
Review: Red de bedreigde dieren met de Planet Zoo: Conservation Pack
Frontier Developments bracht in november 2019 een nieuwe game op de markt genaamd Planet Zoo. In deze game kan je je eigen dierentuin oprichten en uitbreiden. In de loop der tijd zijn er vele updates uitgebracht en zijn verschillende DLC’s beschikbaar gekomen. Afgelopen week kwam ook de nieuwste DLC Planet Zoo: Conservation Pack op de markt. Ik mocht deze DLC uitproberen en zal in dit artikel mijn review erover geven.
Wat is Planet Zoo?
Frontier Developments, die bekend staat om haar eerder games Zoo Tycoon en Planet Coaster, heeft op 5 november 2019 een nieuwe game uitgebracht, genaamd Planet Zoo. Een nieuwe (bedrijfs)simulatie game waarin je als directeur je eigen dierentuin kunt opbouwen.
Door gedetailleerde leefgebieden te maken, te beheren en uit te breiden kan je een interessante en unieke dierentuin bouwen. Dit kan je doen met de traditionele dieren zoals Leeuwen, Giraffen, Pandaberen en Olifanten. Maar ook met DLC’s die meekomen met verschillende (unieke) dieren van verschillende continenten. Denk bijvoorbeeld maar aan de Europe Pack met dieren uit Europa, Aquatic Pack met dieren uit het water, of de South America Pack met dieren uit het continent Zuid-Amerika.
Zo heb je niet alleen ruime keuze aan de beschikbare dieren, maar kan je ook de leefgebieden van deze dieren interessant en realistisch bouwen. Bijvoorbeeld door speciale stenen te importeren, door water- of sneeuwgebieden te maken, of juist een Safari te creëren voor de Zebra’s, Giraffen en Leeuwen. Door de dieren te volgen en te kijken naar hun huidige status en blijdschap kan je kijken of je hier en daar nog verbeteringen kunt doorvoeren. Alleen op die manier kan je ervoor zorgen dat je dieren in jouw dierentuin het na hun zin hebben.
Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan kan je in de Franchise versie handelen met andere online spelers. Daardoor kan je dieren verzamelen die uniek zijn in de game. Of zeldzame eigenschappen hebben. Deze dieren kunnen daardoor het paradepaardje worden van je dierentuin die je gaat ontwikkelen!
Wat is de DLC Planet Zoo: Conservation Pack?
Zoals eerder gezegd heeft Planet Zoo in de loop der tijd nieuwe updates gekregen. Niet alleen updates in de hoofdgame, maar ook met nieuwe DLC’s, oftewel uitbreidingen voor de game.
Op 21 juni 2022 bracht Frontier Developments haar nieuwste DLC uit. Planet Zoo: Conservation Pack. Met deze DLC kom je meer te weten over de rol van de dierentuinen die ons helpen bij het begrijpen van de planeet en de dieren die daarop leven. Zo kan je met deze nieuwe DLC kennis maken met vijf bedreigde dierensoorten in onze wereld. Het gaat om de Przewalskipaard, Amoerpanter, Algazel, Siamang en de Axolotl.
Dit kan je bereiken door leefomgevingen te creëren met 150 nieuwe en indrukwekkende decoratiestukken. Deze decoratiestukken zijn allemaal gebaseerd op de herintroductie van de dieren in het wild en het beheer van natuurlijke grondstoffen. Zo kan je bijvoorbeeld verblijven maken met weideplanten, het maken van foerageerplekken of door milieuvriendelijke verblijven en gebouwen te maken. Of red dieren in nood met de Mongoolse Dierenopvang Schildpaddenrots.
Natuurlijk kan je ook nog altijd zonnebloemen planten, fruitige vijgenbomen in het verblijf zetten of elegante Koreaanse dennenbomen verwelkomen in je park. Zo kunnen de Siamangs samenscholen en samen zingen als één koor. Of ze kunnen rondslingeren in de klimrekken die zij kunnen krijgen in hun leefomgeving in het park.
Mijn ervaring met de DLC Planet Zoo: Conservation Pack?
Een aantal jaar geleden kocht in Planet Zoo via Steam, een gaming platform waarin je een bibliotheek krijgt met je gekochte games. Toen had je nog niet verschillende DLC’s en bestond de game eigenlijk alleen maar uit de hoofdgame, die door Frontier Developments was ontwikkeld.
Het installeren van deze DLC is niet heel moeilijk. Je koopt als het waren een key die je kunt toevoegen aan je gameplatform, zoals Steam. Vervolgens worden de DLC(‘s) automatische gedownload die dan bepaalde content beschikbaar stellen in je eigen hoofdgame.
Deze Planet Zoo: Conservation Pack DLC bevat vele nieuwe materialen die je kunt gebruiken om nieuwe (gebouwen) te maken. Je hebt daarbij de keuze uit ruim 150 materialen die je kunt inzetten. Ik heb nog niet alle materialen gebruikt, maar het zijn zeker ontzettend veel spullen waarmee je nieuwe locaties mee kunt creëren. Het kan gaan vanaf decoratieve objecten tot aan handige materialen. Bijvoorbeeld door een insectenhotel te plaatsen of door decoratiespullen neer te leggen die je kunt gebruiken om een kijkje in de keuken te geven van je dierentuin. Dit kan je doen door bouwmaterialen te gebruiken, door tuingereedschap neer te leggen, lampen te plaatsen, dierendecoratie neer te leggen, of door planten en bomen te planten in de verblijven of in de plekken waar je bezoekers kunnen komen.
Naast de vele objecten die je erbij krijgt worden er met deze DLC ook nieuwe dieren toegevoegd aan je dierentuin. Vijf dieren die met uitsterven bedreigd worden. Die kan je, net zoals de andere dieren die je dierentuin aanbiedt, toevoegen aan verblijven die je gemaakt hebt. Laten we de dieren hieronder bespreken. Maar mocht je meer willen weten over deze dieren, dan kan je die altijd terugvinden in je Zoopedia linksboven in je speelscherm.

Amoerpanter (Panthera Pardus Orientalis)
Foto: © MJB Events PR
Het eerste dier is de Amoerpanter, ook wel de Panthera Pardus Orientalis genoemd. De Amoerpanter valt in de categorie zoogdieren en is momenteel ernstig bedreigd. Deze panter leeft normaal gesproken in de (gematigde) wouden van het Russische Verre Oosten en in China. Ze kunnen zowel in warme zomers als in koude winters overleven. De Amoerpanter kan je herkennen aan hun stevige bouw, spieren, dikke staart, breed gezicht met kleine en ronde oren. De kleur van deze panter is licht bruin, oranje, witte buik en met zwarte rozetten en vlekken. De schofthoogte is 60 á 78 centimeter hoog en ze kunnen ongeveer 100 á 136 centimeter lang worden. De vrouwtjes (25 – 42 kilogram) zijn iets kleiner dan de mannetjes (32 – 48 kilogram).

Axolotl (Ambystoma Mexicanum)
Foto: © MJB Events PR
Het tweede dier is de Axolotl, ook wel Ambystoma Mexicanum genoemd. De Axolotl valt onder de amfibie dierengroep en is ernstig bedreigd. Dit waterdier komt alleen nog maar voor in het Mexicaanse zoetwatermeer genaamd Xochimilcomeer, dat tot hun natuurlijke leefomgeving toebehoord. Je kan de Axolatl herkennen aan hun groene en bruine lichaam samen met de donkere vlekken op het lichaam. In de dierenwinkel kan je vaak de Axolatl vinden met witte of andere felle kleuren. In hun nek hebben zij grote kieuwen. Ze hebben tot slot een breed gezicht, kleine ogen en een relatief grote mond. Ze wegen rond de 300 gram en kunnen 15 á 45 centimeter lang worden.

Przewalskipaard (Equus Ferus Przewalskii)
Foto: © MJB Events PR
Als derde dier krijg je het Przewalskipaard, ook wel Equus Ferus Przewalskii genoemd. Het Przewalskipaard behoord tot de zoogdieren en is momenteel bedreigd. Het is een ondersoort van de wilde paarden en leeft vooral in Mongolië. Daar staat het paard ook wel bekend als Takhi. Opvallend is dat deze soort kleiner en steviger gebouwd is dan de traditionele paardensoorten. Ze kunnen 2,1 tot 2,6 meter lang en 1,2 á 1,5 meter hoog worden (schofthoogte). Over het algemeen zijn de mannetjes iets groter dan de vrouwtjes, maar dat hoeft niet altijd. Ze wegen meestal tussen de 250 en 360 kilogram. De vacht is oranje-bleekbruin die onderaan lichter word. De manen, benen en staart zijn zwart.

Algazel (Oryx Dammah)
Foto: © MJB Events PR
Het vierde dier is de Algazel, ook wel Oryx Dammah genoemd. De Algazel valt onder de zoogdieren en is ernstig bedreigd. Je kan deze dieren dan ook vinden in en rondom de Sahara in Noord-Afrika. Ze kunnen tussen de 1,3 en 2,4 meter lang worden en hebben een schofthoogte van 1 á 1,3 meter. De mannen wegen rond de 140 á 210 kilogram en de vrouwen wegen tussen de 90 en 140 kilogram. Je kan de Algazel herkennen aan de crème-witte vacht met bleekbruine vlekken in de nek, borst en poten. Het gezicht is wit met bruine markeringen. Opmerkelijk zijn de lange, geribbelde en gekromde hoorns van ruim 1 meter lang. Daardoor staat de Algazel ook wel bekend om de naam Sabeloryx.

Siamang (Symphalangus Syndactylus)
Foto: © MJB Events PR
Tot slot, het vijfde dier, is de Siamang die ook wel bekend staat als de Symphalangus Syndactylus. Deze aap valt onder de zoogdieren en is momenteel bedreigd. Hij komt voor in de regenwouden van het Maleisische Schiereiland en het Indonesische eiland Sumatra. Zijn vacht is zwart en de vacht in het gezicht is grijs en dunner, in vergelijking met de rest van zijn lichaam. Opvallend zijn de grote armen van de Siamang, die in totaal een spanwijdte hebben van twee keer hun lichaamslengte. Daarentegen hebben zij korte en gedrongen poten. En hebben ook geen staart in tegenstelling tot de andere apensoorten. De Siamangs hebben een keelzak onder hun kin waarmee zij hun stemgeluid kunnen laten horen. Deze soort apen kunnen tussen de 75 en 100 centimeter hoog worden. En wegen gemiddeld tussen de 10 en 13 kilogram.
Pluspunten van de DLC
Het eerste pluspunt vind ik dat het team van Planet Zoo goed nagedacht heeft over de bewustwording van onze mensenlevens. Wij zouden bij iedere actie moeten nagaan wat de gevolgen zijn voor de natuur en het milieu. Ik vind het dan ook erg goed (en interessant) dat Frontier Developments, de ontwikkelaar en uitgever van de game en de DLC, ervoor heeft gekozen om vijf verschillende diersoorten te kiezen die (ernstig) met uitsterven worden bedreigd. Daarnaast heeft deze DLC middelen waarmee je milieubewuster kunt worden door wind- en zonne-energie op te wekken voor de stroomvoorzieningen in je dierentuin.
Het tweede pluspunt vind ik de uitgebreide objecten die je met deze DLC erbij krijgt. Met de ruim 150 objecten kan je hele mooie dingen doen. Zeker als je meerdere DLC’s hebt voor Planet Zoo. Daarmee kan je dan ook interessante gebouwen bouwen. Niet alleen voor je bezoekers, maar ook voor de dieren in je dierentuin.
Als laatste, het derde pluspunt van deze DLC, vind ik de integratie met de hoofdgame. De dieren, objecten en spullen die meekomen met de DLC zijn geïntegreerd met de hoofdgame. Daarmee kan je niet alleen genieten van de dieren en objecten, maar kan je ook alles op de juiste plek terugvinden in de hoofdgame. Dit heeft Frontier Developments in mijn optiek goed uitgevoerd.

Insectenhotel in de DLC
Foto: © MJB Events PR
Minpunten van de DLC
Tijdens het spelen kwam ik eigenlijk niet zo zeer minpunten tegen. Het grootste minpunt vind ik dat er weinig dieren aanwezig zijn in deze nieuwe DLC. Ik snap natuurlijk dat het veel werk is om een dier (en alle animaties daarvan) toe te passen op een nieuw dier. Maar tegelijkertijd vind ik vijf dieren wel relatief weinig voor een interessante (en in mijn optiek belangrijk onderwerp) in de game. Daarbij zijn het wel vijf interessante dieren waar nu meer aandacht voor komt.
Technische specificaties
Deze DLC heeft geen nieuwe of afwijkende specificaties als de hoofdgame van Planet Zoo. Het kan overigens wel zijn dat deze DLC ruimte vereist van de opslagruimte van je harde schijf. Het zal daarbij gaan om maximaal 1 gigabyte. Meer over de technische specificaties kan je vinden op Steam.
Mijn conclusie
Frontier Developments heeft met deze Planet Zoo: Conservation Pack een nieuw niveau toegevoegd aan de hoofdgame van Planet Zoo. Een interessante game die van mij in de komende jaren nog veel groter mag worden. Zeker een goede opvolger als je Zoo Tycoon vroeger hebt gespeeld.
Tijdens het spelen kwam ik geen minpunten tegen die hinderlijk waren voor de speelervaring van Planet Zoo en deze nieuwe DLC. Een DLC die in mijn optiek een belangrijke toegevoegde waarde geeft aan de hedendaagse samenleving. Daarom zal ik deze DLC ook beoordelen met een 4,5 op een 5,0 sterrenschaal.
Mocht je deze DLC willen hebben, dan kan je deze kopen via Steam. Wil jij up-to-date blijven met Planet Zoo? Volg hen dan via de officiële website, Facebook, Instagram, Twitter en YouTube.