Wat is de X-as, Y-as en de Z-as?

Wanneer we in 2D en 3D gaan tekenen dan hebben we te maken met verschillende assen. In het 2D tekenen gebruiken we de X-as en Y-as. Als we verder gaan met 3D tekenen dan komt er naast deze assen nog een derde as erbij. De zogeheten Z-as. In dit artikel vertel ik iets meer over deze assen en het gebruik hiervan binnen het 2D en 3D tekenen.

 

Wat is de X-as, de Y-as en de Z-as?

Wanneer we beginnen met 2D tekenen dan heb je te maken met de X-as en de Y-as. De X-as is de horizontale as. Deze as wordt, naast het digitaal tekenen, ook gebruikt voor wiskundige grafieken. De X-as wordt dan veelal gebruikt om te navigeren van links naar rechts of vice versa. Het maakt daarbij niks uit op welke positie je zit in jouw tekening. Er is altijd een X-as. Vaak wordt de X-as en de Y-as met elkaar verward. Daarom kan je de X-as herkennen aan de twee grote openingen aan de linkerkant en de rechterkant van de X. Hierdoor zou je kunnen onthouden dat de X-as van links naar rechts gaat.

 

De Y-as is de verticale as. Dit wordt vaak verward met de X-as. Je kan de Y-as de beste onthouden vaan het horizontale stukje onderaan de Y wanneer je deze in hoofdletter schrijft. Dit herinnert je eraan dat de Y-as de verticale lijn is van boven naar beneden of vice versa. Het maakt net zoals de X-as niet uit wat je tekent. Je heb altijd een Y-as in jouw tekening, ongeacht wat jouw positie is binnen de tekening.

 

De Z-as is niet altijd aanwezig. Deze is eigenlijk altijd aanwezig op het moment dat je met diepte gaat werken. Bijvoorbeeld in 3D tekenen, waarbij je in de diepte gaat werken. Bijvoorbeeld door een schaduw toe te voegen krijgt je al diepte in de tekening. Maar ook het 3D illustreren helpt je bij het maken van diepte in jouw tekening. De Z-as kan je herkennen aan de z, wat een afkorting kan zijn voor de zoom. De zoom gebruik je om in te zoomen of uit te zoomen. Op deze manier herken je dat de Z-as voor de diepte zorgt.

 

Waarom is de X-as, Y-as en Z-as belangrijk?

De X-as, Y-as en de Z-as is niet altijd even belangrijk. Bij veel grafische tekeningen (bijvoorbeeld in Adobe Illustrator) hoef je niet met deze assen te werken of er niet bewust mee om te gaan. Veelal wordt de X-as, Y-as en de Z-as gebruikt voor 2D en 3D plattegronden. Bijvoorbeeld voor een nieuwbouwwoning waarbij meerdere bedrijven samenwerken in het project. Wanneer iedereen zijn of haar eigen onderdeel verzorgt, dan is het juist aan te raden om met deze assen te werken. Op deze manier weet iedereen het beginpunt van de tekening wat je in een later stadium tijd en geld gaat besparen.

 

Het is dus belangrijk om goed te weten of je te maken hebt of het van belang is om de X-as, Y-as en Z-as toe te passen. Hoef je het niet per definitie te gaan gebruiken, dan kan je gewoon doorgaan met het maken van jouw content. Heb je het wel nodig, dan is het goed om te weten welke as voor welke lijn is. Op deze manier kan je zonder (grote) problemen aan de slag en voorkom je eventuele fouten of 0complicaties in een later stadium.

Bijgewerkt op maandag 10 januari 2022 door Michael van den Berg.