Wat is Lumion (software)?

Binnen het 3D tekenen wordt er veel gebruik gemaakt een tweede software Lumion. Maar wat is Lumion nu eigenlijk precies? In dit artikel leg ik uit wat Lumion precies is en hoe u het kunt inzetten voor uw eigen project.

Wat is Lumion?

Lumion 10 is inmiddels uitgebracht waarmee wij als gebruikers een nog beter resultaat kunnen neerzetten. Lumion is een software dat op een Mac of Windows computer geïnstalleerd kan worden. Met deze software wordt er een realistische afbeelding of video gemaakt aan de hand van een 3D getekend ontwerp. Stel u het volgende voor. U heeft een 3D tekening gemaakt in Google SketchUp, maar deze lijkt qua uiterlijk niet heel erg voorstelling waardig naar uw opdrachtgever. Door gebruik van Lumion te maken kunt u de 3D tekening omzetten in een realistische afbeelding of video. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw belevenis groter wordt waardoor u (afhankelijk van het ontwerp) sneller toestemming krijgt om een bepaald project uit te voeren.

Met de Lumion software laadt u het 3D object of tekening in het programma. Door een bepaald effect toe te passen op muren, op het water of op het gras maakt u dit levensecht. Op deze manier zorgt u dat er meer details aanwezig zijn. Hiermee kunt u dan ook speciale effecten toevoegen zoals een zonsondergang of reflectie van waterplassen of auto’s wanneer het net heeft geregend.

Kort gezegd is Lumion een tool om uw 3D visualisatie te verbeteren waardoor u betere eindproducten kunt maken. Laten we daarom eens kijken naar de voordelen en nadelen van Lumion voor u als gebruiker.

Voordelen en nadelen van Lumion

Lumion ondersteund verschillende ontwerpen dat u kunt inladen. Denkt u bijvoorbeeld van een Google SketchUp tekening tot aan gemaakte ontwerpen dat u gemaakt heeft in AutoDesk AutoCAD, AutoDesk Revit of in AutoDesk Maya. Met deze ontwerpen kunt u eenvoudig aanpassingen maken in het definitieve ontwerp. Via de render knop kunt u binnen no-time een mooi ontwerp hebben gemaakt.

Naast het snel aanpassen van uw tekening kunt u ook gebruik maken van de diverse mogelijkheden binnen het programma. Zo kunt u onder meer ontwerpen maken, bestaande elementen aanpassen of bestaande elementen zelfs verwijderen. Aan de hand van een heel uitgebreide bibliotheek aan voorgestelde materialen, objecten en effecten behaalt u binnen paar muisklikken het gewenste resultaat.

Echter zijn er ook nadelen verbonden aan het programma. Het programma is erg prijzig voor een gewone gebruiker. Het aanschaffen van het programma zal ik alleen aanbevelen wanneer u ook het programma met enige regelmaat gaat gebruiken. Op deze manier kunt u meer winst maken waardoor u het programma als het waren terugverdiend. De goedkoopste variant van Lumion kost € 1499,00.

Wanneer u hiervoor gekozen heeft moet u ook nog rekening houden met de minimale requirements van het programma. U moet beschikken over een minimale 3 GB grafische kaart, een Windows 10 64-bit systeem hebben, een RAM-geheugen van 16 GB of hoger en een SSD-schijf met een monitor van 1920 pixels bij 1080 pixels of groter. Al deze technische elementen zullen ook een grotere investering van u vragen. Het is daarom goed om na te denken hoe vaak en op welke manier u het programma wil gaan gebruiken. Een mogelijk (goedkoper) alternatief zijn bijvoorbeeld Blender, AutoDesk Maya, AutoDesk 3Ds Max of V-Ray voor Google SketchUp.