Wat is BIM (Building Information Modelling)?

Binnen de bouwindustrie en tegenwoordig ook steeds vaker in de evenementenindustrie wordt er gewerkt van 3D visualisaties. Hierbij wordt in sommige gevallen gebruik gemaakt van het zogeheten BIM modeleren. Maar wat is BIM eigenlijk? In dit artikel leg ik uit wat BIM precies is en wat u ermee kunt doen.

 

Wat is BIM (Building Information Modelling)?

BIM komt oorspronkelijk vanuit het Engels en staat voor Building Information Model (Bouwwerk informatie model). Hierbij wordt bij een bouwproject of bij een groot project binnen de evenementenindustrie gebruik gemaakt van één hoofdtekening. Deze hoofdtekening kan dan weer worden gedeeld met andere teamleden. Bijvoorbeeld de afdeling elektriciteit, afdeling water en afdeling interieur. Op deze manier kan iedereen zijn of haar eigen weg gaan en werken aan het project.

 

Wanneer de documenten opgeslagen worden wordt de tekening van elektriciteit bijvoorbeeld automatisch toegevoegd aan de hoofdtekening. Hierdoor heeft iedereen, door één keer op te slaan, de up-to-date informatie over het project en kan iedereen zien waar precies de elektriciteit loopt, waar het water zich bevindt maar ook hoe stevig de constructie is en waar de zwakkere plekken zitten.

 

Dit wordt bereikt door de intelligente 3D-model bouw waarbij er veel automatisch berekend wordt door de gebruikte software. Dit zien we bijvoorbeeld gelijk in het wel bekende BIM-software AutoDesk Revit. In dit programma worden de muren en vloeren vaak al automatisch met elkaar verbonden wanneer u deze op elkaar wil zetten. Op deze manier denkt het programma al met u mee voordat u daadwerkelijk de eerste muur op de vloer heeft gezet.

 

Daarbij kan in AutoDesk Revit en in AutoDesk AutoCAD eenvoudig worden samengewerkt. Op deze manier kan van alle kanten, zowel in 3D als in 2D, een model van het nieuwe bouwwerk worden gemaakt. Zo weet u, als projectleider, medewerker of als klant gelijk wat u zult krijgen voordat de daadwerkelijk bouw is begonnen.

 

Wat is het voordeel van BIM?

Er zitten veel voordelen wanneer er gewerkt wordt met BIM. Op deze manier worden er veel minder fouten gemaakt in het uitvoerproces omdat deze in de ontwerpfase voorkomen kunnen worden. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door de intelligente software die berekent of de draagbalk alles kan houden of dat extra ondersteuning moet komen. Dit scheelt dan ook weer gelijk in de kosten van het project.

 

Doordat de bouwtekening van ten voren klaar zijn kan het projectteam zich beter voorbereiden op de bouw van het project. Hierdoor weet iedereen wat hij of zij kan verwachten en wat in welke volgorde moet gebeuren. Dit veroorzaakt een effectieve werkflow waarin het gebouw gebouwd zal gaan worden.

 

Binnen de meeste ontwerpsoftware, zoals AutoDesk Revit, kunnen er realistische video’s en foto’s worden gemaakt. Op deze manier kan men een nog duidelijk beeld krijgen van wat hen te wachten staat. Bijvoorbeeld over het interieur, over het kleurgebruik en waar bijvoorbeeld de stroompunten moeten komen.

 

Daarnaast wordt met BIM vaak gewerkt met koppelingen tussen objecten. Wanneer een object wordt bijgewerkt, dan wordt dit voor alle soortgelijke objecten gedaan. Hierdoor hoeft niet ieder object dat hetzelfde eruit ziet handmatig worden aangepast.

 

Wat is het nadeel van BIM?

Er zitten helaas ook nadelen aan BIM verbonden. Een groot nadeel is dat de bouw- en evenementenindustrie veel meer te maken krijgt met strengere eisen. Daarbij is het volgens de UAV-GC (Uniforme Administratieve Voorwaarden Geïntegreerde Contracten) belangrijk dat de bouw van een gebouw of evenemententerrein goed en nauwkeurig verloopt. Daarbij moet rekening worden gehouden dat de locatie over 10 of 20 jaar net zo sterk en stabiel staat als aan het begin van het bouwproject.

 

Daarnaast is het ook zo dat het model vaak op het laatste moment nog bijgewerkt moet worden. Dit kan heel eenvoudig vaak worden gedaan door de gekoppelde objecten aan te passen in het programma. Een gevolg hiervan is wel dat iedereen de nieuwste versie moet hebben voordat de start van de bouw begonnen kan worden. In het ergste geval moet bijvoorbeeld de stroomkabels of waterleidingen verplaatst worden wat effect kan hebben op de kosten of op andere delen binnen het bouwproject.

 

BIM softwarepakketten

De bekendste vorm van BIM software is bijvoorbeeld de AutoDesk BIM 360 en AutoDesk Revit. Daarnaast zijn er nog vele andere softwarepakketten die gebruikt kunnen worden. Hieronder heb ik een lijst weergegeven van de tien beste BIM-softwarepakketten die vandaag de dag op de markt te vinden zijn.

 

  • AutoDesk BIM 360
  • Tekla BIMsight
  • AutoDesk Revit
  • Navisworks
  • BIMobject
  • BIMx
  • Archicad
  • AECOsim Building Designer
  • Google SketchUp Pro
  • Vectorworks Architect

Bijgewerkt op door