Wat is Adobe Bridge?

Adobe Bridge is een software van Adobe. Met dit programma kunt u uw foto’s ordenen in mappen en kunt u een selectie maken van de foto’s zonder deze eerst te hoeven openen en in te laden in bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Adobe Lightroom.

 

Wanneer gebruikt u Adobe Bridge?

Het is afhankelijk wat u graag zou willen doen met de foto’s die u heeft gemaakt. Wanneer ik foto’s heb gemaakt van een bezoek aan een stad, aan de natuur, zonsondergang of evenement dan zet ik alle foto’s in één map in de cloud. Hierna open in Adobe Bridge en maak ik het onderscheid tussen de foto’s. Dit gedeelte wil ik bewerken en dit gedeelte wil ik weg hebben.

 

Dit kan dan worden gedaan door de foto’s te verplaatsen in een submap binnen uw systeem of door de foto’s een kleur te geven. Of u kunt bijvoorbeeld gebruik maken van groen (wel bewerken) en rood (niet bewerken). Mijn voorkeur en advies zou zijn om de foto’s onder te verdelen in twee afzonderlijke mappen. Bijvoorbeeld één map voor bewerken en één map voor niet bewerken. Hierdoor hoeft u niet alle foto’s te importeren in Adobe Lightroom of in Adobe Photoshop.

 

Wat is nog meer handig met Adobe Bridge?

Naast het snel ordenen van de foto’s kunnen de foto’s ook gelijk geopend worden in Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom. Door deze actie word(en) de foto(‘s) automatisch geïmporteerd in het programma en hoeft u die actie niet zelf nog eens uit te voeren.

 

Ondanks dat Adobe Bridge veelal gebruikt wordt voordat de foto’s bewerkt worden, kan Adobe Bridge ook achteraf worden gebruikt. Door de ondersteuning van de huidige RAW-bestanden van de verschillende fototoestel merken kunnen foto’s snel worden uitgelezen wat er op een betreffende foto staat. Ook wordt er in Adobe Bridge de bewerkingen laten zien zoals die zijn doorgevoerd in bijvoorbeeld Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom. Op deze manier zorgt u er dus voor dat u controle houdt over uw foto’s.

 

Wat kost Adobe Bridge?

Ik stond hier in het begin hierover versteld. Adobe Bridge is gratis te gebruiken voor gebruikers die een (gratis) Adobe account hebben. Kort gezegd is het eigenlijk een gratis dienst die Adobe beschikbaar stelt. Wilt u toch meer doen met de producten van Adobe, bijvoorbeeld met Adobe Photoshop en Adobe Lightroom? Dan heeft u wel een abonnement nodig. Een fotografie abonnement (Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, cloudopslag) dan komt dit al gauw neer op een maandelijks bedrag van € 12,50.

Bijgewerkt op vrijdag 16 juli 2021 door Michael van den Berg.