Wat is 2D animatie?

We passen het eigenlijk veelal toe binnen diverse fronten. Denk bijvoorbeeld maar aan het tekenen, grafische vormgeving of het uitwerken van een tekening. Maar wat is 2D animatie eigenlijk? In dit artikel vertel ik je er meer erover.

 

Wat is 2D animatie?

2D animatie is eigenlijk een animatievideo dat gemaakt is met twee dimensionaal. Dat betekent dus dat er een lengte is en een breedte, maar dat er geen diepte erin verwerkt is. Hierdoor lijkt alles plat en kan het voorkomen dat je niet een grote connectie voelt tussen jou en de betreffende 2D animatievideo.

 

Ondanks dat er geen diepte aanwezig is (wat wel het geval is bij 3D animatie) wordt 2D animatie veel gebruikt. Denk vooral aan storytelling, waarbij er onderwerpen aan de hand van een animatievideo wordt uitgelegd. Hierdoor is het voor veel bedrijven makkelijker om een 2D animatievideo ervan te maken waardoor de kijker zich sneller verbonden voelt met de video.

 

Voorbeelden en software

Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld instructievideo’s. Denk bijvoorbeeld aan video’s waarbij een bepaald bestelproces wordt uitgelegd. Maar het kan ook gebruikt worden om een willekeurig verhaal te vertellen. Bijvoorbeeld The Simpsons en Pokémon. Dit zijn bekende voorbeelden die een grote bekendheid hebben gekregen.

 

Om 2D animatievideo’s te kunnen maken moet je beschikken over bepaalde software. Een bekende variant is bijvoorbeeld Adobe Animate, waarbij je werkt in frames per seconden (FPS). Hierdoor heb je volledige controle over de illustraties die je in kunt laden vanaf bijvoorbeeld Adobe Illustrator. Andere soorten software zijn bijvoorbeeld Animaker, Synfig, Krita, Pencil2d, Stop Motion Studio en Blender.

Bijgewerkt op maandag 10 januari 2022 door Michael van den Berg.