Wat is 3D tekenen?

Wat is 3D tekenen?

3D tekenen is het tekenen van een tekening op drie dimensionale manier. Hierdoor wordt de realistische wereld zoveel mogelijk nagebouwd, zoals wij bijvoorbeeld ook naar een stoel of tafel zouden kijken.

 

Binnen het 3D tekenen maken we gebruik van de X-as, Y-as en de Z-as (in tegenstelling tot de X-as en de Y-as bij 2D tekenen). Door de derde toegevoegde dimensie wordt het object dus in 3D waardoor we een realistisch beeld krijgen van het object.

 

Waarom 3D tekenen?

3D tekenen is in de afgelopen jaren erg toegenomen waaronder in de evenementenindustrie. Hierdoor weet de organisatie of de klant wat zij van ten voren kunnen verwachten voor de daadwerkelijk bouw van start is gegaan. Andere manieren waar 3D tekeningen vaak worden gebruikt zijn bouwprojecten, ontwerpen van een nieuwe inrichting in een bestaand huis, keukenverbouwingen of het verbouwen van een tuin.

 

Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van 3D tekenprogramma’s, zoals AutoDesk Revit, AutoDesk AutoCAD of het welbekende Google SketchUp Pro. Door het visualiseren weet iedereen waar wat te zien zal zijn en kan het project van alle kanten worden bekeken om op die manier geld, tijd en fouten te besparen in de ontwerpfase.

 

Wat zijn de voordelen van 3D tekenen?

Voordelen van 3D tekenen is dat er een goed beeld kan worden gecreëerd wanneer iets gebouwd of verbouwd gaat worden. Op deze manier kunnen alle wensen en eisen in de ontwerpfase worden verwerkt. Dit kan dan weer voordelig zijn voor de kosten en tijd die in het project worden gestoken.

 

Deze tekening kan dan worden gedeeld met alle betrokkenen organisaties en personen. Op die manier weet iedereen wat er te doen staat en wanneer dit klaar moet zijn.

 

Wat zijn de nadelen van 3D tekenen?

Een nadeel van 3D tekenen is dat hiervoor veelal een grafisch programma en kennis voor nodig is. Denk bijvoorbeeld maar aan AutoDesk Revit, AutoDesk AutoCAD en Google SketchUp Pro. Daarbij is het tekenen in 3D vaak een groot project waar veel tijd en energie erin gaat zitten waardoor de kosten van een professionele tekenaar veel kan gaan kosten voordat het project daadwerkelijk is begonnen.

Bijgewerkt op maandag 10 januari 2022 door Michael van den Berg.