Hoe maak ik een contact sheet in Adobe Lightroom (Classic)?

Hoe maak ik een contact sheet in Adobe Lightroom Classic

Wanneer u samenwerkt met andere mensen, bijvoorbeeld met een opdrachtgever, is het kiezen van de juiste foto of foto’s erg belangrijk. Om dit proces beter te laten verlopen is het mogelijk om een contact sheet te maken in Adobe Lightroom. Hoe u een contact sheet maakt in Adobe Lightroom leg ik uit in dit artikel.

Wat is een contact sheet in Adobe Lightroom?

In de afgelopen decennia is er veel veranderd binnen fotografie. Ook de manier waarop foto’s worden bewerkt, worden verwerkt en worden gedeeld of uitgeprint. Vroeger, in de tijd van de rolletjesfotografie, waren er nog geen digitale mogelijkheden. Daarom werd er altijd negatieve meegeleverd die bewaard moesten worden mocht u toch een extra exemplaar willen hebben.

Deze negatieven waren dan ook vaak een overzicht van de foto’s die gemaakt zijn, bijvoorbeeld tijdens een vakantie in het binnen- of buitenland. Door de komst van het digitale tijdperk binnen de fotografie is dit proces ook digitaal gegaan. Programma’s zoals Adobe Photoshop en Adobe Lightroom hebben deze functie, de negatieven, overgenomen in het programma. Door enkele foto’s te selecteren en vervolgens een bepaalde functie te gebruiken, kunt u in een PDF-bestand of afbeeldingsformaat een contact sheet maken. Een contact sheet is eigenlijk niet meer dan een overzicht van een (geselecteerde) groep foto’s die u of iemand anders heeft gemaakt, waaruit u dan weer een keuze kunt maken.

Door middel van een contact sheet kunt u de opdrachtgever, bijvoorbeeld de klant, een overzicht sturen met de vraag welke foto’s zij het leukst vinden. Op deze manier hoeft u zelf niet altijd de keuze te maken en kunt u in plaats van alle foto’s te bewerken nu uw aandacht leggen op de gewenste foto’s.

Hoe maak ik een contact sheet in Adobe Lightroom?

Het maken van een contact sheet in Adobe Lightroom is niet heel erg lastig. Het vergt wel enkele stappen, maar zodra u deze onder controle heeft kunt u dit altijd gebruiken voordat u de (definitieve) foto’s doorstuurt naar uw familie, vrienden, werkgever of klant. Laten we bij het begin beginnen.

Stap 1: Foto’s importeren in Adobe Lightroom

Allereerst moeten wij Adobe Lightroom Classic openen. Deze kunt u installeren vanuit uw Adobe Creative Cloud app (als u een abonnement heeft) of kunt u het rechtstreeks opstarten wanneer u dit programma al op uw computer heeft staan. Wanneer het programma is opgestart, dan ziet u het volgende scherm.

Hoe maak ik een contact sheet in Adobe Lightroom Classic

We kunnen de foto’s op drie manieren inladen in Adobe Lightroom. De eerste manier is door op importeren (import) te klikken in de linksonder. De tweede manier is door een RAW-bestand op te zoeken via uw documenten (Deze computer of finder) en daar dubbel op te klikken (zorg er wel voor dat deze bestanden geopend worden in Adobe Lightroom en niet in Adobe Photoshop). De derde manier is door Adobe Bridge te gebruiken.

In dit voorbeeld ga ik de foto’s direct importeren vanuit Adobe Lightroom vanuit de harde schijf. Alle foto’s worden dan weergegeven in een betreffende map, zoals hieronder te zien is op de foto. De foto word geïmporteerd wanneer u op het vierkantje klik van de linkerbovenhoek van de foto. Aan de linkerkant zou u ook nog kunnen navigeren naar een andere map, mocht u andere foto’s ook willen importeren die ergens anders opgeslagen zijn.

Hoe maak ik een contact sheet in Adobe Lightroom Classic

Als we klaar zijn met het importeren, dan klikken we nu rechtsonder op importeren (import). We komen dan standaard terecht op de bibliotheekpagina (library). Dit is de pagina waar we alle foto’s overzichtelijk kunnen bekijken. Wanneer we naar develop (bewerken) klikken in de rechterbovenhoek, dan kunnen we de foto’s bewerken. Onderaan het scherm krijgt u ook nog een filmrol te zien van de foto’s die u heeft geïmporteerd.

Pro tip: U kunt altijd nieuwe of meer foto’s toevoegen aan een Adobe Lightroom catalogus (catalog). Dit kunt u doen door terug te navigeren naar bibliotheek (library) in het menu en linksonder op importeren (import) te klikken. Mochten deze foto’s bijvoorbeeld een andere categorie zijn, dan kunt u altijd een nieuwe catalogus (catalog) maken binnen Adobe Lightroom.

Hoe maak ik een contact sheet in Adobe Lightroom Classic

Stap 2: Navigeren naar de contact sheet functie

Nadat ik deze foto’s heb bewerkt ga ik de foto’s niet eerst exporteren. Daarvoor ga ik naar het tabblad print in het menu rechtsboven. Wanneer we daarop klikken, dan zien we aan de linkerkant de indelingen die we kunnen gebruiken. In het midden zien we een voorbeeld van hoe het eruit komt te zien, aan de rechterkant hebben we verschillende instellingen en onderop zien we de bekende filmstrip waarop al onze foto’s staan.

Hoe maak ik een contact sheet in Adobe Lightroom Classic

Stap 3: Foto’s selecteren en template kiezen

Vervolgens kunnen we de foto’s onderop selecteren die dan getoond worden in het voorbeeld. Aan de rechterkant heb ik rotate to fit onder het kopje afbeeldinginstellingen (image settings) ingeschakeld. Dit zorgt ervoor dat de afbeelding passend word gemaakt binnen het framekader. Vervolgens kunnen we aan de linkerkant een template kiezen. Ik heb ervoor gekozen om de 2×2 cells (2×2 cellen) te kiezen, waardoor er vier foto’s per pagina getoond worden. De ruimte rondom de afbeelding kunt u zelf ook nog aanpassen mocht u dat willen.

Stap 4: Informatie toevoegen

Onder het kopje pagina (page) heb ik een vinkje gezet bij afbeelding informatie (photo info). Hierdoor word de informatie toegevoegd aan de afbeelding. Via het dropdown menu heb ik ervoor gekozen om een aangepaste configuratie te gebruiken. Dit ziet u in de onderstaande afbeelding hoe dat eruit komt te zien. Als u dat wenst, zou u nog de marges rondom de foto kunnen aanpassen als dat nodig is.

Hoe maak ik een contact sheet in Adobe Lightroom Classic

Verder zou u nog informatie kunnen toevoegen aan de pagina. Denkt u bijvoorbeeld aan uw naam, aan de rechterkant nog verschillende andere instellingen aanpassen. Bijvoorbeeld het kleurmanagement, het toevoegen van uw naam of logo en eventuele andere instellingen toevoegen of weglaten.

Pro tip: Kies er in ieder geval voor dat iedere foto een nummer heeft. Hierdoor is het makkelijker voor de klant om een foto te selecteren. Zo weet u ook welke foto u moet bewerken of moeten kiezen om op te sturen via de mail.

Stap 5: Exporteer de contact sheet

Wanneer u klaar bent met het instellen van de pagina, dan kunt u rechtsonder kiezen voor print of printer. Print zorgt er gelijk voor dat het voorbeeld word uitgeprint via uw printer dat gekoppeld is aan het netwerk op dat moment.

Hoe maak ik een contact sheet in Adobe Lightroom Classic

Ik wil deze contact sheet graag als PDF-bestand hebben, zodat ik het kan mailen naar mijn klant. Hiervoor klikken wij op printer. Er komt een pop-up weergaven van het afdrukken. Kies de printer Adobe PDF en stel eventueel de instellingen in die u wenst te hebben. Klik daarna vervolgens op Ok om een PDF-bestand te maken. Afhankelijk van hoe groot en hoeveel foto’s u heeft, zou het exporteren enkele minuten in beslag kunnen nemen. Als het exporten klaar is, dan word Adobe Acrobat (Pro DC) automatisch geopend en word het PDF-bestand weergegeven op uw computer. Dit bestand kunt u dan delen met uw familie, vrienden of klant.

Hoe maak ik een contact sheet in Adobe Lightroom Classic

Conclusie

We kunnen concluderen dat het maken van een contact sheet in Adobe Lightroom niet heel erg lastig is. Op deze manier kunt u snel een overzicht sturen naar de klant, opdrachtgever, vrienden of familieleden. Misschien dat zij een specifieke voorkeur hebben voor bepaalde foto’s die u dan beter kunt bewerken. Mocht u toch nog vragen hebben over het contact sheet of komt u er niet volledig eruit? Neem dan gerust contact met mij op via mijn contactformulier.