Waarom is Watch Dogs (2014) zo populair geworden?

Waarom is Watch Dogs (2014) zo populair geworden

In 2014 kwam Ubisoft met een nieuw spel op de markt, genaamd Watch Dogs 1. Een spel dat veel gespeeld werd en goed ontvangen werd door het publiek. Maar waarom is Watch Dogs 1 eigenlijk zo populair geworden? In dit artikel leg ik het aan u uit.

Waarschuwing, dit artikel kan spoilers bevatten van het spel.

Wat is Watch Dogs 1?

Watch Dogs is door Ubisoft in mei 2014 gelanceerd. Het was een grote gok voor Ubisoft, omdat het een vernieuwend spel is ten opzichte van de andere spellen die Ubisoft uitbrengt, zoals Call of Duty and Tom Clancy.

Het spel speelt zich af in Chicago, waar de technologie een grote stap vooruit heeft gemaakt. Veel dingen gebeurt via het internet en zijn met elkaar verbonden. Dit is voor goede hackers een grote uitdaging om de bevolking te beschermen, terwijl dat de slechteriken juist informatie en virussen willen verspreiden. In dit spel wordt de hoofdpersonage Aiden Pearce, die de gamer speelt, op de proef gesteld.

Door middel van ctOS netwerken te hacken, door mensen digitaal te beroven van hun geld, door beveiligingscamera’s weer te geven of door persoonlijke informatie te downloaden van doelwitten, moet Pearce erachter zien te komen wie Lena Pearce, die overleden is tijdens een ongeluk in de tunnel, om het leven heeft gebracht. Dit gaat niet zonder slag of stoot, want de vijanden zijn duidelijk aanwezig en zetten de achtervolging in. Door skills te krijgen kunnen verkeerslichten, luchtpijpen of deuren worden gehackt zodat de achtervolgers afgeschud worden.

Naast de verhaallijn en de (zij)missies kan er ook online worden gespeeld in de multiplayer. Het is bijvoorbeeld mogelijk om mensen te hacken van hun punten, door samen te spelen in één gezamenlijke plek (maximaal acht spelers) of door andere online missies uit te voeren.

Waarom is Watch Dogs (2014) zo populair geworden

Foto: Ubisoft

Waarom is Watch Dogs 1 zo populair geworden?

Watch Dogs is een third-person spel waarbij schieten, actie en de open wereld in elkaar verweven is. Het doet heel veel gamers denken aan de Assassin’s Creed gamereeks, waarbij ook een open wereld naar voren komt. Watch Dogs onderscheid zich dan ook op dit vlak om de technologie naar voren te brengen.

Spellen zoals Call of Duty hebben een specifieke verhaalmodus, waar niet vanaf geweken kan worden. Watch Dogs gaat daarbij verder. Naast de verhaallijn zijn er verschillende andere zij missies te doen. Deze zij missies zijn een toevoeging op het bestaande spelreeks van Ubisoft.

De vijanden in Watch Dogs, zoals de Politie en de slechteriken, hebben geen wallhack, waardoor het spel realistischer wordt dan de gebruiker zou denken. In een vuurgevecht zullen de vijanden eerst schieten op de vermoedelijke positie waar de gebruiker zit. Wanneer er voor een tijdje geen activiteit te beleven is, dan wordt er gezocht. Wanneer je niet gevonden bent, dan ben je ontsnapt waardoor je punten krijgt. Mochten ze je toch vinden, dan begint het vuurgevecht weer met de vijand.

Waarom is Watch Dogs (2014) zo populair geworden

Foto: Ubisoft

Geheime schuilplaatsen zijn ook aanwezig. Hiermee bedoel ik niet de schuilplaatsen voor Aiden Pearce, die er overigens ook genoeg zijn om te ontsnappen, maar ik bedoel met deze schuilplaatsen enkele plaatsen van de vijand. Door telefoons van mensen op straat te hacken kunnen deze plekken gevonden worden. Hier vindt u bijvoorbeeld plekken waar veel geld te vinden is, waar u meer informatie kunt vinden over de slechteriken in Chicago of om even van de verhaallijn af te stappen en een zijweg in te slaan.

Ook de bescherming van burgers helpt mee. In het spel heeft u als gebruiker de mogelijkheid om de strategie op meerdere manieren aan te pakken. De eerste manier is stealthy manier, waarbij de gebruiker zo stil mogelijk wil zijn. De tweede manier is als Rambo naar binnen vliegen waardoor veel aandacht getrokken wordt.

Van boot tot motor. Aiden Pearce heeft in het spel verschillende manier om zichzelf te verplaatsen. Allereerst te voet, die veel gebruikt zal worden op specifieke locaties. Een tweede manier zijn de motoren, auto’s, vrachtwagens of busjes. Mocht u toch de voorkeur hebben om over het water te gaan, dan kunt u altijd gebruik maken van de boot die op veel plekken te vinden is.

Mocht u toch nog zichzelf vervelen, dan kunt u altijd andere gebruikers lastig vallen. Dit doet u bijvoorbeeld door de online (hack) missies in te schakelen. Hiervoor heeft u wel een (goede) internetverbinding nodig en moet u genoeg wapens bij u hebben mocht het uitlopen op een vuurgevecht. Wil u nu zelf niet gehackt worden wanneer u een missie aan het doen bent? Trek dan gewoon de internetkabel uit de computer of schakel de Wi-Fi uit. Vergeet deze er niet erin te doen wanneer u het spel weer wil gaan opslaan.

Waarom is Watch Dogs (2014) zo populair geworden

Foto: Ubisoft

De toekomst van Watch Dogs

Watch Dogs 1 is door het publiek goed ontvangen. Binnen één week waren al meer dan vier miljoen exemplaren van dit spel verkocht. Nog niet eens twee maanden later (juli 2014) was dit aantal al opgelopen tot 8 miljoen exemplaren, waardoor de Ubisoft servers overbelast werden en de online missies tijdelijk niet beschikbaar waren.

Door deze grote enthousiasme vanuit de gebruikers werkte Ubisoft aan een volgend deel van deze game. Watch Dogs 2, die twee jaar later in november 2016 gelanceerd werd. Dit spel werd met ruime voldoendes (7, 8 en 4,5 ster) beoordeeld.

Tijdens het online Forward event van Ubisoft op 12 juli werd Watch Dogs 2 gratis weggegeven met een aantal gratis objecten. Tijdens dit online evenement werd ook de nieuwste game Watch Dogs: Legion aangekondigd. Deze game was gepland voor februari en maart 2020, maar omdat zij meer wilden inspelen op de gebruikerservaring werd de game verplaatst naar oktober 2020.

Waarom is Watch Dogs (2014) zo populair geworden

Foto: Ubisoft

Conclusie

Binnen de spellen is er een mogelijkheid tot uitbreiding. Er kunnen bijvoorbeeld met de Ubisoft punten extra wagens of wapens worden gekocht, kunnen er extra missies worden gedaan of krijgt de gebruiker andere voordelen vanuit Ubisoft.

Het is dan wachten tot de nieuwste release van Watch Dogs genaamd Watch Dogs: Legion. Tot die tijd kunnen veel gebruikers verder spelen met Watch Dogs 1 en Watch Dogs 2, zodat de werelden in Chicago en San Francisco nog veiliger worden, of juist onveiliger.

Waarom is Watch Dogs (2014) zo populair geworden

Foto: Ubisoft