Hoe maak je het Cyberpunk 2077 effect in Adobe Photoshop?

Cyberpunk 2077 effect in Adobe PhotoshopFoto: © MJB Events PR

Hoe maak je het Cyberpunk 2077 effect in Adobe Photoshop?

Cyberpunk 2077 is een game dat eind 2020 is gelanceerd. Omdat het spel als een indrukwekkend spel werd ontvangen, besloot ik eens mij te verdiepen in hoe wij het Cyberpunk effect kunnen namaken in Adobe Photoshop. In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe je dit effect kunt realiseren op jouw eigen content die je maakt in Adobe Photoshop. Laten we beginnen!

Stap 1: Maak een Adobe Photoshop bestand

Allereerst hebben we een Adobe Photoshop bestand nodig waarmee we een afbeelding kunnen maken. De grootte van mijn gekozen formaat is 1000 pixels breed en 750 pixels hoog, maar je bent vrij om zelf een afbeeldingsformaat te kiezen. Het toepassen van het effect blijft hetzelfde. Omdat ik alleen de afbeelding digitaal ga gebruiken, word mijn werkdocument een RGB-kleurenkanaal met 8-bits.

Daarnaast heb je ook een foto nodig. Dit kan een selfie van jezelf zijn, zou een foto’s zijn die je zelf een keertje heb gemaakt of het zou een stockfoto kunnen zijn. Enkele websites die je kunt gebruiken voor stockfoto’s is Pixabay, Pexels, 123RF of Unsplash. Het liefst kiezen we een foto die veel contrast heeft, omdat dit het Cyberpunk effect beter weergeeft. (De foto die ik heb gebruikt is van Giuseppe Mondì).

Stap 2: Het maken van de Cyberpunk actie

We gaan nu de actie aanmaken. Om het scherm voor acties te raadplegen, zou je moeten navigeren naar venster (window) en dan te kiezen voor acties (actions). Wanneer dit scherm word geactiveerd, dan verschijnt deze in het scherm van Adobe Photoshop.

In het actieschermpje gaan we vervolgens klikken op nieuwe map (new set) en benoemen deze Cyberpunk. Daarna selecteren we deze map en voegen we onderaan in de balk (van het actie schermpje) een nieuwe actie toe om door op nieuwe actie (new action) te klikken. Deze actie benoemen we wederom Cyberpunk.

Stap 3: Cyberpunk effect maken

Nadat we de actie hebben aangemaakt gaan we een nieuwe laag toevoegen. Ga hiervoor naar je lagenvenster (layers), kies voor nieuwe lagen (new adjustment layer) en vervolgens op gradient map. Deze zetten wij bovenaan in het lagenvenster (door middel van verslepen) en benoemen we tot Color_Look_1. We hebben hierdoor twee lagen. De bovenste laag is de zojuist aangemaakte gradient map en de onderste laag is de foto die we hebben toegevoegd.

Vervolgens klikken we dubbel op de thumbnail van de laag Color_Look_1, waardoor er een instellingschermpje tevoorschijn komt. Klik vervolgens op de gradient editor zodat we de gradiënt kunnen aanpassen. Als we onderaan op de pijltjes klikken, dan kunnen we de kleuren aanpassen. De bovenste twee pijltjes zijn zwart (HEX #000000). Het pijltje linksonder is blauw (HEX #0000ff) en het pijltje rechtsonder is roze (HEX #ff00ff). Wanneer we vervolgens op opslaan klikken, dan kunnen wij al een groot effect zien in onze gekozen afbeelding. Het scherm zou er ongeveer als volgt eruit moeten zien.

Cyberpunk 2077 effect in Adobe Photoshop

Foto: © MJB Events PR

Vervolgens selecteren we de laag Color_Look_1 en kiezen we in het laagvenster (layers) voor de blending mode Soft Light met een doorzichtigheid (opacity) van 70%. Het zou er ongeveer als volgt eruit moeten komen te zien.

Cyberpunk 2077 effect in Adobe Photoshop

Foto: © MJB Events PR

Stap 4: Achtergrond toevoegen

We gaan nog een laag toevoegen aan onze Adobe Photoshop bestand. Klik in het lagenvenster (layers) opnieuw op laag toevoegen en kies daarvoor de Hue/Saturation functie. Er word een nieuwe laag toegevoegd. Benoem deze laag als Color_Look_2. Versleep deze nieuwe laag dan als middelste laag, zodat deze onder de laag Color_Look_1 komt te staan.

Vervolgens gaan we dubbel klikken op het thumbnail icoontje, waardoor de instellingen scherm word weergegeven van deze laag. Zet vervolgens de instellingen als volgt erin:

  • Rood (red): Hue -40 / Saturation +40 / Lightness +30
  • Geel (yellow): Hue -115 / Saturation +20 / Lightness +80
  • Groen (green) Hue -80 / Saturation -75 / Lightness 0
  • Cyaan (cyans): Hue 0 / Saturation +45 / Lightness +80
  • Blauw (blue): Hue -50 / Saturation +60 / Lightness +45
  • Magenta (magentas): Hue -20 / Saturation +30 / Lightness + 20

 

Stap 5: Toevoegen van een nieuwe achtergrond

Vervolgens gaan we nog een laag toevoegen. Dit doen we door te navigeren naar het lagenvensters (layers), te kiezen voor nieuwe laag en vervolgens te klikken op fotofilter (photo filter). Deze benoemen we tot Color_Look_3. Nadat we deze laag hebben benoemd, zouden we deze laag naar beneden moeten slepen, zodat deze komt te staan tussen Color_Look_2 en de gekozen afbeelding uit stap 1.

Wanneer we dubbel klikken op de thumbnail van laag Color_Look_3, dan word er een nieuw scherm geopend. In dit scherm kiezen we voor het filter Cooling Filter (80). We zetten de density op 25% en vinken de optie preserve luminosity aan.

Cyberpunk 2077 effect in Adobe Photoshop

Foto: © MJB Events PR

Stap 6: Contrast toevoegen

We zijn bijna klaar met onze Cyberpunk 2077 design dat we in Adobe Photoshop hebben gemaakt. Om dit goed af te maken, moeten we nog een aantal standaard instellingen goed zetten voor ons nieuwe design. Dit doen we door de laag Color_Look_1 te selecteren (bovenste laag in het lagenvenster). Klik vervolgens op D op het toetsenbord. Vervolgens voegen we een nieuwe laag toe en kiezen we voor de gradiënt map. Benoem deze tot overall contrast, zodat we weten waar de laag voor staat. We klikken daarna op oké en kiezen we voor een doorzichtigheid (opacity) van 80%. De blending mode van deze laag zetten we op luminosity, zoals in de afbeelding hieronder.

Cyberpunk 2077 effect in Adobe Photoshop

Stap 7: Toevoegen van de vibrance en saturation

Daarna gaan we weer naar het lagenvenster en kiezen we voor een nieuwe laag. Uit dit rijtje kiezen we voor vibrance en benoem deze laag tot overall vibrance/saturation. Vervolgens gaan we dubbel klikken op deze net aangemaakte laag, waar wij in de instellingen kiezen voor een vibrance van +25 en een saturation van +10.

Stap 8: Toevoegen van de brightness

Vervolgens gaan we via het lagenvenster een nieuwe laag toevoegen, genaamd levels waarvan wij de naam gaan wijzigen in overall brightness. Nadat we de naam hebben aangepast, klikken we dubbel op de thumbnail van deze laag. We krijgen een nieuw instellingsvenster te zien. In dit venster kiezen we voor de RGB levels, die wij instellen op 0 – 1,00 en 255. De output van deze laag zetten we op 26 en 255, zoals we dat kunnen zien in de onderstaande afbeelding.

Cyberpunk 2077 effect in Adobe Photoshop

Foto: © MJB Events PR

Stap 9: Toevoegen van een filter

Vervolgens gaan we een nieuwe filter maken. Klik de toetsencombinatie CTRL + Alt + Shift + E waardoor we een screenshot maken. Klik vervolgens de toetsencombinatie CTRL + Shift + U aan om deze screenshot als een desaturate laag toe te voegen. Selecteer vervolgens deze laag en kies dan voor filter, overige (others), high pass. We zetten in het nieuwe venster de radius op 2px (waarden staat dan op 2,0). Nadat we op oké hebben geklikt, veranderen we de blending mode van deze laag naar harde licht (hard light), met een doorzichtigheid (opacity) van 80%. Benoem deze laag dan Overall sharpening.

Cyberpunk 2077 effect in Adobe Photoshop

Foto: © MJB Events PR

Stap 10: Stop de Cyberpunk actie

Als laatste gaan we weer terug naar het venster acties (actions) die wij in stap 2 hebben aangemaakt. Onderaan het schermpje zie je de rode opname knop. Daarnaast heb je een stop icoontje, waar je op gaat klikken. Het rode opnameknopje gaat uit en de actie is aangemaakt. Mocht je in de toekomst Cyberpunk 2077 effect willen gebruiken, dan hoef je alleen maar op de laag te klikken, het actievenster te openen en op de afspeel knop zodat Adobe Photoshop de actie automatisch toepas.

Conclusie

We kunnen concluderen dat we met Adobe Photoshop veel en interessante content kunnen ontwikkelen. In deze tutorial heb je geleerd hoe jij, in 10 stappen, een Cyberpunk 2077 effect kunt toevoegen aan een willekeurige foto. Dankzij dit effect kan jij jouw vrienden, familie of kennissen overtuigen dat jij een echte Cyberpunk 2077 fan bent! Wil jij nog meer Adobe Photoshop tutorials bekijken? Dan raad ik je zeker aan om de deze pagina over Adobe Photoshop te controleren!