Wat is de X-as, Y-as en de Z-as?

Wanneer we in 2D en 3D gaan tekenen dan hebben we te maken met verschillende assen. In het 2D tekenen gebruiken we de X-as en Y-as. Als we verder gaan met 3D tekenen dan komt er naast deze assen nog een derde as erbij. De zogeheten Z-as. In dit artikel vertel ik iets meer over deze assen en het gebruik hiervan binnen het 2D en 3D tekenen.

 

Wat is de X-as, de Y-as en de Z-as?

Wanneer we beginnen met 2D tekenen dan heeft u te maken met de X-as en de Y-as. De X-as is de horizontale as. Deze as wordt, naast het digitaal tekenen, ook gebruikt voor wiskundige grafieken. De X-as wordt dan veelal gebruikt om te navigeren van links naar rechts of vice versa. Het maakt daarbij niks uit op welke positie u zit in uw tekening. Er is altijd een X-as. Vaak wordt de X-as en de Y-as met elkaar verward. Daarom kunt u de X-as herkennen aan de twee grote openingen aan de linkerkant en de rechterkant van de X. Hierdoor zou u kunnen onthouden dat de X-as van links naar rechts gaat.

 

De Y-as is de verticale as. Dit wordt vaak verward met de X-as. U kunt de Y-as de beste onthouden vaan het horizontale stukje onderaan de Y wanneer u deze in hoofdletter schrijft. Dit herinnert u eraan dat de Y-as de verticale lijn is van boven naar beneden of vice versa. Het maakt net zoals de X-as niet uit wat u tekent. U heeft altijd een Y-as in uw tekening, ongeacht wat uw positie is binnen de tekening.

 

De Z-as is niet altijd aanwezig. Deze is eigenlijk altijd aanwezig op het moment dat u met diepte gaat werken. Bijvoorbeeld in 3D tekenen, waarbij u in de diepte gaat werken. Bijvoorbeeld door een schaduw toe te voegen rijgt u al diepte in de tekening. Maar ook het 3D illustreren helpt u bij het maken van diepte in uw tekening. De Z-as kunt u herkennen aan de z, wat een afkorting kan zijn voor de zoom. De zoom gebruikt u om in te zoomen of uit te zoomen. Op deze manier herkent u dat de Z-as voor de diepte zorgt.

 

Waarom is de X-as, Y-as en Z-as belangrijk?

De X-as, Y-as en de Z-as is niet altijd even belangrijk. Bij veel grafische tekeningen (bijvoorbeeld in Adobe Illustrator) hoeft u niet met deze assen te werken of er niet bewust mee om te gaan. Veelal wordt de X-as, Y-as en de Z-as gebruikt voor 2D en 3D plattegronden. Bijvoorbeeld voor een nieuwbouwwoning waarbij meerdere bedrijven samenwerken in het project. Wanneer iedereen zijn of haar eigen onderdeel verzorgt, dan is het juist aan te raden om met deze assen te werken. Op deze manier weet iedereen het beginpunt van de tekening wat u in een later stadium tijd en geld gaat besparen.

 

Conclusie?

Het is dus belangrijk om goed te weten of u te maken heeft of het van belang is om de X-as, Y-as en Z-as toe te passen. Hoeft u het niet per definitie te gaan gebruiken, dan kunt u gewoon doorgaan met het maken van uw content. Heeft u het wel nodig, dan is het goed om te weten welke as voor welke lijn is. Op deze manier kunt u zonder (grote) problemen aan de slag en voorkomt u eventuele fouten of complicaties in een later stadium.

Bijgewerkt op door