Wat is co-branding?

Co-branding is een bekend begrip worden in de wereld van de marketing. Wanneer we het hebben over co-branding, dan bedoelen we eigenlijk een samenwerking tussen twee bedrijven die een bepaald product realiseren.

 

Deze twee bedrijven concurreren in de meeste gevallen niet met elkaar. Hierbij gaat het vaak om twee aparte bedrijven die actief zijn in dezelfde sector maar dan met een andere discipline, of twee bedrijven die totaal in een andere industrie actief zijn.

 

Voorbeelden van co-branding

Eén van het bekendste voorbeeld van co-branding is de samenwerking tussen Philips en Senseo. Senseo zorgt voor de koffie die gemaakt word, terwijl Philips ervoor zorgt dat de koffiezetapparaten gemaakt worden. Hierdoor creëren deze twee bedrijven samen de koffiepads met het koffiezetapparaat.

 

Een tweede voorbeeld is bijvoorbeeld is de samenwerking tussen GoPro en Red Bull. GoPro zorgde ervoor dat verschillende soorten evenementen gefilmd konden worden, terwijl dat Red Bull ervoor zorgden dat deze evenementen gesponsord werd waarbij de Red Bull blikjes gedronken konden worden.

 

Een derde voorbeeld is de samenwerking tussen Microsoft en Intel. Microsoft bouwt de computersystemen voor consumenten en bedrijven. Daarbij verzorgt Intel de chips, moederborden, software en andere componenten voor deze computers. Samen zorgen zij ervoor dat wij (consumenten en bedrijven) op de computers kunnen werken wanneer dat nodig is.

 

Voordelen van co-branding

Wanneer er samengewerkt word tussen twee bedrijven, dan kan dit ervoor zorgen dat het nieuwe product een meerwaarde krijgt dan wanneer het product door één merk word gerealiseerd. Hierdoor kan een hogere prijs (en productaantallen) worden gerealiseerd wat voor beide merken positief zou zijn. Door een succesvolle samenwerking zal er een nieuwe belevenis en geloofwaardigheid worden gecreëerd, waarbij de geloofwaardigheid van het samenwerkende merk tijdelijk word geleend.

 

Daarnaast word de merkwaarde (brand equity) verhoogd waarbij er toegang gekregen kan worden tot nieuwe markten of industrieën. Dit zal dan weer bijdragen aan de indruk vanuit de consument ten opzichte van het merk en kan de winst stevig vergroten.

 

Ook het klantenbestand kan vergoot worden door de samenwerking. Hierdoor kan er een nieuw product, dienst of onderneming gecreëerd worden wanneer dit grote proporties zullen zijn. Op die manier kunnen operationele kosten verlaagd worden als dat nodig is.

 

Nadelen van co-branding

Een nadeel van co-branding is dat het een negatief effect heeft wanneer één van de merken negatief in het nieuws komt. Hierdoor kan het product wat samen gerealiseerd word slecht in het nieuws komen wat ook ten koste gaat van het andere bedrijf.

 

Door co-branding kan er een onzekerheid bij de consument ontstaan, bijvoorbeeld door slechte ervaringen met een bepaald bedrijf. De consument kan dan gaan twijfelen of het betreffende product of dienst wel een meerwaarde zal zijn, maar ook of het voldoet aan de verwachtingen die de consument heeft.

 

Een ander negatief effect is de merkwaarde in de ogen van de consument. Door een samenwerking tussen twee bedrijven kan het voorkomen dat het beeld die de consument heeft over het merk negatief beïnvloed zal worden. Hierdoor kan het beeld over het betreffende merk negatief worden beïnvloed waardoor er geen connectie meer kan ontstaan tussen het merk en de consument.

 

Conclusie

Co-branding kan dus een positief effect hebben op de samenwerkende merken, waarbij nieuwe producten of diensten gerealiseerd kunnen worden. Daardoor kan er vele voordelen behaald worden. Wanneer u het niet goed doet, dan kan dit uiteindelijk imago schade veroorzaken voor uw eigen merk. Daarom is het belangrijk dat u goed afvraagt of co-branding waardevol zal zijn voor uw merk, organisatie of bedrijf.

Bijgewerkt op door