Wat is een (social) influencer?

We zien het steeds vaker. Een influencer die een product of dienst aanbeveelt op bijvoorbeeld social media of op een andere account. Maar wat is eigenlijk een influencer?

 

Wat is een influencer?

Een influencer is iemand die invloed kan uitoefenen op het koopgedrag van de consument binnen een bepaald merk. Denk bijvoorbeeld aan Nespresso waarbij er goed is nagedacht om George Clooney in de TV-reclame naar voren te laten komen. Hierdoor worden de George Clooney fans getriggerd om Nespresso te gaan kopen omdat hun idool, George Clooney, ook Nespresso drinkt.

 

Influencer is vaak een onderdeel van de marketingstrategie van het bepaald merk, waardoor het ook wel influencer marketing wordt genoemd. Daarbij wordt dus gekozen om een specifieke groep (de fanbase die bijvoorbeeld George Clooney al heeft) te gebruiken om het merk beter in de markt te krijgen dan een advertentie te gebruiken die voor de hele markt bedoeld is.

 

Wat is een social influencer?

Een social influencer is een influencer die via social media invloed kan uitoefenen op het koopgedrag van de consument ten opzichte van een bepaald merk. In plaats van via een ander medium zoals George Clooney doet op de televisie met Nespresso, doet een social influencer het uitoefenen van invloed op social media. Een van de bekendste voordelen is hierbij Anna Nooshin. Zij promoot via Instagram luxe, bijvoorbeeld door foto’s op vakantie te delen, door luxe kleding te dragen of door samen met andere mensen op de foto te gaan.

 

Andere voorbeelden van social influencers zijn bijvoorbeeld Linda Tol, Yara Michels en Negin Mirsalehi.

Hoe wordt u een influencer?

Tegenwoordig zijn er voor vele markten al een overload aan influencers. Bekende markten zijn bijvoorbeeld fashion, food, blog en make-up markt. Om vandaag de dag als influencer aangezien te worden moet u een aantal grote en duidelijke stappen maken wat voor de echte impact gaat.

 

Stap 1: Bedenk een niche

Zoals voor iedere organisatie, merk of influencer geld. Kies een niche. Zorg duidelijk waar u als influencer actief wil zijn. Denk bijvoorbeeld aan de fashionmarkt, foodmarkt, autoverkoop of als SEO-specialist.

 

Wanneer eenmaal gekozen is voor een specifieke markt dan is het belangrijk om daar ook bij te blijven. Een mix van verschillende onderdelen zorgt ervoor dat het onduidelijk is waar u nu precies actief in bent en kunnen mensen dus niet goed aan je binden of zich eraan identificeren.

 

Stap 2: Zorg voor kwaliteit

Eigenlijk overbodig om nu nog te zeggen, maar het is zeker belangrijk geworden. Ga voor de echte impact en voor de beste kwaliteit. Niemand zit vandaag nog te wachten op een slechte foto van jaren terug. Met de huidige fototoestellen en smartphones kunt u prima foto’s maken van bijvoorbeeld uw kopje koffie of outfit.

 

Stap 3: Engagement

Zorg voor de interactie tussen u en uw volgers. Alleen op deze manier kan het merk gaan groeien. Vandaag de dag is dit dan ook wel de belangrijkste stap om de echte conversatie aan te gaan. Ik zie helaas nog genoeg bedrijven die hier niet optimaal gebruik van maken.

 

Denk daarbij aan bijvoorbeeld:

  • Reageren op berichten
  • Foto’s liken van anderen
  • Geen follow 4 follow doen
  • Foto’s delen die anderen hebben geplaatst

 

Stap 4: Wees jezelf

Wees gewoon jezelf. Ga je niet anders voordoen op Instagram dan dat je in het echt bent. Hierdoor creëer je niet alleen voor jezelf een vertekend beeld, maar zorg je ook ervoor dat andere je niet meer gaan volgen of de echte connectie met je hebben. Door gewoon jezelf te zijn zul je een groot bereik krijgen dan dat je nu zult denken.

 

Een belangrijk onderdeel daarbij is dat mensen zich willen verbinden met iemand op een persoonlijk vlak. Wanneer je een persoon bent, dan krijgen mensen ook daadwerkelijk de echte binding waardoor je succes zult behalen.

 

Stap 5: Have fun

Het belangrijkste in mijn mening: Heb plezier. Dit is eigenlijk belangrijk voor alle dingen wat u dagelijks doet. Denk bijvoorbeeld aan uw werk, aan een opleiding of aan de vrijwilligersfunctie wat u heeft bij een lokale vereniging. Hierdoor geniet u in het hier en nu waardoor u zich meer verbonden voelt. Zowel als persoon als in de relatie tussen u het de organisatie.

Bijgewerkt op door