Het TikTok logo effect in Adobe Photoshop

TikTok logo effect in Adobe PhotoshopFoto: © MJB Events PR

Het TikTok logo effect in Adobe Photoshop

TikTok is de afgelopen periode (erg) vaak in het nieuws gezien geweest. Niet alleen om de blokkade die president Trump wilden inzetten in Amerika, maar ook omdat veel mensen op dit platform snel content maakten en daarmee gingen groeien. In dit artikel gaan we het hebben over TikTok. Niet over hoe je het platform in kunt zetten, maar over het maken van het logo in Adobe Photoshop. Laten we snel beginnen.

Stap 1: Klaarzetten van de lagen (layers)

Als eerste stap is het belangrijk dat we de lagen (layers) goed gebeurd. Dit kunnen we doen door een nieuw document te openen in Adobe Photoshop. In dit document plakken we het logo van TikTok.

Nu we de afbeelding hebben geopend in het Adobe Photoshop document moeten wij eerst de achtergrond zwart maken. Dit doen we door een nieuwe laag (new layer) toe te voegen en die laag onder de zojuist toegevoegde afbeelding te positioneren in het lagen venster. (Mocht je het lagen venster niet kunnen vinden, dan kan je dat via venster (window) openen in het menu bovenaan het scherm). Wanneer je deze lege laag geselecteerd heeft, dan kan je in het toolvenster aan de linkerkant van het scherm gebruik maken van het zwarte emmertje. Door eenmalig in het tekenscherm te klikken wordt deze lege laag (als je die geselecteerd hebt in het lagen venster) zwart. Hierdoor is het logo van TikTok beter zichtbaar geworden.

Vervolgens klikken we rechts op het TikTok logo laag en kiezen we voor een slim object maken (Convert to smart object). Doordat we van de TikTok laag nu een smart object gemaakt hebben, word het nu mogelijk om aanpassingen, vervormingen, filters en transformaties toe te passen.

Dupliceer (duplicate) de TikTok logo laag twee keer. Dit kan je doen door de laag te selecteren en rechts te klikken op dupliceer laag (duplicate layer), door de laag te selecteren naar het vierkantje met het plusje onderaan het lagenvenster (layer window), of door gebruik te maken door de toetsencombinatie CTRL + J op de Windows of Command + J op een Apple computer.

Pro tip: Wanneer we een smart object dupliceren, dan worden alle smart object duplicaties verbonden met het originele smart object. Dus dat betekent dat, wanneer we een wijziging maken in de originele versie, dat dit ook effect zal hebben op de duplicaties van het smart object.

Nadat we twee duplicaties hebben gemaakt is het belangrijk dat we deze hernoemen. De eerste laag noemen we cyan en de tweede laag noemen we red. Wanneer we de eerste laag geselecteerd hebben en de naam bewerken, dan kunnen we direct op de tab toets drukken. Hierdoor switchen we direct over naar het hernoemen van de laag onder de laag die wij op dat moment geselecteerd hadden.

Stap 2: Herpositioneren van de lagen

We selecteren is de net aangemaakte laag cyan. Selecteer de verplaats tool en druk en houd de shift toets ingedrukt. Druk nu vijf keer op het linker pijltje op het toetsenbord. Blijf de shift toets ingedrukt houden en klik nu vijf keer op het pijltje omhoog. Hierdoor zien we nu dat de cyan laag afwijkt van de originele laag qua positionering.

Pro tip: Wanneer we een object verplaatsen en we gebruiken de pijltjes op ons toetsenbord, dan zal het object met 1px per keer verplaatsen. Wanneer we de shift toets ingedrukt houden, dan verplaatsen we het object met 10px per klik.

Nu we dit weten selecteren we de red laag en houden we de shift toets ingedrukt. We klikken nu vijf keer op het rechter pijltje en daarna vijf keer op het pijltje naar beneden.

Stap 3: Mengpaneel (Blending options)

Wanneer we dubbel klikken op de laag van de cyan laag en het laag stijl venster (layer style windows) word weergegeven. We kiezen in de linker kolom voor Mengpaneel (Blending options). Aan de rechterkant van het scherm zien we ongeveer in het midden de optie kanalen (channels). Klik hier het R-kanaal (R-channel) uit waardoor alleen groen (green) en blauw (blue) aangevinkt staan. Klik vervolgens op Ok en nu hebben we de cyan kleur.

Pro tip: Aan de rechterzijkant is er een optie voor weergaven (preview). Wanneer je deze check box aan hebt gezet, dan kunnen alle wijzigingen in dit scherm voorvertoond in het ontwerp binnen Adobe Photoshop. Hierdoor kan je zien wat het effect zal worden als je deze aanpassingen ook daadwerkelijk toevoegt binnen het ontwerp.

Kies vervolgens de red laag, dubbel klik op de laag en kies voor de mengpaneel (blending options). Ongeveer in het midden van de rechterkant zien we kanalen (channels) staan. Klik de groene (green) en de blauwe (blue) laag uit, waardoor alleen de rode laag aanstaat. Klik vervolgens op Ok en nu zouden we drie verschillende kleuren lagen moeten hebben. Een witte laag, een cyan kleur en een rode kleur.

Pro tip: Wanneer het dubbel klikken op de laag niet werkt, dan kan je ook rechtsklikken op de laag. Bovenaan het nieuwe (tijdelijke) menu kan je kiezen voor het mengpaneel (blending options).

Stap 4: Smart objecten (smart objects) bewerken

We gaan nu de smart objecten aanpassen. Dit doen we door dubbel te klikken op de thumbnail foto op de betreffende laag. Hierdoor word er een nieuw document geopend binnen Adobe Photoshop.

Wanneer we nu een ander object, tekst of logo toevoegen, dan word dit automatisch toegevoegd op alle smart objecten (smart objects) die wij zostraks hadden toegepast. Klik in het lagenvenster (layer window) op het oogje voor het TikTok logo. Hierdoor is alleen het nieuwe object of logo zichtbaar. Wanneer je dit logo of object wit maakt (#ffffff), dan krijg je hetzelfde effect als het TikTok logo.

Conclusie

Het is dus mogelijk om hetzelfde effect te maken in Adobe Photoshop als het TikTok logo. Op deze manier kunnen we dus hetzelfde effect bijvoorbeeld toepassen op jouw bedrijfslogo, persoonlijke logo of op een icoon dat je hebt gemaakt in bijvoorbeeld Adobe Photoshop. Mocht je toch nog vragen hebben over deze tutorial of kom je er niet helemaal eruit? Neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier op mijn website.