Wat voor soorten evenementen zijn er?

We hebben het vaak niet in de gaten, maar er zijn veel evenementen waar we bijna wekelijks mee te maken hebben. Natuurlijk denken we gelijk aan concerten, festivals en beurzen. Maar er zijn nog verschillende andere soorten evenementen. Welke dat allemaal zijn vertel ik u in dit artikel.

 

Wat is eigenlijk een evenement?

Een evenement is een (muziek) gebeurtenis waarbij er iets is georganiseerd door een persoon of groep. Zij worden dan de organisatie genoemd van het evenement. Deze gebeurtenis (evenement) kan met regelmaat terugkomen. Bijvoorbeeld jaarlijks, maandelijks of in het uiterste geval wekelijks. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 

    • (Vlooien)markten (wekelijk)
    • Beurzen (maandelijks of jaarlijks)
    • Congressen (maandelijks)
    • Lowlands (jaarlijks)
    • Veed Festival (jaarlijks)

 

Zoals u ziet komen verschillende soorten evenementen met regelmaat voor hier in Nederland. Dit betekend dus dat er iedere week wel ergens in de provincie iets te doen is. Een beurs, een concert of een festival. Natuurlijk is dit wel periode afhankelijk. Zo komen de meeste festivals voor in de zomer. Binnen evenementen zoals beurzen, congressen en concerten komen het hele jaar voor, maar voornamelijk in de winterperiode.

 

Overzicht van de verschillende evenementen

Wanneer u er wellicht over nadenkt dan komen de festivals en concerten vaak als eerste naar boven. Maar naast deze twee soorten zijn er nog een aantal andere (bekende) evenementen. Deze heb ik hieronder allemaal voor u kort uitgelicht zodat u een beeld krijgt wat er allemaal te doen is tijdens bepaalde evenementen.

 

Concerten (poppodium en concertzaal)

Concerten zijn muziekevenementen van één of meerdere artiesten. Bij kleinere artiesten (in poppodia) is dit vaak maar één artiest of band. Zij spelen dan meestal 1 ½ uur á 2 uur hun eigen repertoire of coveren ze nummers van anderen.

 

Bij grote concerten wordt er vaak gebruik gemaakt van een voorprogramma. Zo stond Ella Eyre bij het concert van The Script in de Ziggo Dome Amsterdam of Tove Styrke bij het concert van Katy Perry in Ziggo Dome Amsterdam.

 

Festival (binnen en buiten)

We spreken eigenlijk van een festival wanneer er meer dan drie artiesten of bands meedoen aan hetzelfde evenement. Denkt u binvoorbeeld maar aan Rockabilly in de Neushoorn, CD-Release Amsterdam Klezmer Band in Paradiso Amsterdam of het Straatfestival Rotterdam. Natuurlijk zijn er ook andere festivals als Lowlands, Pinkpop en het Amsterdam Dance Event (ADE) die we kennen als festival.

 

Beurzen

Ieder jaar zijn er weer beurzen te zien zonder dat dit seizoensgebonden is. Denkt u bijvoorbeeld maar aan de Huishoudbeurs in de Womex in Spanje (2018), Festivak in Utrecht en Antwerpen of de Artiesten en Evenementen beurs in het Beursgebouw te Eindhoven.

 

Dit zijn eenmalige of jaarlijks terugkerende evenementen in grote hallen. In deze hallen kunnen bedrijven met een marktkraam staan om hun product aan te prijzen voor de beursbezoekers.

 

Seminars

Jaarlijks zijn er verschillende soorten seminars te bezichtigen. Dit zijn korte evenementen wat weer onderdeel kan zijn van een groot evenement of festival. Een spreker, vaak verstand van een bepaald onderdeel, gaat dan zijn of haar expertise delen met de bezoekers van dat seminar. Denkt u maar eens aan Eurosonic-Noorderslag, Broadcast Media Society Masterclasses in Hilversum of de seminars tijdens Festivak in Utrecht of Eindhoven.

 

Bruiloften

Iedereen wil wel op een gegeven ogenblik trouwen met zijn of haar geliefden. Dit wordt dan gedaan tijdens bruiloften, wat vaak maar op één dag wordt gehouden. Zo zijn er vaak gasten, live muziek, het bruidspaar (natuurlijk) en verschillende lekkernijen om van te genieten. Het is dan ook voor vele mensen een grote klus om een bruiloft te organiseren.

 

Dodenherdenking

Herdenkingen zijn evenementen die op dezelfde datum ieder jaar terugkomt. Denkt u maar aan de dodenherdenking van 4 mei. Deze herdenking wordt on 20:00 uur gehouden met 2 minuten stilte, het Taptoe signaal en het Wilhelmus. De twee bekendste herdenkingen zijn de herdenking op de Dam, herdenking in Wageningen en de herdenking op de Waalsdorpervlakte.

 

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag word in Nederland maar ook in andere landen gevierd. Wij kennen in Nederland 5 mei als Bevrijdingsdag, de dag waarop wij van de Duitsers bevrijd zijn door de geallieerden. Traditiegetrouw worden er in Nederland tompoezen gegeten en zijn er verschillende bevrijdingsfestivals of andere evenementen te vinden om de vrijheid te vieren.

 

Oud en nieuw feest

Ieder jaar zijn er door Nederland verschillende vuurwerkshows te zien tijdens de jaarwisseling. Denkt u maar aan het Nationaal aftelfeest, maar ook aan de provinciale oud en nieuw feesten in Leeuwarden, Groningen, Utrecht of Maastricht.

 

Culturele evenementen

Als we aan cultuur denken, dan denken we vaak aan evenementen van geloven. Denkt u maar eens aan het Chinees oud en nieuw, aan de International Jewish Music Festival of aan Chanoekafeest in December. Ook Nederland kent culturele evenementen. Bijvoorbeeld Carnaval, Elfstedentocht, Paasvuren of de Lampionnentochten op 11 november.

 

Tot slot

Zoals u ziet zijn er verschillende soorten evenementen die bij de meeste mensen wel naar boven komen wanneer hierover nagedacht gaat worden. Naast deze evenementen zijn er natuurlijk ook andere soorten. Bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes, feestdagen of vakanties. Hiervoor moet vaak ook het een en ander voor geregeld worden. Het belangrijkste is dan ook: een goede voorbereiding is het halve werk!