Wat is malware?

Sinds dat het internet er is word er ook helaas misbruik ervan gemaakt. Eén van deze misbruiken is malware. Maar wat is malware eigenlijk en is het gevaarlijk? In dit artikel vertel ik er meer over.

Wat is malware?

Malware, ook wel malicious software genoemd, is eigenlijk een stuk geschreven software dat door iemand anders op een computer is gezet. Het doel daarvan is om (gevoelige) informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot systemen met (gevoelige) data. Kort gezegd word er met dit stukje software kwaadwillende acties mee gecreëerd.

Hoe kom ik aan malware?

Gelukkig kan je vandaag de dag je goed bewapenen tegen malware. Bijvoorbeeld niet op verdachte bijlages, e-mails of website(s) klikken, maar ook door je systemen up-to-date te houden. Daarnaast raad ik je van harte aan om een antivirusprogramma te installeren, zoals ESET of Kaspersky. Deze worden met regelmaat bijgewerkt en beschermen je tegen kwaadwillende (software).

Toch kan het zijn dat je kwetsbaar bent voor malware, daar ontkom je misschien niet aan. Malware kan bijvoorbeeld door lekken naar binnen komen. Bijvoorbeeld een beveiligingslek in een online systeem, besturingssysteem of in een programma wat je vaak gebruikt.

Daarnaast kan je ook besmet raken met malware als je gratis spullen download van het internet. Denk daarbij maar aan gratis muziekbestanden, programma’s of gratis documenten waar je normaal gesproken voor zou moeten betalen (of het oogwaarschijnlijk is waar je voor moet betalen).

Afhankelijk van het type malware kan je met enkele eenvoudige stappen er weer vanaf komen. In andere gevallen moet je Windows opnieuw installeren of moet een ransomware (gijzelmalware) door een professional worden verwijderd.

Soorten malware

Er zijn verschillende soorten malware. In deze cybersecurity kennisbank zal ik de verschillende soorten malware uitleggen met wat het precies is. Maar om een goed overzicht te geven, zou je kunnen denken aan de volgende soorten malware die (in het verleden) voorkomen: Adware, bootsectorvirus, backdoor, bots (botnet), computervirus. Computerworm, dialer, IRC-bot, keylogger, ransomware, rootkit, spyware, rogueware, ransomware, trojaans paard, wiper-malware en de worm.

Bijgewerkt op dinsdag 8 maart 2022 door Michael van den Berg.