Wat is een bèta test?

Voor een brainstormsessie kan gebruik worden gemaakt van de methode bèta test. Een bèta test word uitgevoerd door personen die een product of dienst gaan testen, zonder dat deze nog op de markt is gekomen of is uitontwikkeld. Daarom word dit een bèta test genoemd.

 

Verschil tussen alfa test en bèta test

Wanneer er gewerkt word aan een product of dienst, dan word deze in verschillende fases uitgevoerd. Eén van de laatste fases is de alfa test. Deze test word vooral gebruikt in de wereld van de software, zoals het maken van een game. In deze alfa fase word vaak software getest op bugs, op gebruiksvriendelijkheid en de algemene presentaties. Wanneer dit proces is afgerond, dan word de stap gemaakt naar de bèta test. De bèta test is een stap verder in het ontwikkelingsprogramma, waarbij de bugs er vaak uit zijn gehaald.

 

Nooit uit ontwikkeld

Nadat de bèta test is voltooid, word het product of dienst gelanceerd. Hiermee is het eindproduct beschikbaar voor alle (betaalde) klanten. Zo kunnen zij het programma gebruiken voor het doel waarvoor het op de markt is gekomen.

 

Het is belangrijk om te weten dat deze ontwikkeling nooit af is. Daarom is het belangrijk om gebruikersfeedback te ontvangen, waardoor het product of dienst beter afgestemd kan worden op de eindgebruiker. Deze ontwikkeling word ook wel de productontwikkeling genoemd, waarbij er vaak gebruik word gemaakt van play-tests.

Bijgewerkt op door