Wat is een artiestenmanagement?

Voor sommige personen is het hun dagelijkse werk, maar voor andere is het weer een droombaan. Het artiestenmanagement, maar wat is eigenlijk een artiestenmanagement en wat houdt het allemaal in?

 

Wat is een artiestenmanager?

Een artiestenmanager is kortgezegd de contactpersoon van de artiest, waar de mensen als eerst terecht kunnen wanneer zij een vraag hebben over de artiest of de artiest willen boeken. (Meestal kan de persoon die de artiest wil boeken al direct contact opnemen met een boekingskantoor, die de boekingen afhandelt van de artiest).

 

Naast het functioneren als contactpersoon van de artiest is hij of zij bezig met productiewerkzaamheden rondom de artiest zelf. Denkt u bijvoorbeeld aan

 

  • Het coördineren van de boekingen (kijken of het in het tourschema past)
  • Het coördineren van de ticket sales
  • Het boeken van overnachtingen vluchten voor buitenlandse tours
  • Afspraken maken met platenlabels, publishers en boekingsagenten
  • Het vastleggen van de auteursrechten voor zelfgeschreven nummers
  • Het beheren van de artiesten agenda
  • Het coördineren van de merchandise en public relations
  • Het coördineren van de financiën van de artiest (zakelijke kant)
  • Het coördineren van de doelen die de artiest (zakelijk) wil behalen als muzikant

 

U kunt ongetwijfeld wel inbeelden dat het artiestenmanagement een drukke, hectische en uitdagend werk is. Niet verwonderlijk als je de contactpersoon en de schakel bent tussen de artiest en de diverse andere organisaties. Een goede planning en duidelijke afspraken maken is hierbij dan ook erg belangrijk om een succesvol artiestenmanager te kunnen zijn.

 

Geen 09:00 – 17:00 uur mentaliteit

Nu we weten wat een artiestenmanager globaal doet, kunnen we verder kijken na de dagelijkse bezigheden van de artiestenmanager. De artiestenmanager heeft geen 09:00 uur – 17:00 uur mentaliteit, maar kan met regelmatig doorgaan tot laat op de avond. Bijvoorbeeld wanneer één van zijn of haar artiesten in Amerika optreedt. Er is een tijdsverschil tussen beide regio’s, waardoor Skypeafspraken bijvoorbeeld buiten de “standaard” werkuren vallen.

 

Onder een normale werkdag van een artiestenmanager vallen de eerder genoemde taken. Het grootste gedeelte is eigenlijk het coördineren van andermans werkzaamheden en het checken van aanvragen voor optredens en het bevestigingen of afwijzen ervan. Bijvoorbeeld wat voor bedrag er betaald moet worden, wat voor voorwaarden er zijn en het nakomen van andere verplichtingen die staan vermeld in het artiestencontract, technische- en hospitality rider.

 

Een ander belangrijk onderdeel van de artiestenmanager is het bijhouden van de agenda voor de artiest. Bijvoorbeeld wanneer er een optreden er is, wanneer interviews plaatsvinden en wanneer ze een vlucht moeten nemen en aanwezig moeten zijn op het vliegveld.

 

Zijn er ook verschillende soorten managers?

Binnen het management kunnen we twee soorten managers onderscheiden van elkaar. Soms vallen beide soorten in één manager. De eerste manager is de manager met een uitgebreid netwerk, die luistert wat de artiest wil en de juiste partners vervolgens zoekt om de doelen te realiseren. De tweede soort manager is de manager die goed is in de praktische zaken. Hij gaat bijvoorbeeld mee op tour als een tourmanager.

 

Het is afhankelijk van de artiest hoe groot hij of zij is. Bij kleinere artiesten kan de gewone manager en tourmanager dezelfde persoon zijn. Maar als de artiest enorm bekend is, dan zullen deze twee functies al snel gescheiden worden en onder twee mensen worden verdeeld. Natuurlijk kan het ook bij kleinere artiesten zijn dat er al twee verschillende personen aanwezig zijn. Dit is dan afhankelijk wat de artiest en het management willen.

 

Zijn er ook leuke kanten aan het artiestenmanagement?

Ja, die zijn er zeker naast het harde werk. In veel gevallen gaan artiestenmanagers mee met de artiest wanneer zij in Nederland of in het buitenland een optreden hebben. Zo komt de artiest en de artiestenmanager op diverse mooie locaties en festivals, afhankelijk waar de artiest een optreden heeft.

 

Afhankelijk van het tourschema kan het ook een korte vakantie zijn. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat de artiest en de artiestenmanager maar 24 uur in een land op in een plaats zijn. Eigenlijk een soort snelle bezoek aan de stad en aan het festival of de concertzaal.

 

Een nadeel van dit reizen is dat u in korte tijd veel moet reizen, ‘s nachts naar het vliegveld moet of dat u in de nacht thuiskomt. Het is dan ook vaak lastig om op reis te zijn als artiestenmanager met de artiest en tegelijkertijd aandacht te hebben voor uw gezin in Nederland. Als u een goede manager bent, dan kan dat zeker geen probleem zijn! Het is een kwestie van alles goed organiseren en managen, toch?

Bijgewerkt op door