Wat is een technische rider?

Binnen de theater- en muziekwereld wordt veel gebruik gemaakt van de zogeheten technische rider. Een technische rider is een document dat helpt bij het organiseren en uitvoeren van een productie in een concertzaal, theaterzaal of tijdens een festival. Maar wat is een technische rider nu eigenlijk precies? In dit artikel leg ik dat uit.

 

Wat is een technische rider?

Een technische rider is een document dat wordt aangeleverd door het management of door het tourmanagement, afhankelijk wie de verantwoordelijke persoon was voor de productie. In deze technische rider staat uitgelegd met welke apparatuur de band, artiest of theatergroep naar de locatie komt. Hierdoor weet de technici ter plaatse wat ze moeten klaarzetten en welke aansluitingen waar gedaan moeten worden.

 

Naast de technische kant wordt er ook vaak het licht en de hoeveelheid crew besproken. Bijvoorbeeld welke lichten waar opgehangen moeten worden, hoeveel crew er mee komt met de artiest en hoeveel crew er vanuit de locatie nodig zijn. Op deze manier wordt het voor iedereen duidelijk wat er moet gebeuren voor aanvang of tijdens de show.

 

Word de technische rider altijd nageleefd?

In de meeste gevallen wordt de technische rider nageleefd. Bijvoorbeeld of er een eigen lichttechnicus aanwezig of dat er een lichttechnicus nodig is vanuit de locatie zelf. Mocht het toch niet haalbaar zijn om de technische rider volledig te kunnen naleven, dan zal de locatie dit vooraf afstemmen met het artiestenmanagement of met het tourmanagement. Op deze manier kan er altijd een passende oplossing worden gemaakt om de show tot een succes te laten komen.

Bijgewerkt op door