Wat is een projectplan (plan van aanpak)?

Kent u dat ook? U wordt gevraagd om een projectplan (ook wel plan van aanpak genoemd) te schrijven voor een (nieuw) project. Maar dat u de vraag heeft, wat is eigenlijk een projectplan? In dit artikel leg ik uit wat een projectplan is en wat u daarmee globaal mee kunt gaan doen.

 

Wat is een projectplan (plan van aanpak)?

Een projectplan is een plan waarin u opschrijft wat, wanneer en wie verschillende taken gaan doen tijdens het uitvoeren van een project. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld het organiseren van een evenement, het bouwen van een nieuwe website of het realiseren van een mediacampagne.

 

In sommige gevallen wordt het projectplan ook wel genoemd als een contract tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Dit komt doordat er veel informatie over het doel, over de risico’s, over de opdrachtgever en over het tijdsschema erin vermeld staan. Daarom raad ik u zeker aan om voor ieder project een projectplan te gaan schrijven. Niet alleen om op orde te brengen wat er tussen u en de opdrachtgever is afgesproken, maar ook om duidelijkheid te krijgen wat precies het doel is van het project.

 

Wat staat er allemaal in een projectplan?

In het projectplan komen veel dingen wat verbonden is met het project waarover u het projectplan schrijft. In het begin staat in de meeste gevallen de inhoudsopgave, contactgegevens (van de opdrachtgever en opdrachtnemer) en een korte introductie over het project.

 

Daarna gaat men er verder erop in. Denk bijvoorbeeld aan de SWOT-analyse, aan de risicoanalyse, de projectplanning voor het project en eventuele calamiteitenplan mocht er iets verkeerd gaan.

 

Ook staat het resultaat, randvoorwaarden, beheers planning en de fasering in het projectplan. Hierdoor krijgt u en de opdrachtgever een goed beeld wat en wanneer iets gedaan moet worden zodat iedereen weet wat de planning is voor de komende periode.

 

Daarbij zou ik u graag willen adviseren om één projectplan te maken en die als template te gebruiken voor alle daarop volgende projecten. Dit masterdocument (projectplantemplate) kunt u dan gebruiker en bijwerken wanneer dit nodig is. Mocht u bijvoorbeeld verschillende soorten projecten doen (evenementen, mediacampagnes, productlancering), dan raad ik u aan voor iedere categorie een aparte template te maken omdat de verschillende projecten in de meeste gevallen ook verschillende aanpakken nodig zijn.

Bijgewerkt op door