Wat is authenticatie?

De meeste internetgebruikers onder ons maken gebruik van ├ę├ęn of meerdere accounts. Denk bijvoorbeeld maar aan accounts voor het werk, voor school (of je studie) of voor priv├ę gebruik zoals de social media kanalen. Om toegang te kunnen krijgen tot deze systemen is authenticatie een belangrijk onderdeel. Maar wat is dat precies?

Wat is authenticatie?

Authenticatie is een proces waarbij de digitale identiteit van een gebruiker zal worden geverifieerd die toegang heeft tot een systeem of bestand. Dit kan zowel voor je e-mail zijn, voor je Facebook account of voor bijvoorbeeld het systeem dat je gebruikt voor je eigen website (bijvoorbeeld WordPress).

Om in te kunnen loggen heb je meestal een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig. Denk bijvoorbeeld maar aan een digitaal account op bijvoorbeeld Facebook, Instagram of je e-mailaccount zoals Outlook.com.

Om deze authenticatie van personen beter te beveiligen kan men in een digitale omgeving ook de tweestapsverificatie aanzetten. Dit betekent dat er een code vanuit een app op de smartphone, zoals Microsoft Authenticatie of Google Authenticatie, ingevoerd moet worden. Deze code bestaat uit zes cijfers die als extra laag zal worden toegepast naast het wachtwoord en gebruikersnaam. Meer over tweestapsverificatie kan je lezen in het artikel Google Authenticator helpt je om je te beschermen met tweestaps-authenticatie (2FA).

Drie soorten authenticatie

Binnen de term authenticatie kunnen drie verschillende categorie├źn worden geformuleerd. Het gaat om de categorie├źn persoonlijke identificatie nummer (pincode, wachtwoord), token (bankpas, crypto) en tot slot biologische identificatie (vingerafdruk, oogverificatie, DNA). Afhankelijk van de verschillende soorten data dat verzameld moet worden, worden de technieken ook geavanceerd toegepast. Zo heeft iedere Nederlander, die na 2014 zijn identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs) heeft opgehaald, een vingerafdruk heeft moeten laten nemen. Deze vingerafdruk wordt zeer streng beveiligd dat gekoppeld is aan jouw identiteit als persoon.

Bijgewerkt op woensdag 18 januari 2023 door Michael van den Berg.