WordPress gebruikerswachtwoord aanpassen in de database (phpMyAdmin)

Inloggen op phpMyAdmin via DirectAdmin voor WordPressFoto: © MJB Events PR

WordPress gebruikerswachtwoord aanpassen in de database (phpMyAdmin)

Heeft u ook wel eens gehad dat u het wachtwoord en e-mailadres niet meer wist van uw WordPress website? Dan heb ik goed nieuws! Zonder de wachtwoord vergeet optie kunt u altijd uw wachtwoord aanpassen via de database. In dit artikel leg ik uit hoe u dat precies moet doen!

Let op: Dit artikel is voor meer ervaren personen. U gaat werken in de database die gekoppeld is aan uw WordPress website. Mocht u per ongelijk het verkeerde doen, dan loopt u de kans dat uw WordPress website niet correct meer werkt. Neem bij twijfel contact op met uw webhosting of websitebeheerder!

Waarschuwing: De in dit gebruikte afbeeldingen zijn gemaakt met phpMyAdmin via een demo website. De data dat te zien is op deze afbeeldingen zijn van een demo WordPress installatie en hebben geen connectie met websites die online staan. Het heeft daarom geen zin om deze gegevens verder te verspreiden of te proberen in te loggen op welke website dan ook.

Stap 1: Het openen van phpMyAdmin

Allereerst moeten wij in uw database komen. Dit kunt u op verschillende manieren doen, afhankelijk waar uw website gehost staat. In de meeste gevallen kunt u via DirectAdmin, cPanel of Plesk in uw phpMyAdmin komen. phpMyAdmin is het beheersysteem om uw database (MySQL) te beheren. Om in te loggen binnen deze omgeving moet u inloggegevens hebben. Mocht die niet meer in uw bezit zijn, vraag dan uw webhosting of websitebeheerder voor hulp. Als u eenmaal ingelogd bent in de omgeving, dan ziet het dashboard van phpMyAdmin er als volgt uit.

Het zoeken van de juiste database in phpMyAdmin

Pro tip: Het kan voorkomen dat uw werkwijze om bij de database kan verschillen. In de meeste gevallen kunt u inloggen op phpMyAdmin via uw webserver. In andere gevallen kan het zijn dat uw webhostingpartij een eigen systeem heeft ontwikkeld waar u alles gelijk kunt aanpassen, zonder in te hoeven loggen in uw database system.

Stap 2: Zoeken van de juiste tabel

In het linker menu ziet u uw database staan. In de meeste gevallen is dit er maar één, maar mocht u meerdere databasen gekoppeld hebben aan uw account, dan zult u daar meerdere databases hebben staan. Kies in dat geval de juiste database dat gekoppeld is aan uw WordPress website.

We zoeken in de database voor de tabel WP_users. Het kan zijn dat uw webhosting, websitebeheerder of uzelf een andere database-prefix heeft gekozen. Vervang in dat geval WP_ met de gekozen database-prefix. Wanneer we deze tabel hebben gevonden, klikken we op deze tabelnaam. Het scherm ziet er dan als volgt eruit.

Zoek de betreffende gebruiker op in de phpMyAdmin database

Stap 3: Bewerken van uw wachtwoord

Vervolgens gaan we de juiste gebruiker opzoeken. Mocht er maar één gebruiker zijn, dan zul u maar één regel te zien krijgen. In andere gevallen, wanneer u meerdere WordPress gebruikers heeft binnen uw website, zul u meer gebruikers te zien krijgen in deze omgeving. Klik vervolgens op de juiste gebruiker waarvan u het wachtwoord wil wijzigen. Wanneer u hierop heeft geklikt, dan ziet uw scherm er als volgt uit.

Wat we nu gaan doen moet met volledige aandacht gebeuren, omdat anders uw WordPress website mogelijk niet meer goed kan werken. We kaan naar de rij password. Voor het woord password hebben we een dropdown menu, waar we een instelling aan kunnen passen. We zetten deze dropdown menu op MD5.

Achter het woord password hebben we nog een invoervenster. In dit venster voeren we het wachtwoord in. In dit geval heb ik ervoor gekozen om het testwacht Wat je hier type (inclusief spaties) wordt jouw nieuwe wachtwoord te gebruiken. Let erop dat dit wachtwoord spatie en hoofdletter gevoelig is! Als u klaar bent, dan ziet het scherm er als volgt uit. Klik daarna onderaan op starten.

Bewerken van het WordPress wachtwoord in de database van phpMyAdmin

Bevestiging van de wijzigingen in de database van phpMyAdmin

De bevestiging als je op starten heb geklikt.

Stap 4: Testen van uw wachtwoord

Het spannende moment komt er nu aan. Het testen of het echt heeft gewerkt. Navigeer naar uw inlogscherm van uw WordPress website. In de meeste gevallen zal dit zijn: domeinnaam.nl/wp-login/. Het kan zo zijn dat u, uw webhosting of uw websitebeheerder een andere inlog URL heeft toegevoegd aan uw WordPress website. Vervang de /wp-login/ dan met de aangepaste inlog URL.

U bent nu aangekomen op de WordPress login pagina. Hier voert u de gebruikersnaam (of e-mailadres) waarvan u zojuist het wachtwoord heb aangepast in phphMyAdmin. Bij wachtwoord vul u het door u gekozen wachtwoord in zoals u dat zostraks had aangepast. Als alles goed gaat, zou u terecht komen in uw WordPress dashboard. Dat ziet er als volgt uit.

Inloggen op phpMyAdmin via DirectAdmin voor WordPress

Conclusie

We kunnen concluderen dat het aanpassen van het gebruikerswachtwoord in phpMyAdmin niet heel lastig is. U moet alleen goed weten wat u aan het doen bent en welke instellingen u moet wijzigingen. Heeft u toch een vraag over het aanpassen van uw wachtwoord of heeft u hulp nodig? Neem dan contact op via het contactformulier, want ik help u graag verder!

Tags:
,