Wat is interieurarchitect (interieur design)?

Wanneer we het hebben over architectuur dan hebben we het vaak over de vormgeving van een nieuw gebouw. Een interieurarchitect verzorgt de binnenruimtes van een woning. Bijvoorbeeld hoe de woonkamer, kantoor en de keuken eruit komen te zien. Daarbij wordt rekening gehouden met de functie, routing, ruimte-indeling en de belichting voor daglicht en kunstmatig licht.

 

Vroeger werd de interieurarchitect pas ingeschakeld op het moment dat de vormgeving van een gebouw gemaakt was. Tegenwoordig wordt deze functie gecombineerd met een gewone architectuur waarbij zowel de binnenkant als de buitenkant van het gebouw wordt samengevoegd.

 

Dit wordt in de meeste gevallen gedaan door het ontwerpen van plattegronden, het maken van doorsnedes, het maken van maquettes of het 3D visualiseren van ontwerpen. Denk bijvoorbeeld maar aan een 3D video of een 3D foto.

 

In Nederland mag niet iedereen zich zomaar interieurarchitect noemen. Er is een inschrijving nodig bij het architectenregister waarbij de beroepsoefenaars behartigd worden door de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).

Bijgewerkt op maandag 10 januari 2022 door Michael van den Berg.