Wat is een sluitertijd?

De sluitertijd is onderdeel van fotografie. Om precies te zijn is de sluitertijd onderdeel van de belichtingsdriehoek waar ISO, diafragma en de sluitertijd onderdeel van zijn. Maar wat is de sluitertijd eigenlijk precies? In dit artikel leg ik u uit wat de sluitertijd is en wat u ermee kunt doen.

 

Wat is een sluitertijd?

Sluitertijd wordt gebruikt om de lichtinval mee te verzorgen. Hoe korte de sluitertijd, hoe minder licht er op de sensor van het fototoestel zal gaan vallen. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er op de sensor van het fototoestel valt. Het is daarom van belang om dus goed te weten wat de sluitertijd precies doet.

 

De meeste (moderne) fototoestellen hebben een groot bereik qua sluitertijd. In de meeste gevallen kan dit variëren van een sluitertijd van 30 seconden tot aan een sluitertijd van 1/6000 (6000ste van een seconden).

 

Door dit grote bereikt kunt u in iedere situatie spelen met het licht, met het onderwerp wat u graag zou willen fotograferen en met de lichtweergave in de foto zelf. Dit kunt u bijvoorbeeld zien aan de drie foto’s hieronder.

 

Op deze manier kunt u goed spelen met de sluitertijd en met de lichtinval. Een lange sluitertijd is niet altijd even mooi dan een korte sluitertijd of vice-versa. Dit is geheel afhankelijk wat u zelf zou willen en wat u met de betreffende foto zou willen doen.

 

Voorbeelden wanneer welke sluitertijd te gebruiken

Wil u een sportevenement fotograferen, dan zou u in de meeste gevallen moeten werken met een hoge sluitertijd. Denkt u maar aan een hardloopwedstrijd. Daarbij zou u een sluitertijd van bijvoorbeeld 1/1500 of 1/2000 moeten gebruiken. Hierdoor kunt u de focus leggen op de hardloper waardoor de achtergrond als het waren wazig wordt. Dit geeft in de meeste gevallen een mooi bewegend effect. Ook voor onderwerpen wat u goed wil weergeven, zoals een waterdruppel, kunt u het beste een korte sluitertijd voor gebruiken.

 

Wanneer u een vaststaand object wil fotograferen, bijvoorbeeld in de avond, dan raad ik u in de meeste gevallen aan om een statief te gebruiken en dit te combineren met een lange sluitertijd. Hierdoor hoeft u niet de sluitertijd strepen te krijgen (van bewegende lichten), maar kan de foto goed belicht worden waardoor het een kleurrijke foto gaat worden. Op deze manier kan uw foto net dat onderscheidende effect krijgen wat uw foto net onderscheid van de concurrentie.

 

Het is daarbij wel zo dat wanneer er een foto gemaakt wordt (in bijvoorbeeld RAW), dat de informatie op witte en zwarte vlakken helaas verloren is gegaan. Hierdoor krijg je deze gegevens niet meer terug en zal je tijdens het werken van de foto ook weinig mee kunnen doen.

Bijgewerkt op vrijdag 16 juli 2021 door Michael van den Berg.