Wat is een stagehand?

Wanneer er een evenement of een productie wordt georganiseerd, dan is daarbij vaak een leidinggevende of een stagemanager aanwezig. Om deze stagemanager te helpen zijn er stagehand en stagerunner nodig om werk uit handen te nemen van de stagemanager, zodat de stagemanager een goed overzicht kan behouden over zijn podium, tijdens bijvoorbeeld een concert. Maar wat is een stagehand eigenlijk en wat is de relatie daartussen met de stagemanager of stagerunner? In dit artikel leg ik het voor u uit!

 

Wat is een stagehand?

Een stagehand is eigenlijk het hulpje van de stagemanager op het podium. De stagehand ondersteund de stagemanager eigenlijk om alles zo vlekkeloos te laten verlopen. Daardoor blijft de stagehand alleen aanwezig rond het podium mocht er bijvoorbeeld iets snel gedaan moeten worden of dat er iets is waardoor er andere mensen bijgehaald moeten worden, bijvoorbeeld de EHBO of een technische producent.

 

Wat zijn de taken voor een stagehand?

Het werk van een stagehand is erg verschillend en afhankelijk van wat voor evenement het is. Gaat het om een evenement (of concert), dan zal het werk vaak zijn op apparatuur, podiumprakken (podiumdelen) of het tillen van decorstukken voor een optreden.

 

Hierdoor word je vaak bij de grote artiesten gezet waarbij je van tijd tot tijd veel dingen zelf moet doen of waarbij je soms veel heel en weer moet lopen en zware objecten moeten tillen.

 

Punten waarop u moet letten (als stagehand)

Allereerst is het belangrijk dat u het leuk vindt om een stagehand te zijn. Hierdoor wordt het werk al stukken leuker zonder dat u echt zich gaat vervelen of het minder leuk vindt.

 

Als tweede onderdeel raad ik u zeker aan om stalenneuzen aan te trekken. Doordat u stalenneuzen aantrekt, worden uw tenen goed beschermt. Bijvoorbeeld handig wanneer u per ongeluk iets laat vallen of dat een zwaar object wat u aan het tillen bent uit uw handen valt.

 

Maak daarbij dan ook afspraken met de organisatie of met de stagemanager wanneer u en hoe u gaat helpen. Om goed het overzicht te behouden is het daarom raadzaam om goed bij te houden welke afspraken er gemaakt zijn. Hierdoor kunt u altijd daarop terugvallen mocht het uitlopen tot een conflict.

 

Als laatste raad ik u zeker aan om te zorgen dat er een verzekering loopt. Niet alleen een zorgverzekering, maar dat u ook tijdens de werkzaamheden verzekerd ben. Dan wel vanuit uw kant, dan wel vanuit de kant van de organisatie. Hierdoor voorkomt u dat alle kosten vanuit een dokter- of ziekenhuisbezoek op uw verhaald zullen gaan worden.

Bijgewerkt op door .