Waarom is Rollercoaster Tycoon 2 eigenlijk zo populair?

Waarom is Rollercoaster Tycoon 2 eigenlijk zo populairFoto: © Annie

Waarom is Rollercoaster Tycoon 2 eigenlijk zo populair?

Chris Sawyer, Simon Foster en Infogrames ontwierpen een spel waarvan ze voor de lancering niet wisten hoe populair het zou gaan worden. Op 15 oktober 2002 brachten ze het uit in Amerika en volgde op 18 oktober 2002 in Europa. Het PC-game Rollercoaster Tycoon 2 werd een succes en is vandaag de dag nog steeds één van de beste spellen, ondanks dat de grafische weergave verreweg zijn van de huidige PC-games die te vinden zijn op Steam. Maar waarom is Rollercoaster Tycoon 2 zo populair geworden?

Wat is Rollercoaster Tycoon 2

Rollercoaster Tycoon 2 is een simulatie en strategische spel. De speler is eigenaar van een pretpark waarmee doelen behaald kunnen worden. Bijvoorbeeld om een bepaalde winst te maken of door een bepaalde hoeveelheid bezoekers te hebben in het park.

Dit kan worden gedaan door attracties te bouwen of te kiezen uit de vooraf gemaakte attracties die al mee komen vanuit het spel. Door decoratie toe te voegen, eten en drinken te plaatsen en door merchandise te verkopen kan er winst worden gemaakt binnen het park. Mocht er dan toch een geld tekort zijn, dan kan men maximaal € 100.000 lenen van de bank. Uiteraard moet daarover wel rente worden betaald.

Vanuit het spel worden er verschillende parken meegeleverd. Bijvoorbeeld al parken die verschillende bezoekers en attracties bevatten of pretparken die vanaf het begin opgebouwd kunnen worden. Bekende parken zijn bijvoorbeeld de Six Flags parken of het creëren van jouw eigen park met de scenario tool vanuit het hoofdmenu.

 

Uitbreidingen Rollercoaster Tycoon 2

In de loop der tijd zijn er toevoegingen gekomen aan Rollercoaster Tycoon 2. Dit werd gerealiseerd door uitbreidingspakketten die naast de standaard editie geïnstalleerd konden worden.

Wacky Worlds was de eerste uitbreiding van het spel. Hiermee krijgt de pretpark eigenaar (de speler) een uitbreiding van zeven werelddelen en toegang tot unieke parkingangen, decoraties en scenario’s die weer hun eigen (thema) attracties hebben. Denk bijvoorbeeld maar aan de thema vanuit Egypte of de Oosterse thema met de Chinese Muur, de Eiffel Toren uit Parijs of de Taj Mahal.

Als tweede uitbreidingspakket was het de Time Twister. Hiermee kon de pretpark eigenaar teruggaan in de tijd waarbij de geschiedenis opnieuw tot leven kwam. Denk maar aan een prehistorische safari rit, Rock & Roll elementen, de Dinosauriërs of de decoratie uit de tijd van de kastelen en burchten.

Voor de echte fans waren dit de enige twee uitbreidingspakketten die op de markt kwamen. In 2003, een jaar na de lancering van Rollercoaster Tycoon 2, werd er een compleet pakket beschikbaar gesteld. Dit complete pakket bevatte het spel en de twee uitbreidingspakketten (Wacky Worlds en Time Twister).

Waarom is Rollercoaster Tycoon 2 zo populair geworden?

Rollercoaster Tycoon 2 is een belevenis opzich. Het doel is hierbij om een pretpark te maken die succesvol genoeg is om de doelen te behalen. Hierbij kan de gebruikers gebruik maken van verschillende voetpaden, decoratie en attracties.

Wat veel mensen deden is het geen toegang voor de uitgang zetten. Hierdoor konden de bezoekers dan niet weg gaan, maar de hoeveelheid bezoekers in het park stegen daardoor wel hoog.

Ook werden de poppetjes amusant gemaakt. Zo waren de bezoekers blij, gewoon, moe of woedend. In sommige video’s was te zien dat men deze woedende bezoekers in het water werden gegooid (of op een afgelegen voetpad ergens in de hoek in het park).

Uiteindelijk was het erg amusant om de bezoekers te zien genieten van de attracties. Sommige bezoekers vonden de achtbanen te heftig, maar andere bezoekers konden er flink van genieten en gingen daardoor meerdere keren in dezelfde attractie.

Alles bij elkaar, samen met de attracties die vrijgespeeld konden worden, werd het algemene spel erg goed ontvangen door de spelers van Rollercoaster Tycoon 2. Hierdoor is de belevenis van het spel erg groot waardoor men steeds meer wilde spelen in het spel. Het is nu nog maar de vraag of er een nieuwe variant komt van Rollercoaster Tycoon in het lay-out van het spel van destijds. Want in sommige gevallen kan men ook langdurige attracties maken die zelfs 45 mensen jarenlang duurt!

 

Vervolg van Rollercoaster Tycoon 2

De geschiedenis van Rollercoaster Tycoon gaat terug. Het eerste spel van de Rollercoaster Tycoon game reeks kwam op 12 april 1999 uit. Deze eerste variant van Rollercoaster Tycoon (ook wel Rollercoaster Tycoon 1 genoemd) werd gebruik gemaakt van de speelwijze van Transport Tycoon, ook een spel van Chris Sawyer, Simon Foster en Infogrames.

Veel spelers van Rollercoaster Tycoon vonden Rollercoaster Tycoon 1 de leukste game. Tot het moment dat Rollercoaster Tycoon 2 in 2002 uitgebracht werd. Dit werd voor een lange periode als de beste game gezien van deze reeks.

Twee jaar nadat Rollercoaster Tycoon 2 werd uitgebracht kwam in 2004 Rollercoaster Tycoon 3 uit. Dit spel was net zoals de voorgaande versies met als doel om een succesvol pretpark neer te zetten. Het grootste verschil met de twee voorgaande versies werd er in deze versie het lay-out volledig aangepast. Hierin werd de functie toegevoegd dat de speler ook daadwerkelijk in een attractie kon gaan zitten. Hiermee werd de originele Rollercoaster Tycoon gameplay verloren. Voor de echte spelers was dit geen grootte succes. Daarentegen waren wel veel spelers die het juist wel een verbetering was.

Rollercoaster Tycoon World kwam echter veel later uit. In 2016 kwam deze variant van Rollercoaster Tycoon op de markt. Dit was een verbeterde versie van de Rollercoaster Tycoon 3 variant. Hierbij kon de speler ook in attracties waardoor de belevenis veel beter was dan tijdens Rollercoaster Tycoon 3.

Omdat het protest van de oorspronkelijke Rollercoaster Tycoon 2 spelers groot was werd in 2016 gewerkt aan een nieuwe variant van Rollercoaster Tycoon. Deze game kwam in september 2017 uit met de naam Rollercoaster Tycoon Classic. Hiermee konden de modernere computers het oude spel uit 2002 weer spelen. Daarbij werd gelijk de functie toegevoegd om via de smartphone mee te spelen.

Naast de traditionele games voor op de computer werden er ook enkele games gemaakt voor de smartphone. Helaas werden deze games voor de smartphone niet heel erg warm ontvangen. De beste versie volgens de spelers van Rollercoaster Tycoon was toch de tweede versie: Rollercoaster Tycoon 2.

Conclusie

Concluderend kunnen we dus zeggen dat Rollercoaster Tycoon 2 de succesvolste variant is uit de Rollercoaster Tycoon serie. Voor gebruikers met Windows 10 is het nog maar de vraag of het spel gespeeld kan worden. Daarbij is er wel een OpenRCT2 variant op de markt die gratis gedownload kan worden. Echter blijkt deze game wel virussen te bevatten. Daarom zou het toch nog beter zijn om te wachten tot dat Rollercoaster Tycoon 2 daadwerkelijk speelbaar is op Windows 10 of we moeten terug gaan naar Windows XP. Toen de glorietijden actief waren van Rollercoaster Tycoon 2.

Tags: