Wat is diafragma?

Wanneer we een foto maken dan hebben we te maken met de zogeheten driehoek belichting. In deze driehoek valt de ISO-waarden, Sluitertijd en het Diafragma. In dit artikel leg ik u uit wat het diafragma is en wat u daarmee kunt doen binnen de fotografie.

 

Wat is het diafragma?

Met het diafragma kunt u de lichtinval en de scherpte regelen van uw fototoestel. Het is daarom goed om te weten dat het diafragma niet binnenin uw camera zit, maar in de lens die u gebruikt in combinatie met het fototoestel.

 

Het diafragma wordt ook wel in de F-waarden uitgedrukt. Deze F-waarden is Ă©Ă©n en dezelfde waardes die wereldwijd zijn afgesproken binnen de fotografie. Dankzij een handige berekening (brandpuntafstand / diameter van het diafragma) kunnen we het F-waarden berekenen van het diafragma. Of dit voor iedereen interessant is om te weten, dat is maar de vraag.

 

Het belangrijkste voor u is om te weten dat als de F-waarde hoog is, dan is het diafragma erg klein. Dus met een F-waarde van F32 betekend dus dat de lensopening (de hoeveelheid licht in uw fototoestel) erg klein is. Daartegenover is het ook andersom. Een F-waarde van F2,8 betekend dat het diafragma open is waardoor er meer licht in het fototoestel valt.

 

Om van de ene F-waarde naar de andere F-waarde te gaan moeten we aan het diafragma sleutelen. Het is dan afhankelijk hoeveel stappen er tussen iedere waarde zit. In de meeste gevallen kan het gaan om een 1/3 stops. Deze stop betekend dus heel simpel de stap tussen de twee diafragma’s die gebruikt kunnen worden binnen het diafragma.

 

Diafragma en het licht

Het is afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare lichtintensiteit die u heeft bij het maken van een foto. Op een zonnige dag heeft u vaak te veel licht tot u beschikking waardoor u een overbelichte foto kunt krijgen. Dan is het goed om vaak gebruik te maken van een zonneklap in combinatie met een hogere F-waarde, bijvoorbeeld van F11 of F16. Hierdoor zorgt u ervoor dat er minder licht in het fototoestel kan komen waardoor de foto niet overbelicht kan raken.

 

Diafragma en de scherptediepte

Naast het bedienen van het licht kunt u aan de hand van het diafragma ook de scherptediepte in de foto bepalen. Bij landschap of zonsondergangfotografie wil u vaak dat de hele foto scherpt wordt. Dit kunt u bereiken door te kiezen met een hoge F-waarden van bijvoorbeeld F11 of F16. Daarbij moet u ook rekening houden dat het type lens, brandpuntafstand, het focus object en de afstand naar het onderwerp ook meetelt met het maken van scherpe foto’s.

 

Wanneer u scherptediepte wil toepassen binnen uw foto dan kunt u gebruik maken van een lage F-waarde (diafragma staat dan open). Dit ziet u vaak bij afbeeldingen van een bloem, een insect of van een plant wat u op de foto zet. De bloem of insect is dan scherp en de omliggende elementen op de foto zijn dan onscherp gemaakt door het fototoestel.

 

Voor close-up fotografie kunt u het beste gebruik maken van de macrofunctie dat op uw fototoestel zit. Hierdoor wordt er een bepaald mechanisme in het fototoestel gebruikt waardoor het object automatisch wordt onderscheden door de omliggende elementen in de foto.

Bijgewerkt op vrijdag 16 juli 2021 door Michael van den Berg.