Review: Speel als echte hulpdienst in de game Flashing Lights

Firefighter station in the game Flashing LightsFoto: © MJB Events PR

Review: Speel als echte hulpdienst in de game Flashing Lights

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in hulpdiensten en in 112 games. Omdat ik daarvan houd kreeg ik de mogelijkheid om de game Flashing Lights – Police, Firefighting, Emergency Services Simulator te spelen op de computer. In dit artikel vertel ik meer over deze game en mijn ervaring met de early access versie van Flashing Lights.

Let op: Deze review is mijn eigen mening gebaseerd op de speeltijd en ervaring die ik heb met de game Flashing Lights. Het kan zijn dat ik in deze review enkele spoilers heb beschreven die mijn mening onderbouwen of om de context beter begrijpelijk te maken.

Wat is Flashing Lights voor een game?

Flashing Lights – Police, Firefighting, Emergency Services Simulator is een game dat in 2018 door Nils Jakrins is gemaakt en is uitgegeven door Excalibur Games. Een game waarin jij als gamer in de huid kruipt van de hulpdiensten. Het maakt dan ook niet uit of je deel uitmaakt van de Politie-, Brandweer- of Ambulance eenheden. Alle drie de eenheden hebben als doel om te streven naar een veilige wereld.

In de game heb je twee verschillende speel varianten. De eerste variant is de singleplayer, waarin jij als enige speler deel uitmaakt van de hulpdiensten. De tweede speelmodus is de multiplayer. In deze multiplayer kan je met meerdere spelers (maximaal 10 personen) tegelijkertijd de game spelen en zou je zelfs je eigen missies kunnen maken. Of je kan de drie eenheden onderverdelen wie waarbij actief gaat zijn.

De game heeft geen verhaallijn zoals je misschien wel zal hebben in andere games. Flashing Lights heeft net zoals Police Simulator, een game van een andere uitgever, een open wereld waarin je van tijd tot tijd meldingen krijgt. Je kan vervolgens op deze melding reageren en de aanpak daarvan zelf kiezen. Zowel in de singleplayer als in de multiplayer. Maar denk wel aan één ding: iedere manier van handelen vergt zijn of haar eigen strategie en kan gevolgen hebben. Niet alleen voor de hulpdiensten, maar ook voor de mensen in de (nabije) omgeving.

Accident in the game Flashing Lights

Ambulancedienst bij een ongeluk.
Foto: © MJB Events PR

Mijn ervaring met Flashing Lights

Wat mij gelijk opviel is dat de game snel laad en niet heel groot is qua gigabytes in de installatie voor datgene wat je ervoor terug gaat krijgen. Nadat je de speelmodus hebt gekozen, word je gevraagd welke eenheid je wil gaan kiezen. Binnen deze eenheid kan je een speelfiguur selecteren en aanpassen aan de hand van de vooraf ingestelde ontwerpen.

Nadat de game en je gekozen figuur binnen de eenheid is gekozen start eigenlijk al de game. De open wereld ligt dan aan je voeten waarin het maar een kwestie van tijd is voordat je de eerste missie voorgeschoteld krijgt. Door op de Y-toets (yes) of N-toets (no) te drukken kan je een missie kiezen.

In het begin van de game was het eerst even uitvogelen hoe je de persoon en de auto moest gaan besturen. Uiteraard wist ik wel hoe je vooruit moest bewegen als speler en in de voertuigen. Maar sommige toetsen waren iets onduidelijk die ik moest opzoeken in de instellingen van het pauzemenu.

Tijdens het spelen heb ik de drie eenheden gespeeld (Politie, Brandweer, Ambulance). Alle drie de eenheden spelen nagenoeg hetzelfde, maar hebben verschillende tools als je op pad gaat.

Helaas heeft de game geen verhaallijn of inleidende tutorial van de game, maar dat maakt het absoluut niet minder leuk. Zowel in de singleplayer als in de multiplayer kan je je eigen verhaallijn kiezen. Bijvoorbeeld door te wisselen tussen de eenheden, door bepaalde missies wel of niet te accepteren of door gewoon rond te rijden door de stad. Dit is allemaal mogelijk in de open wereld van Flashing Lights!

In het begin van de game kwam ik bijvoorbeeld aan bij een brand, maar die was hoog in het gebouw. Die kon ik niet betreden. Door even rond te kijken op de Brandweerkazerne kwam ik er al vrij snel achter dat je kon wisselen tussen voertuigen. Hierdoor kan je adequater reageren op noodgevallen op de grond, op de eerste verdieping of helemaal bovenin een gebouw. Ditzelfde principe geld ook voor de diensten die je draait bij de Politie- als bij de Ambulance eenheid.

Choosing your Police vehicle in the game Flashing Lights

Het aanpassen van je Politievoertuig.
Foto: © MJB Events PR

Wanneer je de multiplayer wil gaan spelen, dan kan je met een (grote) groep vrienden en vriendinnen de game spelen. Zo kan je bepalen wie bij de Politie, Brandweer of bij de Ambulance eenheid actief gaat zijn. Dan hebben we het nog niet over de slechteriken die gespeeld kunnen worden in de game. Op deze manier kan je eigen verhaallijnen maken en kan je ook nog eens veel plezier beleven met je vrienden en vriendinnen.

Buiten de singleplayer en multiplayer om heeft de game ook nog andere functies ingebouwd. Zo kan je in iedere thuisbasis wisselen van voertuigen (inclusief het aanpassen van de sirene en zwaailicht), kan je bepaalde activiteiten doen (registraties bijvoorbeeld bij de Politie), kan je wisselen van dienst of kan je gewoon rondlopen door het gebouw. Bij de Politie kan je zowel lopend als in je voertuig auto’s of personen staande houden. Bijvoorbeeld door een routine controle uit te voeren of door controles uit te voeren op alcohol, drugs of verboden wapens. Daarvoor zou je wel een Politie verkeershesje aan moeten trekken. Natuurlijk kan je ook altijd de stad verkennen door met je gekozen voertuig de stad te verkennen. Zo weet je straks, wanneer je naar een noodsituatie zou moeten, gelijk de weg te vinden om zo snel mogelijk de plek te bereiken.

Helaas is dit voor mij wel af en toe verstoord geraakt. Bijvoorbeeld door bugs (zoals het niet willen openen van een auto), objecten die je normaal wel kan overrijden die in de game knetter hard zijn, landschappen die traag laden en voertuigen die plotseling voor je spawnen die je moet ontwijken. Een gemiste kans wat mij betreft, maar hopelijk worden deze bugs snel verholpen in een nieuwe game update.

Fire with the firefighters in the game Flashing Lights

Met de Brandweer een brand blussen.
Foto: © MJB Events PR

Pluspunten van de game

Mijn eerste pluspunt van deze game is dat het een open wereld game is. Dit betekend dat je de vrijheid hebt om te doen en laten wat je zelf zou willen. Hierdoor kan je soms je vervelen, maar door de voorgeschotelde missies kan je uitdagende situaties tegemoet gaan. Dan heb ik het nog niet eens over de multiplayer waar je samen met je vrienden en vriendinnen leuke missies mee kunt gaan uitvoeren. Op die manier kan je zelf bepalen welke hulpdienst je wilt zijn in de game.

Het tweede pluspunt van deze game is dat je tussentijds kunt wisselen qua hulpdienst. Als je begint met de Brandweer eenheid en je wilt daarna naar de Politie eenheid, dan kan je dat doen vanuit het hoofdkwartier van de betreffende hulpdienstinstantie. Zo kan je van tijd tot tijd meer variatie in de game brengen en andere missies gaan uitvoeren als je dat wil.

Als derde pluspunt vind ik de manier waarop je missies kunt accepteren en weigeren. Soms heb je wel simulatie games waarbij je verplichte missies moet doen voordat je verder kunt in de open wereld. Maar in deze game kan je zelf kiezen of je een bepaalde missie wel of niet accepteert. Daardoor kan je de minder leukere missies overslaan terwijl dat je de leuke missies wel gewoon gaat accepteren. En mocht een missie toch nog vastlopen, dan kan je altijd de missie als afgerond mankeren via je computer in het voertuig.

Het vierde pluspunt is de regelgeving in de game. Natuurlijk zijn er regels over het deelnemen in het verkeer. Bijvoorbeeld stoppen voor het rode licht of voetgangers over laten steken voor het zebrapad. Maar zoals eerder gezegd kan je dus wel je eigen aanpak kiezen als het gaat om het vervullen van de missies. Hoe ga je te werk, welke handelingen ga je doen en hoe zorg je ervoor dat het noodgeval zo snel mogelijk verholpen zal gaan worden. Dat maakt het voor mij dan ook erg interessant om deze game vaker te gaan spelen in de (nabije) toekomst.

Als vijfde pluspunt, misschien niet helemaal als pluspunt, is dat de game volop in ontwikkeling is. Wanneer ik de game speel en dit vergelijk met andere gameplay video’s op YouTube, dan zie ik dat de makers van deze game een grote stap vooruit hebben gemaakt. Zeker als ik kijk naar de recente updates die de game heeft gekregen. Misschien verwacht je dat die er al in zouden zitten. Maar doordat de makers er actief mee bezig zijn, zou het nog wel eens een game kunnen worden waar veel potentie in zal zitten in de (nabije) toekomst.

Ambulance service in the game Flashing Lights

Het ziekenhuis.
Foto: © MJB Events PR

Minpunten van de game

Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan deze game. Mijn eerste minpunt van deze game is dat je de voortgang niet kunt opslaan. Op dit moment, de datum van publicatie van dit artikel, heeft de game nog geen opslaan- of laadfunctie van de activiteiten die je hebt gedaan. Dus mocht je een missie starten, dan zou je die moeten afmaken voordat je de punten ontvangt die de betreffende missie aanbied. Hopelijk zullen deze functies er in de (nabije) toekomst eraan worden toegevoegd. Echter is het wel zo dat de voltooide missies die je succesvol en volledig afgerond hebt, wel opgeslagen worden in een lokale game bestand. Deze zal je dan handmatig moeten overzetten naar een andere locatie mocht je de game (en huidige statistieken) willen behouden op een andere computer of laptop. Deze worden nog niet gesynchroniseerd met Steam of met een clouddienst.

Als tweede minpunt vind ik dat de game geen navigatie heeft. In de game heb je linksonder een map staan die je met de M-toets kunt vergroten. Maar er komt helaas geen herkenbare lijn in de map te staan die je kan leiden naar de plaats van het noodgeval. Hierdoor moet je als bestuurder niet alleen opletten op het verkeer, maar moet je ook nog eens tegelijkertijd navigeren met welke afslag je wanneer moet nemen. Op deze manier kan het soms ingewikkeld zijn omdat je niet altijd af kunt slaan richting de gewenste locatie.

Een derde minpunt van deze game vind ik de bugs. Zoals gezegd is de game in ontwikkeling en krijgt de game steeds betere updates voorgeschoteld. Helaas is het wel zo dat deze bugs ervoor zorgen dat de gebruikerservaring in de game verminderd zal worden. Je doet er dan ook goed aan om de bugs direct te melden bij de ontwikkelaar. Dit kan via hun forum op Steam. Zo ervaarde ik bijvoorbeeld dat de omgeving (landschappen) traag laadde tijdens het spelen. Dit heeft helaas wel degelijke invloed op de ultieme spelerservaring, maar is niet altijd even hinderlijk tijdens het spelen.

Het vierde minpunt vind ik de hardheid van bepaalde objecten in de game. In andere games, zoals GTA 5 of Dirt 5, kan je bepaalde objecten omver rijden. Denk bijvoorbeeld maar aan kleine paaltjes, prullenbakken of brievenbussen op een paal. Helaas is het zo dat in Flashing Lights deze objecten te hard zijn om omver gereden te kunnen worden. Hierdoor moet je veel preciezer en nauwkeuriger te werk gaan voordat je op de eindbestemming aankomt. Enerzijds handig omdat je in het echte leven ook geen schade wil rijden. Aan de andere kant wil je in de game wel gewoon even lekker snel op de plek van bestemming aankomen met de juiste voertuigen om men te hulp te schieten.

Als vijfde en laatste minpunt van deze game vind ik de reddingsmiddelen die je meeneemt vanuit je voertuig. In sommige gevallen blijven de reddingsmiddelen staan, zoals de medische tas in de Ambulance of de deurram van de Politie. Andere reddingsmiddelen worden niet standaard op de grond gelegd waardoor je terug moet lopen naar je voertuig om het gewenste product op te halen.

Parking violation with the Police in the game Flashing Lights

Een parkeerboete uitschrijven.
Foto: © MJB Events PR

Technische specificaties

De game is beschikbaar voor een computer of laptop met een iets mindere prestatievermogen. Uiteraard heeft dit wel invloed op de prestatie van de game. Om de game te kunnen spelen heeft je computer in ieder geval de volgende onderdelen nodig voor Windows en macOS computers of laptops.

Windows

  • Besturingssysteem: Windows 7 (64-bits), Windows 8 (64-bits), Windows 10 (64-bits)
  • Processor: Intel Core I3 2GHz (of hoger)
  • Geheugen: 4GB RAM (of hoger)
  • Grafische kaart: AMD R7 200 Series, Nvidia 700 series met 1GB VRAM (of hoger)
  • DirectX: Versie 11 (of hoger)
  • Opslagruimte: 7 GB

 

macOS (Apple)

  • Besturingssysteem: OS X 10.10 (64-bits) of hoger
  • Processor: Intel Core I3 2GHz (of hoger)
  • Geheugen: 4GB RAM (of hoger)
  • Grafische kaart: Grafische kaart met 1GB geheugen of meer
  • Opslagruimte: 7 GB

 

Conclusie

Als je plezier wil hebben met het spelen van een hulpdiensten game, dan zal ik zeker Flashing Lights aanbevelen. Deze game is een uitdagende game waarbij je kunt kiezen tussen Politie-, Brandweer- en Ambulance eenheden. Ondanks de open wereld denkwijze voelt de game wel aan alsof er iets mist. Bijvoorbeeld een bepaald doel, een bepaalde missie of een bepaalde game ervaring die vele games wel hebben. Ondanks de beschikbare missies die je vanuit de noodcentrale via de radio te horen krijgt.

Ondanks dat de game nog wel in een early access versie bevind, zou je wel alvast kunnen genieten van deze game die wel potentie heeft om in de (nabije) toekomst te kunnen groeien. Dit komt mede door de recente updates die de makers hebben uitgerold, waarbij ik van harte hoop dat er meer toekomstige prestatie updates en nieuwe functies erbij komen.

Concluderend kan ik wel stellen dat Nils Jakrins en Excalibur Games een interessante en toekomstige simulatie hebben gebouwd. Misschien is er nog wel ruimte voor verbeteringen door te voeren, maar absoluut niet slecht speelbaar. Integendeel. Toen ik de game speelde heb ik met plezier deelgenomen aan de Politie-, Brandweer- en Ambulance eenheden. Daarom zou ik deze game willen beoordelen met een 3,7 op een 5,0 sterrenschaal. Daarbij heb ik een balans moeten maken tussen de huidige prestatie en speelmogelijkheden, en de potentie die de game in de (nabije) toekomst heeft.

Wil jij op de hoogte blijven van alle updates rondom Flashing Lights? Bezoek dan hun officiële website, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube en Discord.



Tags:
,