Wat is een draaiboek?

Een draaiboek is een document wat geschreven is voor een evenementenorganisatie, gemeente of (externe) personeelsleden. In dit draaiboek staan kortweg alle benodigde informatie. Bijvoorbeeld een callsheet van alle betrokkenen, een planning, een calamiteitenplan, budget en korte achtergrondinformatie. Zo kan een evenement, ongeacht wat voor soort evenement, in goede banen worden geleid.

 

Moet er altijd een draaiboek komen?

Ja en nee, afhankelijk van wat voor soort evenement u wilt organiseren. Een verjaardagsfeestje (wat ook een evenement is) hoeft natuurlijk geen draaiboek te hebben. Maar een groot festival, concert of congres heeft wel weer een draaiboek nodig. Hierbij maakt het eigenlijk niet uit of het gaat om een eerste editie of dat het evenement al 20 jaar meegaat. Een draaiboek biedt u assistentie als een soort van handleiding.

 

Naast het feit dat een draaiboek als handleiding tijdens een evenement kan worden gebruikt, heeft het ook nog een ander groot voordeel. U heeft alle informatie direct bij de hand wanneer het draaiboek up-to-date gehouden wordt. Daarnaast laat het u, als organisatie, nadenken hoe de planning moet zijn van minuut tot minuut. Hierdoor kan er een helder inzicht worden gecreëerd wat weer duidelijkheid schept. Het draaiboek is pas klaar wanneer alles klopt en alle activiteiten goed op elkaar aansluit.

Bijgewerkt op door