Wat is Adobe Bridge?

Adobe Bridge is een software van Adobe. Met dit programma kan je jouw foto’s ordenen in mappen en kan je een selectie maken van de foto’s zonder deze eerst te hoeven openen en in te laden in bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Adobe Lightroom.

 

Wanneer gebruik je Adobe Bridge?

Het is afhankelijk wat je graag zou willen doen met de foto’s die je hebt gemaakt. Wanneer ik foto’s heb gemaakt van een bezoek aan een stad, aan de natuur, zonsondergang of evenement dan zet ik alle foto’s in één map in de cloud. Hierna open in Adobe Bridge en maak ik het onderscheid tussen de foto’s. Dit gedeelte wil ik bewerken en dit gedeelte wil ik weg hebben.

 

Dit kan dan worden gedaan door de foto’s te verplaatsen in een submap binnen jouw systeem of door de foto’s een kleur te geven. Of je kan bijvoorbeeld gebruik maken van groen (wel bewerken) en rood (niet bewerken). Mijn voorkeur en advies zou zijn om de foto’s onder te verdelen in twee afzonderlijke mappen. Bijvoorbeeld één map voor bewerken en één map voor niet bewerken. Hierdoor hoef je niet alle foto’s te importeren in Adobe Lightroom of in Adobe Photoshop.

 

Wat is nog meer handig met Adobe Bridge?

Naast het snel ordenen van de foto’s kunnen de foto’s ook gelijk geopend worden in Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom. Door deze actie word(en) de foto(‘s) automatisch geïmporteerd in het programma en hoef je die actie niet zelf nog eens uit te voeren.

 

Ondanks dat Adobe Bridge veelal gebruikt wordt voordat de foto’s bewerkt worden, kan Adobe Bridge ook achteraf worden gebruikt. Door de ondersteuning van de huidige RAW-bestanden van de verschillende fototoestel merken kunnen foto’s snel worden uitgelezen wat er op een betreffende foto staat. Ook wordt er in Adobe Bridge de bewerkingen laten zien zoals die zijn doorgevoerd in bijvoorbeeld Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom. Op deze manier zorg je er dus voor dat je controle houdt over jouw foto’s.

 

Wat kost Adobe Bridge?

Ik stond hier in het begin hierover versteld. Adobe Bridge is gratis te gebruiken voor gebruikers die een (gratis) Adobe account hebben. Kort gezegd is het eigenlijk een gratis dienst die Adobe beschikbaar stelt. Wil je toch meer doen met de producten van Adobe, bijvoorbeeld met Adobe Photoshop en Adobe Lightroom? Dan heb je wel een abonnement nodig. Een fotografie abonnement (Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, cloudopslag) dan komt dit al gauw neer op een maandelijks bedrag van € 12,50.

Bijgewerkt op maandag 10 januari 2022 door Michael van den Berg.