Wat is de sluitertijd?

Sluitertijd is een onderdeel van fotografie. Om precies te zijn is de sluitertijd onderdeel van de belichtingsdriehoek samen met de ISO-waarden en het diafragma. Maar wat is de sluitertijd eigenlijk? In dit artikel leg ik je uit wat de sluitertijd is.

 

Wat is de sluitertijd?

Sluitertijd zorgt eigenlijk letterlijk voor de lichtinval op de sensor van het fototoestel. Hoe korte de sluitertijd, hoe minder licht er op de sensor valt van het fototoestel. Maar hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er op de sensor valt. Hierdoor kan een foto overbelicht of onderbelicht raken. Net afhankelijk in welke situatie je bent en hoe lang de sluitertijd actief is.

 

De meeste (moderne) fototoestellen hebben een groot sluitertijd bereik. Het gaat daarbij van 30 seconden tot een sluitertijd van 1/6000 (6000ste van een seconde). Door dit grote bereik kan je spelen met de lichtinval, met het onderwerp wat je aan het fotograferen bent en met de lichtweergave op de foto zelf. Zo kan je auto’s laten vervagen terwijl dat de voor- en achterlichten wel goed zichtbaar zijn op de foto.

 

Zo kan je dus spelen met de sluitertijd om het juiste effect te creëren op je foto’s. Het is daarom wel belangrijk dat je goed weet wat de sluitertijd doet en wanneer je een (specifieke) sluitertijd moet gebruiken. Een lange sluitertijd is niet altijd even mooi en vice-versa. Daarom heb ik hieronder enkele voorbeelden weergegeven om een bepaalde sluitertijd toe te lichten in een bepaalde situatie.

 

Voorbeelden wanneer je welke sluitertijd kan gebruiken

Wanneer je gaat fotograferen op een sportevenement dan heb je vaak te maken met snelle acties en gebeurtenissen. Hierdoor moet je werken met een hoge sluitertijd. Bijvoorbeeld tijdens een sluitertijd. Zo zou een sluitertijd van 1/1500 of 1/2000 belangrijk zijn om scherpe foto’s te maken van de hardlopers. Een bijkomstigheid, wanneer je op de hardlopers focust, zou de achtergrond waziger worden. Dit zal je foto dan ook in de meeste ten goede komen. Daarnaast zijn snelle sluitertijden ook handig voor andere (snelle) of bewegende objecten. Een waterdruppel vastleggen bij een fontein zal ook alleen werken met een snelle sluitertijd. Anders krijg je watervegen op de foto, waardoor het water niet scherp gaat zijn.

 

Wanneer je een vast object in de avond wil fotograferen, dan raad ik je aan om een lange sluitertijd te gebruiken. Vooral wanneer er weinig licht in je omgeving aanwezig is. Op deze manier maak je gebruik van het bestaande (stads)licht wat je foto alleen ten goede komt. Als aanvullend advies raad ik je aan om gebruik te maken van een statief en van een fototimer. Zo voorkom je dat er beweging in de foto te zien is wanneer je op de opnameknop drukt. Gebruik in donkere situaties nooit je flitslicht, omdat dit je foto niet ten goede komt. In dat geval zorgt je fototoestel ervoor dat er in één keer een bak licht naar je onderwerp gestuurd wordt. Daardoor zal de foto (in de meeste gevallen) gelijk overbelicht raken.

 

Gelukkig hoef je nooit de perfecte foto in één keer te maken. In het verleden heb ik ook enkele foto’s gemaakt die iets over- of onderbelicht waren. Door de foto in RAW te maken heb ik de foto kunnen bijwerken in Adobe Photoshop en Adobe Lightroom. Al is dat natuurlijk ook geen tovermiddel. Uiteindelijk kan je de beste foto proberen te maken als je op het moment zelf de beste instelling activeert.

Bijgewerkt op dinsdag 3 mei 2022 door Michael van den Berg.