Wat is een boekingsbureau?

Een artiestenmanagement coördineert de boekingen en kijkt wat wel en wat niet past binnen het tourschema van de artiest. Wanneer een event manager een artiest wil laten optreden, dan kan hij of zij terecht bij het management. In sommige gevallen handelt de manager alles af zoals het contract, de voorwaarden en de exacte tijdstippen van het optreden. In andere gevallen kan het management ook de boekingen uit besteden. Dan zal het boekingsbureau, die het management heeft ingeschakeld, alle zaken regelen van de boeking.

 

Een boekingsbureau is in dat geval de leverancier van de artiest voor uw evenement. Het boekingsbureau heeft in de meeste gevallen een breed porfolio van artiesten in hun netwerk. Genoeg keus dus voor u met verschillende prijskaartjes die eraan gekoppeld zijn.

 

Samenwerken met een boekingsbureau

Wanneer u als artiest besluit om samen te werken met een boekingsbureau dan is het belangrijk dat u allereerst kijkt met wie u zaken doet. Is de betreffende boekingsbureau relevant voor u als artiest? Wanneer dit niet het geval is, dan raad ik u aan om verder te kijken.

 

Als u een goed boekingsbureau heeft gevonden, dan is het belangrijk dat u duidelijke afspraken maakt. Bijvoorbeeld over de gage die ieder partij krijgt uit een boeking, over de duur van de samenwerking en welke werkzaamheden en verplichtingen iedere partij naar elkaar heeft. Voor u als artiest is het daarbij ook verstandig om kenbaar te maken wat u graag zou willen. Denkt u maar eens aan:

 

  • Wat voor optredens zou u graag willen hebben?
  • Hoe vaak wil u gaan optreden en waar?
  • Wanneer bent u beschikbaar?
  • Wat zou u graag willen verdienen uit deze optredens?

 

Exclusieve samenwerking

Wanneer er een overeenkomst is tussen u als artiest en het boekingsbureau dan is het belangrijk dat u goed regelt dat het boekingsbureau waarmee u een samenwerking heeft het exclusieve recht heeft om u als artiest ergens te laten boeken. Dit is belangrijk omdat vandaag de dag tientallen, dan wel honderden soorten boekingsbureaus zijn in Nederland. Veel andere boekingsbureau bieden vaak dezelfde artiest aan, maar doen de boekingen rechtstreeks via het exclusieve boekingsbureau met een gage erover heen. U raadt het al, via een niet exclusieve boekingsbureau bent u uiteindelijk duurder uit.

 

Verschil tussen boeker (boekingsbureau) en een artiestenmanager

Allereerst zal ik kort uitleggen wat het verschil is tussen een boeker en een artiestenmanager. Een artiestenmanager is de contactpersoon van de artiest. Deze manager komt op voor de baten van de artiesten en dat zij voldoende betaald krijgen. Daarentegen is de boeker van het boekingsbureau. Deze boeker komt op voor de baten van het poppodium en festival. Het klopt overigens wel dat beide partijen (boekingsbureau en artiestenmanagement) vaak samenwerken om een artiest bij een poppodium of festival te krijgen. Denk er wel om dat beide beroepen veel administratie moeten verrichten en overtuigend moeten klinken via de telefoon.

Bijgewerkt op door