Wat is een elevator pitch?

Gedurende de dag krijgen we veel informatie te zien. Via onze e-mail, smartphone, social media of via websites. Omdat effectief communiceren belangrijk is, word er vaak gebruik gemaakt van een elevator pitch. Een elevator pitch is een pitch die iemand doet in de lift. Stel u heeft een lift in een toren en u staat met iemand samen in de lift. De lift doet over 30 verdiepingen bijvoorbeeld 30 seconden over. Dan heeft u voor de elevator pitch ongeveer 30 seconden de tijd.

 

Tijdens deze elevator pitch is het belangrijk om alle belangrijke informatie te benoemen, zonder te diep in de details te gaan. Wat zou u dan gaan vertellen aan de andere personen in de lift? Wat is datgene wat die andere persoon moet weten waardoor u uw idee verkoopt aan de persoon, afdeling of organisatie? Om hierachter te komen heeft u veel voorbereidingstijd nodig.

 

Tips

    • Opening: De opening van uw pitch is belangrijk. Anekdotes en cijfers zijn bijvoorbeeld interessante openingscijfers die u kunt toepassen. Dit is beter dan abstracte uiteenzettingen.
    • Houding: In de elevator pitch is het belangrijk dat u goed communiceert. Doe dit zowel verbaal (woorden) als non-verbaal (lichaamstaal). Hiermee kunt u iemand net over de streep trekken om uw product of dienst te kopen.
    • Houd het kort: Ga niet te veel in op de details maar vertel alleen het hoognodige. U heeft vaak maar maximaal 40 á 60 seconden om uw verhaal te kunnen doen.
    • Vragen: Om de conversatie op gang te houden kunt u het beste aan het eind een vraag stellen. Stel bijvoorbeeld een vraag die bijdraagt aan het verhaal, bijvoorbeeld hoe product x of dienst y die persoon zou kunnen helpen. Hiermee gaat u al direct naar de behoefte van de betreffende persoon.

 

Bijgewerkt op door