Wat is een databasemanagementsysteem (DBMS)?

Om data op te slaan kan je gebruik maken van een Microsoft Excel of Google Spreadsheet document. Maar je kan ook in de cloud werken door samen te werken met een database. Daarvoor zou je moeten werken met een databasemanagementsysteem (DBMS). Maar wat is een databasemanagementsysteem eigenlijk? In dit artikel leg ik het uit.

Wat is een databasemanagementsysteem (DBMS)?

Een databasemanagementsysteem (DBMS) is een systeem die een database beheert. Dit systeem kan data toevoegen, data wijzigen of data verwijderen. Kortom het systeem beheert de data in de database.

Naast de database zelf zijn er nog twee onderdelen die een databasemanagementsysteem kent. Zo heeft het systeem een programma waarmee de gegevens worden onderhouden. Dit zou via het derde element, de gebruikersomgeving (client) kunnen worden beheerd door de gebruiker(s) van het databasemanagementsysteem.

In de meeste organisaties is er één databasemanagementsysteem actief die door meerdere gebruikers beheerd. Zo kan het zijn dat er in een database gegevens worden opgeslagen vanuit de website statistieken, webshop en vanuit de statistieken die via social media worden verzameld.

Wat zijn bekende databasemanagementsystemen?

Er zijn verschillende soorten databasemanagementsystemen op de markt. Dit kan variëren van open source systemen tot commerciële partijen. De bekendste varianten zijn MySQL, Microsoft SQL Server en Oracle Database. Dit zijn dan zogeheten relationele databasemanagementsystemen (rdbms). Andere varianten zijn Berkeley DB, Caché, Clipper, DB2, IDMS, IDS, dBase, FileMaker, Firebird, FoxPro, Informix, MariaDB, mSQL, Microsoft Access, Microsoft SQL Server, MySQL, Oracle Database, Paradox, PostgreSQL, SmallSQL, SQLite, Sybase en Turboveg.

Bijgewerkt op zondag 22 januari 2023 door Michael van den Berg.