Wat is renderen?

Renderen wordt veel gebruikt in de grafische industrie waaronder videobewerking, 3D tekenen of andere grafische vormgeving. Maar wat is renderen nu precies? In dit artikel leg ik uit wat renderen precies is.

 

Wat is renderen?

Renderen is eigenlijk het maken van een mediaproduct op basis van data wat is gemaakt in een specifiek programma. Laten we zeggen in Adobe Première Pro (videobewerkingsprogramma). Daarin hebben we een video gemaakt aan de hand van verschillende fragmenten en verschillende teksten. Om dit tot één video te laten maken moeten wij het project in Adobe Première Pro laten renderen. In dit rendering proces worden alle data die gebruikt wordt omgezet in frames, die weer het beeldmateriaal vormen. Wanneer het rendering proces klaar is heeft u dus een video van gemaakte werk.

 

Afhankelijk van de grote en hoeveelheid data dat moet worden omgezet kan dit proces erg veel tijd in beslag nemen. Het kan daarom variëren van 10 seconden (voor hele korte video’s) tot wel aan uren werk (voor hele grote video’s).

 

Tijdens het rendering proces wordt er veel gevraagd van het geheugen van de computer. Het is daarom erg slim om een computer te gebruiken waarin de processor erg hoog is (bijvoorbeeld een Intel Core I7 processor) en waarbij u gebruik maakt van minstens 8 GB aan RAM-geheugen en bij voorkeur van een 16 GB RAM-geheugen. Op deze manier verkort u het rendering proces qua tijdbestek.

 

Waarvoor kan het renderen gebruikt worden?

In de bovenstaande uitleg heb ik gebruik gemaakt voor het exporteren van een video. Maar dat is niet het enige proces waarin renderen gebruikt wordt. Ook in het 2D en 3D tekenproces wordt renderen gebruikt, bij videogames, simulatoren, films en visualisaties kan renderen worden gebruikt.

 

Een bekend voorbeeld binnen het 2D en 3D tekenproces is het gebruik maken van een realistisch bewerkingsprogramma wanneer er een 3D tekening wordt gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld met Lumion, V-Ray, Blender of AutoDesk Maya. Dit is natuurlijk wel afhankelijk wat het doel is van de 2D of 3D tekening.

Bijgewerkt op door