Wat zijn NEN-normen?

NEN-normen wordt veel gebruikt in de bouwindustrie wat ook weer invloed heeft op het tekenen in 2D en 3D. Maar wat zijn deze NEN-normen eigenlijk? In dit artikel vertel ik daar meer erover.

 

Wat zijn NEN-normen?

NEN-normen zijn gevormd door de Nederlandse organisatie Stichting Koninklijke Nederlandse Normalisatie Instituut en de organisatie Stichting Koninklijke Nederlandse Elektrotechnische Comit├ę. Beide stichtingen werken nauw samen in de bouwindustrie, waarbij de NEN staat voor Nederlandse Norm.

 

De NEN-normen zijn in het leven geroepen als eisen die gesteld moeten worden aan een bouwbesluit, waardoor de beslissing wordt gemaakt of de bouw wel of niet door mag gaan. Enkele voorbeelden gaan bijvoorbeeld over het water en stroombeleid binnen een nieuwbouw. Deze mogen bijvoorbeeld niet dicht langs elkaar lopen mocht er toch een lek ontstaan. Dit is bijvoorbeeld ook al een belangrijke fase wanneer je een 2D en 3D tekening gaat maken met daarin een stroomplan, gasplan en een waterplan. Op deze manier kan je al op voorhand inschatten of iets is toestaan of niet.

 

Het toepassen van de NEN-normen is niet altijd verplicht, maar word wel veelal gehanteerd. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een bouwbesluit dat afwijkt van de NEN-normen waarbij de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en de bescherming van energie en het milieu niet nadeliger wordt beïnvloed.

 

Een tweede manier om van het NEN-norm af te wijken is de zogeheten NPR wat staat voor Nederlandse Praktijkrichtlijnen. Hierbij wordt een speciaal programma, zoals AutoDesk AutoCAD of AutoDesk Revit gebruikt om te kijken of er bepaalde problemen zijn in de bouwplannen. Op basis van deze bevindingen wordt ervan uitgegaan dat het programma de juiste eisen hanteert waardoor de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en de bescherming van energie en het milieu niet nadeliger wordt beïnvloed.

 

De derde manier is een offici├źle kwaliteitsverklaring dat is afgegeven door een offici├źle instantie. Deze instantie moet een erkenning hebben en gemachtigd zijn om een bouwbesluit goed te keuren of af te keuren. Er wordt dan gekeken naar de bouwmaterialen, manier van bouwen en de maatregelen die daarbij gebruikt worden. Hierbij zullen de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en de bescherming van energie en het milieu niet nadeliger wordt be├»nvloed.

 

De NEN-normen zijn niet openbaar gedeeld. Het is daarom altijd goed om zo goed en logisch na te denken wat wel en niet kan. Hierdoor kunnen eventuele kosten worden bespaard en kan de bouw van jouw project sneller beginnen.

Bijgewerkt op maandag 10 januari 2022 door Michael van den Berg.