Wat is een muziekproducent?

Binnen de muziekindustrie komen verschillende beroepen aanbod. Eén van deze beroepen is ook de muziekproducent. Maar wat doet een muziekproducent eigenlijk?

 

Wat doet een muziekproducent?

Wanneer een artiest een single of album wil opnemen dan heeft u te maken met verschillende afdelingen. Denkt u daarbij aan een platenmaatschappij, muziekuitgeverij, de artiest en enkele andere belangrijke beroepen die in het proces naar voren komen.

 

De muziekproducent is ene belangrijke schakel tussen deze afdelingen. De muziekproducent zal ervoor moeten zorgen dat het creatieve proces en de ontwikkeling van de single of album vlekkeloos verloopt.

 

Zo zal er in de pre-productie gekeken worden naar het doel dat de artiest ermee wil bereiken en wat de wensen zijn van de opdrachtgevers. De muziekproducent heeft daar een belangrijke rol in, omdat deze persoon de eindverantwoordelijke is voor het materiaal, beschikbaar budget, de eisen en wensen van de opdrachtgever en van de artiest. Daarbij komt dus veel verantwoording bij kijken. Het is daarom belangrijk dat de muziekproducent een helicopter view heeft en het complete proces en plaatje uit zijn of haar hoofd kent.

 

Als u dacht dat dit het enige was, dan bent u nog niet klaar als muziekproducent. De muziekproducent is uiteindelijk ook verantwoordelijk voor de sfeer binnen de groep. Een goede sfeer is belangrijk om de opnames zo vlekkeloos te laten verlopen. Is er een ruzie of onenigheid, dan bestaat de kans dat er nieuwe eisen worden gelegd. Dit kan voor onvrede zorgen bij de platenmaatschappij, muziekuitgeverij of bij de artiest. Om dit probleem op te lossen wordt voorafgaand altijd een contract getekend voor alle betrokkenen. Ook de muziekproducent heeft hierbij een belangrijke rol.

Bijgewerkt op door