Wat is merchandise (merchandising)?

Veel artiesten hebben naast hun live optredens ook merchandise dat gekocht kan worden. Maar wat is merchandise eigenlijk? In dit artikel leg ik uit wat merchandise is en wat het doel daarvan kan zijn.

 

Wat is merchandise?

Merchandise (merchandising) zijn artikelen dat in de lijn staat van de artiest, waarbij het logo of een afbeelding van de artiest erop staan. Eigenlijk zijn dit merkproducten die de artiest (extra) promoten waarbij de fans de artiest meehelpen. Deze merchandise worden niet alleen bij artiesten toegepast, maar kunnen ook toegepast worden bij filmsterren, entertainers, sporthelden, speelfilms en evenementen.

 

De merchandise artikelen kunnen gaan om gedrukte stickers, kaarten, verpakkingen, sleutelhangers, posters, kleding (sweaters, t-shirt, petten), geluidsdragers (CD’s, DVD’s, Vinyl) tot aan andere producten. Bijvoorbeeld power banks, skateboards, opladers, relatiegeschenken, glazen of dekbedovertrek. De soort producten is afhankelijk van het soort onderdeel (artiesten, filmsterren of evenementen) en het doel dat daarmee behaald wenst te worden. Afhankelijk daarvan worden de gewenste merchandise gekozen, ontwikkeld en beschikbaar gesteld.

 

Hoe is merchandise ontstaan?

Merchandising is oorspronkelijk gebruikt voor activiteiten die te maken hebben met verkoop en marktonderzoek, waarbij het doel s om de verkoop te bevorderen. Dit kwam vooral ook omdat er gekeken werd om extra diensten of producten aan te bieden, naast de algemene (standaard) diensten en producten die worden aangeboden. Vandaar dat merchandise vaak word gezien als bijkomende producten in de verkoop(afdeling).

 

Wat is het doel van merchandise?

Het doel van merchandise is om de verkoop voor de organisatie of persoon te bevorderen. Dit gebeurd door de producten ter plekke (bijvoorbeeld voor een artiest bij een live show) merchandise te verkopen. Daarnaast hebben vele organisaties ook een webshop online staan waar merchandise artikelen te koop zijn.

 

Hiermee word de inkomsten vergroot doordat geĂŻnteresseerden of fans merchandise producten kunnen kopen. Deze inkomsten kunnen dan weer gebruikt worden om de producten of diensten van de organisatie te verbeteren waardoor er een kwalitatieve oplopende (positieve) spiraal ontstaat.

 

Daarnaast kan merchandise een manier zijn om gratis marketing en promotie. Stel je verkoopt merchandise van jou als artiest. Een pet, sweater of t-shirt zal iemand gaan dragen. Onbewust maakt die persoon dan reclame voor de artiest, die weer andere mensen zullen gaan zien. Op die manier komt er een bepaalde cyclus opgang waardoor er gratis marketing word toegepast. Eigenlijk een dubbele win-win situatie.

 

Een derde reden is het opbouwen van een community. Mensen die graag merchandise van een bepaald merk hebben, zouden zich sneller aangetrokken zijn tot het merk. Hierdoor ontstaat er een bepaalde connectie waardoor er een community gebouwd kan worden. Een extra mogelijkheid is bijvoorbeeld om deze klanten op een early-bird lijst te zetten. Zij kunnen dan bijvoorbeeld als eerste nieuwe producten bestellen via de webshop.

Bijgewerkt op maandag 10 januari 2022 door Michael van den Berg.