Hoe maak ik een 3D tekst in Adobe Dimension

How to make a 3D text in Adobe DimensionFoto: © MJB Events PR

Hoe maak ik een 3D tekst in Adobe Dimension

Adobe Dimension is enkele jaren door het Adobe team in het leven geroepen om mock-ups te maken. Met vooraf toegevoegde mock-ups en de mogelijkheid om 3D objecten te kunnen maken, worden design elementen naar het volgende niveau gebracht. In dit artikel leg ik uit hoe u eenvoudig een 3D tekst kunt toevoegen aan Adobe Dimension die u vervolgens kunt openen in Adobe Photoshop. Laten we beginnen!

Stap 1: Open Adobe Dimension en maak een nieuw document

Eén van de interessante onderdelen van Adobe Dimension vind ik dat het programma prettig werkt. Alles word al in drie dimensionaal weergegeven waardoor u op die manier gaat denken. Om van start te kunnen gaan moeten we het programma natuurlijk eerst openen. Vervolgens klikken we op nieuw (new) zodat er een nieuw werkdocument word geopend. Wanneer u andere programma’s gewend bent zoals Adobe Photoshop, Adobe InDesign of Adobe Illustrator, dan word er vaak een nieuw scherm weergegeven. Dit is niet het geval met Adobe Dimension. Het nieuwe werkdocument ziet er als volgt eruit.

How to make a 3D text in Adobe Dimension

Stap 2: Uitleg over de werkruimte

Nu we het werkdocument hebben geopend is het uiterlijk iets vreemd. In het midden van het scherm hebben we het werkdocument. Dit is de plek waar het ontwerp word gemaakt, ook wel mock-up genoemd. Op deze plek kunt u bijvoorbeeld tekst, 3D objecten of foto’s toevoegen aan 3D objecten.

Aan de linkerkant van het scherm hebben we onze toolbar. Deze toolbar bevat de belangrijkste functies die wij gebruiken. U zal in de meeste gevallen niet alle functies iedere keer gebruiken, omdat dit erg afhankelijk is van het doel waarvoor u Adobe Dimension gebruikt.

Naast de toolbar hebben we onze eerste werkkolom. In deze werkkolom kunnen we onze 3D objecten zien maar ook onze bibliotheken die wij hebben gemaakt in bijvoorbeeld andere Adobe producten. Deze bibliotheken worden gesynchroniseerd over de Adobe Creative Cloud en zullen automatisch synchroniseren op het moment dat u verbonden bent met het internet. De 3D objecten en kleuren uit de bibliotheken kunt u verslepen (drag & drop) en toevoegen aan het werkveld. Mocht u bijvoorbeeld gebruik maken van Substance Painter, dan worden de materials die u in dat programma standaard krijgt ook ingeladen in Adobe Dimension.

Aan de uiterste rechterkant hebben wij de instellingen over het object dat we hebben geselecteerd. Stel u heeft een 3D object geselecteerd, dan kunt u de lagen, de helderheid en andere instellingen van en over het 3D object daar aanpassen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer u kleine aanpassingen wil toevoegen aan uw ontwerp.

Linksboven hebben we ook nog de mogelijkheid om te wisselen tussen de modus design en render. De design modus is de modus waarin we alles kunnen aanpassen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan het ontwerp dat we maken, het toevoegen van objecten of het verwijderen van elementen. De render modus is de modus waarin we het ontwerp gaan renderen. Hiermee gaan we het gemaakte ontwerp omzetten in een werkbaar document voor Adobe Photoshop of als afbeelding die we via social media kunnen delen.

How to make a 3D text in Adobe Dimension

Stap 2: Toevoegen van tekst

Via het onderdeel Basic shapes, en dan text, kunnen we tekst toevoegen. Dit kunnen we doen door dit vierkante te verslepen (drag & drop) naar onze werkruimte. Wanneer we dit hebben gedaan worden er verschillende nieuwe elementen weergegeven. Het eerste element is de X-as, Y-as en Z-as optie bij de tekst zelf. Hiermee kunnen we de tekst positioneren. Bijvoorbeeld een hoeveelheid graden kantelen, de tekst qua hoek (360 graden) draaien in een horizontale cirkel of kunnen we de tekst iets schever zetten.

How to make a 3D text in Adobe Dimension

Stap 3: Toevoegen van 3D objecten

Op dezelfde manier als we de tekst hebben toegevoegd, zouden we ook een 3D object kunnen toevoegen. In dit voorbeeld voeg ik er een potlood eraan toe. Andere werkdocumenten, zoals een .PSD (Photoshop-bestand), .AI (Illustrator-bestand) of een afbeelding, kunnen naar dit werkdocument versleept worden. Op deze manier hoeft u bepaalde elementen niet te exporteren naar een ander bestandsformaat voordat u het kunt gebruiken in Adobe Dimension.

How to make a 3D text in Adobe Dimension

Stap 4: Aanpassen van instellingen

Nu we tekst en een 3D object hebben toegevoegd, word het tijd om de instellingen aan te passen waar dat nodig is. Via de kolom aan de rechterkant kunnen we alles instellen. Denkt u bijvoorbeeld maar het aanpassen van de lichtinval, de randen van uw tekst in 3D of het aanpassen van de kleuren die uw 3D object of tekst moeten hebben. Dit kunt u net zo uitgebreid doen als u zelf zou willen. In dit geval laat ik mijn bewerking zoals de onderstaande foto, maar u zou hier zoveel tijd aan kunnen besteden als u zelf zou willen.

How to make a 3D text in Adobe Dimension

Stap 5: Renderen van het document

Wanneer u tevreden bent over het resultaat, word het tijd om het element te gaan renderen. Hiermee zetten we ons design om in een werkbaar bestandstype voor Adobe Photoshop of als afbeelding wanneer we de afbeelding niet verder willen bewerken.

Hiervoor kiest u de modus render in de modus tab linksboven. Het scherm word anders dan we eerder zijn gewend. Aan de rechterkant kunnen we kiezen uit lokale of cloud render. Het verschil hiertussen is dat de lokale render word opgeslagen op uw harde schijf op uw computer. De cloud render slaat het bestand op in de Adobe Creative Cloud. Wanneer u de cloud render kiest, word het kiezen van de opslag locatie veranderd in de cloud opslag locatie waaruit u kunt kiezen.

De andere instellingen zijn wel gelijk gebleven. De filename is de naam van het uiteindelijke document. U kunt dan denken aan de naam van het project dat voor u (en eventueel voor uw team) herkenbaar is. De kwaliteit is afhankelijk van de render duur. Uiteindelijke ontwerpen exporteer ik zelf altijd op de hoogste kwaliteit, maar dit zal extra tijd en computerkracht kosten om het bestand te exporteren.

Standaard heb ik het exportbestand alleen staan op een Adobe Photoshop bestand met de extensie .PSD in een 16-bit werkruimte. Hiermee kunt u goed en effectief nog aanpassingen doen in Adobe Photoshop. Kiest u er liever voor om gelijk een afbeelding te hebben (of beiden), dan kunt u PNG ook aanvinken. Wanneer alle instellingen goed staan, dan klikt u op render zodat Adobe Dimension uw ontwerp gaat renderen.

How to make a 3D text in Adobe Dimension

Pro tip: Het renderen van een ontwerp in Adobe Dimension kan lang duren, afhankelijk van hoe snel uw computer is. Heeft u al veel gedaan op uw computer of heeft u andere (grafische) programma’s opgestart? Dan zou het raadzaam kunnen zijn om uw computer opnieuw op te starten voordat u de rendering gaat starten.

Stap 6: Bewerken in Adobe Photoshop

Eenmaal geëxporteerd kunt u Adobe Photoshop openen. Dit kunt u doen via de startmenu en dan op Adobe Photoshop klikken, door Adobe Photoshop te openen via de Adobe Creative Cloud app, of dubbelklikken op het Adobe Photoshop icoontje van het bestand dat Adobe Dimension had opgeslagen. Wanneer Adobe Photoshop geopend word, dan zal het ongeveer als volgt eruit zien.

How to make a 3D text in Adobe Dimension

In het lagenvenster kunt u verschillende lagen zien. De uitgeschakelde lagen zijn negatieven. Deze zorgen ervoor dat bepaalde elementen er anders uit gaan zien, bijvoorbeeld handig wanneer u iets wil doen met het overzicht of met verschillende elementen. In de meeste gevallen verwijder ik deze negatieven omdat ik die niet gebruik.

De onderste lagen kunt u wel gebruiken. Dat zijn twee transparante lagen. De eerste laag is de originele versie en de tweede laag is een gereduceerde versie met minder ruis. De onderste laag is de achtergrond die aangezet maar ook uitgezet kan worden. Afhankelijk van uw wensen kunt u uw gemaakte werk vanuit Adobe Dimension bewerken en exporteren in Adobe Photoshop. Zo kunt u het bijvoorbeeld delen met uw vrienden, familie of op social media.

Conclusie

In dit artikel heeft u geleerd om een 3D tekst met een 3D object te ontwerpen in Adobe Dimension en deze te renderen naar Adobe Photoshop. Vervolgens heeft u ook geleerd hoe u deze afbeelding (op een eenvoudige manier) kunt bewerken in Adobe Photoshop. Mocht u er niet helemaal eruit komen of heeft u vragen? Dan kunt u altijd contact met mij opnemen via mijn contactformulier. Ik help u graag verder!