Adobe Photoshop bestand opslaan met verschillende bewerking lagen

Layers in Adobe PhotoshopFoto: © MJB Events PR

Adobe Photoshop bestand opslaan met verschillende bewerking lagen

Wanneer we in Adobe Photoshop een bewerking maken, dan willen we die bijvoorbeeld een keer bekijken op onze smartphone, televisie of delen met onze familieleden of vrienden. Om later terug te keren, word het belangrijk om een Adobe Photoshop bestand op te slaan met de lagen, zodat we later door kunnen werken vanaf dat punt. In dit artikel leg ik uit hoe je een Adobe Photoshop bestand (.psd) opslaan met verschillende lagen.

Allereerst is het belangrijk om een bestand te hebben die je wil opslaan. Dit doe je door een afbeelding te openen en daarin de gewenste aanpassingen op los te laten. Als we klaar zijn met deze bewerkingen, word het belangrijk om de wijzigingen op te slaan.

We kiezen daarom voor bestand (file) en vervolgens voor opslaan als (save as). Er word een nieuw venster weergegeven. Onder de bestandsnaam die je kunt invullen, kunnen we kiezen voor een bestandstype. Bij dit bestandstype kiezen we voor een Adobe Photoshop bestand, dat de extensie .psd heeft.

Een .psd-bestand is een standaard Adobe Photoshop bestand die alle indelingen en Adobe Photoshop functionaliteiten kan opslaan. Hierdoor kan je later, wanneer je weer wil werken aan het Adobe Photoshop bestand, het .psd bestand aanklikken waardoor Adobe Photoshop alle lagen en bewerkingen terughaalt zoals jij het had opgeslagen.

Pro tip: Werk je met verschillende Adobe producten samen, zoals Adobe Photoshop, Adobe Illustrator en Adobe InDesign? Dan hoef je de bestanden niet eerst te exporteren naar bijvoorbeeld .mp4, .mp3 of .jpg bestanden. Deze programma’s hebben een integratie waardoor .psd-bestanden makkelijk uitgelezen kunnen worden door bijvoorbeeld Adobe InDesign.

Bij het opslaan van het .psd-bestand heb je de mogelijkheid om de compatibiliteit te selecteren. Hierdoor zou je een Adobe Photoshop bestand kunnen openen in een oudere versie. Let er wel op dat deze functie niet altijd goed werkt, omdat bepaalde functies alleen in de nieuwste versies actief zijn en niet in de oudere versies van het programma.

Conclusie

We kunnen concluderen dat Adobe Photoshop een goede mogelijkheid heeft om Adobe Photoshop bestanden met verschillende lagen op te slaan. Hierdoor zou je een bepaald project over meerdere dagen kunnen verspreiden zonder bewerkingen te verliezen. Let er wel op dat, wanneer je het bestand opslaat, echt kiest voor een .psd-bestand. Alleen op deze manier behoud je alle lagen zodat je later verder kunt werken.