Wat is een histogram?

Wanneer we een foto maken met onze fototoestel dan heeft u vele verschillende instellingen. Eén van deze instellingen is het fotografie histogram. Dit histogram kunt u gebruiken om uw fototoestel nog beter in te stellen om nog mooiere foto’s te kunnen maken.

 

Wat is een histogram in fotografie?

Wanneer we een foto maken dan komen er licht op de sensor van de camera wat omgezet wordt in de kleuren RGB. Om dit goed te kunnen weergeven wordt in een grafiek wordt dit weergegeven in een histogram. Deze histogram heeft daarbij de X-as en de Y-as. Op de X-as wordt het contrastbereik weergegeven en op de Y-as kunt u de kleursoorten van het fototoestel terugvinden.

 

Kort gezegd is een histogram een grafiek waarbij u kunt aflezen hoe de kleurverdeling is op uw foto. Maar hoe kunt u deze histogram dan precies aflezen?

 

Het aflezen van een histogram

Deze histogram kan dan ook vaak gebruikt worden om te kijken hoe het fototoestel staat ingesteld. Wanneer u een foto heeft waarbij de grote pieken in het histogram links zitten, dan betekend dit dus dat uw foto donker is. Dit kan dus betekenen dat u een donkere situatie heeft gefotografeerd of dat uw foto onderbelicht is door verkeerde instellingen.

 

Wanneer er in het histogram pieken aan de rechterkant zitten, dan betekend dit dat het een lichte foto is. Hieraan kunt u dus opmaken dat u veel lichte (of witte) vlakken heeft in uw foto en dat uw foto wellicht overbelicht kan zijn. Deze twee metingen zijn dan voor het zwart-witte histogram die u kunt gebruiken voor uw foto.

 

In andere toestellen heeft u ook drie gekleurde histogrammen in het rood, groen en blauw. Dit zijn de RGB-kleuren die u afzonderlijk kunt bekijken. Aan de hand van deze rode, groene en blauwe histogrammen kunt u dus beoordelen of de belichting van deze drie hoofdkleuren goed zijn of dat er een kleurzweem over uw foto zit. Handig wanneer u bijvoorbeeld maar één unieke situatie heeft om de betreffende foto te maken.

 

Om de perfecte foto te maken (is niet altijd een garantie) is het belangrijk dus dat de histogram goed is ingedeeld door de instellingen bij te stellen van uw camera. Het doel is dan ook dat uw histogram van de foto een bergtop heeft in het midden met aflopende zijkanten. Zorg er hierbij wel voor dat het histogram de uiterste zijkanten niet worden geraakt. Hierdoor verliest u data die u niet meer terug kunt halen.

 

Fotograferen in RAW

Let erop wanneer u in RAW fotografeert dat de histogrammen niet helemaal overeen kunnen komen tussen de histogrammen op de camera en in Adobe Lightroom of in Adobe Photoshop. Dit komt omdat het fototoestel een JPG-preview weergeeft waarbij de histogrammen kunnen afwijken. Dit komt omdat de fototoestellen niet goed de RAW-bestanden weergeven op het fototoestel.

 

Gelukkig heeft dit verder geen invloed op de uiteindelijke foto. U kunt gerust het in RAW fotograferen en het RAW-bestand bewerken in Adobe Lightroom en Adobe Photoshop na die tijd.

Bijgewerkt op vrijdag 16 juli 2021 door Michael van den Berg.