James Bond week: Hoe maak je de James Bond gun barrel in Adobe Photoshop (007)

James Bond 007 from MI6 London (United Kingdom)Foto: © MJB Events PR

James Bond week: Hoe maak je de James Bond gun barrel in Adobe Photoshop (007)

No Time to Die is uitgekomen en dat betekend dat er 25 verschillende James Bond films op de markt zijn. Om dat te vieren heb ik voor vandaag een speciale Adobe Photoshop tutorial gemaakt waarin we de welbekende James Bond gun barrel gaan namaken.

Stap 1: Maak een document aan

Open Adobe Photoshop en klik vervolgens op bestand (file) en daarna op nieuw (new). Ik heb ervoor gekozen om een digitaal product te maken, maar je zou dit principe ook kunnen toepassen voor het afdrukken. Zorg er in dat geval ervoor dat je de juiste instellingen selecteert. Voor digitale producten kies je RGB met 72 DPI en voor printwerk CMYK met 300 DPI. Mijn grootte van het canvas is 1000 pixels bij 750 pixels, maar je zou er ook een vierkant ervan kunnen maken.

Stap 2: Voeg de hulplijnen toe

Ga vervolgens naar venster (window) en selecteer hulplijnen (new guide). In het venster dat vervolgens naar voren komt kies je voor horizontaal (horizontal) en selecteer vervolgens 50%. Klik daarna op oké. Doet ditzelfde principe voor verticaal (vertical). Als het goed is heb je nu binnen het canvas zowel een horizontale als verticale hulplijn staan.

James Bond gun barrel in Adobe Photoshop

Foto: © MJB Events PR

Stap 3: Cirkels maken

Vervolgens selecteren wij de cirkel maak tool (toets U) en maken we die zo groot dat de buitenkanten bijna de bovenkant als onderkant aanraken. Ga vervolgens in de toolbar (boven het venster) de cirkel centreren op het scherm zodat het midden van de cirkel uitkomt op het kruis dat we hadden gemaakt met de hulplijnen.

Vervolgens pakken we de cirkel maak tool weer (toets U) en maken we een kleine cirkel in het midden van het canvas. Geef deze kleine cirkel de kleur wit. Klik vervolgens rechts op de laag met de zwarte cirkel en kies vervolgens voor omzetten naar pixels (rasterize layer). Doe ditzelfde voor de kleine witte cirkel laag.

Stap 4: Zwarte cirkel uitsnijden

Vervolgens selecteren we in het lagenmenu (lagen / layers) de zwarte cirkel die wij zostraks hebben aangemaakt. Kies vervolgens voor het vierkant selectie tool (toets M). Vervolgens brengen we de muis naar de linkerbovenhoek van het canvas, drukken we de linkermuisknop in zodat we de bovenste helft van de zwarte cirkel hebben geselecteerd. Klik daarna op delete toets. Als het goed is heb je nu een halve zwarte cirkel en een kleinere gevulde witte cirkel.

James Bond gun barrel in Adobe Photoshop

Foto: © MJB Events PR

Stap 5: Uitsneden maken van de zwarte cirkel

Vervolgens slepen we de zwarte cirkel naar de linker onderkant. De cirkel raakt nog wel de horizontale lijn aan, terwijl dat de rechterkant van de zwarte cirkel net de rechterkant van de witte cirkel aanraakt. Maak vervolgens de halve zwarte cirkel zo groot dat de linker onderkant van het canvas gevuld is met de zwarte halve cirkel.

James Bond gun barrel in Adobe Photoshop

Foto: © MJB Events PR

Vervolgens selecteren we de zwarte halve cirkel en kiezen we voor de toetsencombinatie: CTRL + J (Windows) of Command + J (Apple). Als het goed is heb je nu twee lagen met twee halve zwarte cirkels.

Kies vervolgens de bovenste laag en ga daarna naar bewerken (edit) en klik op vrije transformatie (free transform). In het midden van de bovenste zwarte laag zie je nu een soort van plusje staan. Versleep dit plusje naar het middelpunt van de twee hulplijnen die wij eerder hadden gemaakt. Vervolgens kiezen we in de toolbar (boven het canvas) voor 45 graden draaien (staat rechts naast de H: 100%). Het scherm ziet er ongeveer als volgt eruit.

James Bond gun barrel in Adobe Photoshop

Foto: © MJB Events PR

Stap 6: Uitsneden maken

We gaan met de tweede cirkel nu een uitsneden maken van de vorige cirkel. Dit doen we door CTRL + linkermuisknop (Windows) of Command + linkermuisknop (Apple) te klikken op de thumbnail van de bovenste zwarte cirkel laag die wij zojuist 45 graden hebben gedraaid. Deze laag zal nu worden geselecteerd door middel van een zwart en wit stippeltjeslijn. Zonder in het canvas te klikken selecteren we de onderste zwarte cirkel laag en klikken we op de toets delete. Versleep vervolgens de bovenste zwarte cirkel laag naar de prullenbak toe (onderaan het lagenvenster). Het scherm zou er ongeveer als volgt eruit moeten zien.

James Bond gun barrel in Adobe Photoshop

Foto: © MJB Events PR

Stap 7: Gun barrel maken

Vervolgens dupliceren we de aanpaste laag met de zwarte cirkel door de toetsencombinatie CTRL + J (Windows) of Command + J (Apple). Vervolgens gaan we naar bewerken (edit) en kiezen we wederom voor de vrije transformatie (free transform). We verslepen het plusje weer naar het midden van het scherm van de twee hulplijnen. In de toolbar boven het canvas kiezen we voor 45 graden. De tweede laag is als het goed is nu 45 graden omhoog geschoven met een kleine witte tussenruimte met de originele laag. Klik vervolgens het op het vinkje mocht dat nodig zijn in de toolbar.

James Bond gun barrel in Adobe Photoshop

Foto: © MJB Events PR

Vervolgens gaan we deze actie herhalen tot de volledige ruimte gevuld is. Dit doen we door de toetsencombinatie te gebruiken: Shift + Alt + CTRL + T (Windows) of Shift + Option + Command + T (Apple). Hierdoor hebben we het volledige scherm gevuld met de aangepaste zwarte cirkels en zien we de James Bond gun barrel.

Pro tip: Maak eventuele kleine aanpassingen om het compleet te maken. Mocht de cirkel niet volledig goed aansluiten aan de kleine witte cirkel, dan zou je die nog kunnen vergroten of verkleinen.

Stap 8: Smart object maken

Je zou van al deze lagen één afbeelding kunnen maken. Het probleem daarmee is alleen dat je de afbeelding niet meer kunt aanpassen. Daarom raad ik aan om er een smart object van te maken. Met dit smart object lijkt het ook alsof je maar één afbeelding heb, maar als je dubbel gaat klikken op de laag dan kan je deze nog altijd bewerken zoals we dat in de voorgaande stappen hebben gedaan.

Om een smart object van alle lagen te kunnen maken selecteren we alle lagen in het lagenvenster. Dit doen we door de bovenste laag te selecteren en de toetsencombinatie CTRL + Shift (Windows) of Command + Shift (Apple) ingedrukt te houden en vervolgens op de onderste laag te klikken. Vervolgens klikken we rechts op één van de geselecteerde lagen en kiezen we voor omzetten naar slim object (convert to smart object).

James Bond gun barrel in Adobe Photoshop

Foto: © MJB Events PR

Conclusie

Met deze acht stappen kan je eenvoudig de James Bond gun barrel maken. Indien dat nodig is zou je de afbeelding nog kunnen vergroten of kunnen verkleinen waardoor je andere elementen in het midden kunt toevoegen. Eventueel zou je ook nog het James Bond bloed kunnen toevoegen aan de bovenkant van het scherm, zoals we altijd zien in de introductie van de James Bond films. Want uiteindelijk gaat het maar om één ding: My name is Bond, James Bond.