Wat is Adobe Lightroom?

Binnen de fotografiewereld worden er veel foto’s gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan fashion-, event-, bruiloft- of natuurfotografie. De meeste foto’s die worden gemaakt zijn in RAW gefotografeerd. Doordat er in RAW gefotografeerd wordt moeten deze bestanden ingelezen worden en bewerkt kunnen worden. Dit gebeurt in het algemeen met Adobe Lightroom. Maar wat is Adobe Lightroom nu precies?

 

Geschiedenis van Adobe Lightroom

Ondanks dat Adobe Lightroom in 2006 was gelanceerd en in 2007 definitief op de markt werd gebracht gaat de geschiedenis van Adobe Lightroom nog een klein stukje terug in de tijd. In de jaren ’80 lanceerde Mark Hamburg, medewerker van Adobe, Adobe Photoshop die sindsdien niet meer uit de markt is weg te denken.

 

Nadat dit destijds werd gelanceerd is er in die tijd enkele discussies ontstaan. Dit resulteerde erin dat Mark Hamburg, een Photoshop expert, weg ging bij het team Photoshop binnen het bedrijf Adobe. Hij heeft niet stilgezeten. In 2002 lanceerde hij een software genaamd PixelToy. Dit was een tool waarbij de gebruiker foto’s kon bewerken op een computer. In 2003 werd er een nieuwe versie van deze software gelanceerd wat weer een vervolg kreeg in 2004.

 

Begin januari 2006 werd de eerste versie gelanceerd, genaamd Photoshop Lightroom. Onderdeel van de Adobe Creative Suite die destijds ieder jaar werd uitgebracht. In datzelfde jaar verscheen de software ook voor de Windows computers en kwamen verschillende testen voor zowel Apple als Windows computers. Het is dan ook interessant dat pas in januari 2007, één jaar na de eerste (bèta) release de definitieve versie online kwam te staan.

 

In de loop der jaren is de software uitgebreid met meer functionaliteiten en heeft zich meer gericht op fotobewerking, ondanks dat de officiële benaming Adobe Photoshop Lightroom is. Ruim 10 jaar later, in 2017, werd er een clouddienst gelanceerd die samenwerkt met Lightroom. Hierbij worden de bestanden opgeslagen in de cloud waardoor je de foto’s snel online kunt uitwisselen.

 

Inmiddels bestaan Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Lightroom (Adobe Lightroom) en Adobe Lightroom (clouddienst) op de markt. Daarbij wordt Adobe Photoshop Lightroom in combinatie met Adobe Photoshop het meest gebruikt door fotografen wereldwijd.

 

Wat is Adobe Lightroom?

Adobe Photoshop Lightroom is een software wat geïnstalleerd kan worden op een computer, laptop, tablet of smartphone. Dankzij deze software kan de gebruiker foto’s bewerken. Deze foto’s kunnen bestaan uit een afbeeldingformaat (.jpg, .tiff of .png) of het kunnen zogeheten RAW-bestanden zijn (.dng, .crw of .nef).

 

Om RAW-bestanden te lezen heb je speciale software nodig. Hiervoor gebruiken de meeste fotografen Adobe Photoshop of Adobe Photoshop Lightroom. Met de Adobe Photoshop Lightroom software worden de foto’s ingelezen in de aangemaakte bibliotheek. Je kan daarbij dus meerdere bibliotheken aanmaken. Bijvoorbeeld handig wanneer je gelijktijdig werkt binnen bepaalde projecten. Hierdoor behoudt je het overzicht en raak je niet in de war met andere foto’s van andere projecten.

 

Naast het op orde brengen van de foto’s kunnen deze ook worden bewerkt. Dit gebeurt aan de hand van het bewerkingsscherm. Dit bewerkingsscherm is zo in te richten dat het voor de gebruiker overzichtelijk wordt om effectief erin te werken.

 

In de standaard weergave kan er gebruik worden gemaakt van presets. Dit zijn standaardinstellingen met een bepaalde kleuraanpassingen. Deze presets kunnen zelf gemaakt zijn door de fotograaf (bijvoorbeeld wanneer er standaard locatie wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij studiofotografie) of kunnen gemaakt zijn door andere fotografen waar deze preset van gekocht is. Wanneer een preset is toegepast dan kan de gebruiker de instellingen nog finetunen door middel van de bewerkingsmogelijkheden aan de rechterkant van het scherm. Hierbij kan door sneltoetsen eenvoudig worden gekeken hoe de originele foto eruit zag en hoe de nieuwe foto eruit ziet.

 

Wanneer de gebruiker niet gebruik maakt van preset of van profielen (vergelijkbaar met een preset) kan men de foto zelf bewerken. Dit is vaak de beste manier om Adobe Photoshop Lightroom te leren kennen, maar vergt vaak wel veel kennis, energie en tijd. Hierdoor wordt de foto erg persoonlijk wat weer kan resulteren in mooie foto’s. Wanneer je alle foto’s dan hebt bewerkt kan je deze allemaal gelijktijdig exporteren of eerst bekijken in een diavoorstelling of alles goed is bewerkt.

 

Uiteindelijk kan je de foto’s omzetten in een afbeeldingsformaat, uploaden naar de cloud of delen met anderen via sociale media. Op deze manier kan je zelf besluiten welke stappen je doorloopt en welke stappen je liever wil overslaan.

 

Conclusie

Concluderend kunnen we zeggen dat het vertrek van Mark Hamburg heeft geleid tot een bekende bewerkingssoftware van Adobe. Een software wat wereldwijd wordt gebruikt onder fotografen om hun foto’s te bewerken, om deze om te zetten in een afbeelding of om deze na te bewerken in Adobe Photoshop voor het publiceren op zijn of haar eigen website of social media kanalen. Hoe je Adobe Photoshop Lightroom precies gebruikt, dat laat ik aan jou over. Maar één ding is zeker, Adobe Photoshop Lightroom heeft de fotografie industrie een flinke boost gegeven waardoor het voor de fotograaf nog makkelijker is geworden om foto’s te bewerken en deze te delen met andere mensen, waar dan ook ter wereld.

Bijgewerkt op dinsdag 3 mei 2022 door Michael van den Berg.