Wat is een stagemanager?

Een stagemanager is de coördinator op en rond het podium van bijvoorbeeld een festival, theater of poppodium. Deze stagemanager is bijvoorbeeld de contactpersoon tussen de artiest, techniek en de stagehands en -runners.

 

Zo zorgt de stagemanager ervoor dat alles op tijd aanwezig is, dat de juiste aansluitpunten afgestemd zijn tussen de techniek en de artiest en ook dat alles op een logischerwijs op het podium wordt opgebouwd.

 

De stagemanager en de techniek zorgen er eigenlijk als het waren ervoor dat de artiest zijn of haar optreden kan geven op het festival, in het theater of in het poppodium. Zij zullen, wanneer het nodig is, problemen zo snel mogelijk verhelpen.

 

Naast de activiteiten op en rond het podium heeft de stagemanager (vaak bij grotere evenementen) een portofoon opzak. Hiermee kan hij contact houden met bijvoorbeeld de backstagemanager die zijn of haar taken backstage regelt. Zij zorgen er dan samen voor dat er geen mensen aanwezig zijn die daar niks te zoeken hebben.

 

Bij de meeste festivals, theaters en poppodia is de stagemanager aanwezig bij de eerste werkzaamheden bij het podium en verlaten ze hun werkgebied vaak wanneer de laatste werkzaamheden zijn verricht. Dit kan soms tot diep in de nacht zijn (bijvoorbeeld 04:00 uur).

Bijgewerkt op door