Wat is brand extension?

Wanneer we een bedrijf, merk of organisatie in het leven roepen dan hebben we een bepaald doel voor ogen. Het kan daarbij gaan om producten of diensten, die we aan consumenten of aan andere bedrijven gaan aanbieden. In de loop der tijd kan het zo goed gaan dat we naar andere industrieën verhuizen. Dit word ook wel brand extension (merkextensie) genoemd. Maar wat is eigenlijk brand extension?

 

Wat is brand extension?

Brand extension is het uitbreiden van een merk met een ander product. Denkt u bijvoorbeeld maar aan een bedrijf dat evenementen organiseert. Deze evenementenorganisatie heeft dan als hoofdtaak om evenementen te organiseren. Omdat dit onderdeel erg goed loopt, zou er gekeken kunnen worden naar andere producten, diensten of industrieën. Zo kan er naast muziekevenementen ook mode evenementen worden georganiseerd, of dat er een dienst komt om bedrijfsfeesten te organiseren. Met deze uitbreiding word het bestaande product in een andere richting gebracht waarbij er een combinatie ontstaat tussen het organiseren van evenementen voor muziek gerelateerde doelen en het organiseren van evenementen voor mode gerelateerde doelen. Dit word ook wel product extension (productextensie) genoemd.

 

Een ander voorbeeld is de brand extension naar andere sectoren. Zo kan een evenementenorganisatie ervoor kiezen om het artiestenmanagement op te pakken, omdat zij affiniteit hebben met de evenementen- en muziekindustrie. Hierdoor word hetzelfde bedrijf ingezet om twee verschillende diensten aan te bieden. Hierbij word dezelfde merknaam gebruikt, maar dan voor twee verschillende soorten producten of diensten.

 

Voorbeelden van bekende merken

Voorbeelden in het echte leven is bijvoorbeeld Blue Band. Blue band staat bekend als merk voor de margarines en boter. Omdat deze industrie steeds voller begint te raken, werd er besloten om Blue Band ook te richten op de brood- en pannenkoeken mixen. Daardoor zijn zij ook een concurrent geworden van het bekende bakmerk Koopmans.

 

Een tweede voorbeeld is het merk FedEx. Dit merk heeft zich inmiddels uitgebreid tot vijf verschillende soorten merken. Bijvoorbeeld FedEx Office, FedEx Ground, FedEx Express, FedEx Trade Networks en FedEx Freight. Hierdoor is FedEx niet alleen maar een verzenddienst, maar bieden zij meer dan dat alleen aan wereldwijd.

 

Een derde en laatste voorbeeld is het merk Virgin. Dit merk kwam in het begin binnen als bedrijf dat muzieksingles verkocht in de muziekindustrie. Inmiddels heeft het merk Virgin zich uitgebreid tot een bedrijfsnaam met 200 verschillende brand extensions. Denkt u daarbij maar aan Virgin Money, Virgin Wines, Virgin Airlines, Virgin Comics, Virgin Poker, Virgin Cola en Virgin Mobiel.

 

Conclusie

We kunnen concluderen dat brand extension een interessant onderdeel is om uw bedrijf, organisatie of merk te laten groeien. Daarbij is het belangrijk dat u goed nadenkt over de consequenties van uw naam en hoe u deze naam in de markt brengt. Als u het goed doet, dan kunt u net zoals het merk Virgin ruim $ 16,8 miljard Dollar per jaar binnenhalen. Maar wanneer u het fout doet, zoals Harley Davidson met het concept voor luiers, dan kan het een hoop imago schade opleveren wat ten koste gaat voor uw merk.

Bijgewerkt op door