Review: Op avontuur met de extreme sporten in Riders Republic

Skiing stunts in Riders Republic 2021 as a game from UbisoftFoto: © MJB Events PR

Review: Op avontuur met de extreme sporten in Riders Republic

Fietsen, Skiën, Snowboarden, Wingsuit en Rocket Wingsuit. Dat zijn de sporten die voorbij komen in het nieuwe spel van Ubisoft genaamd Riders Republic. Dit spel kwam op 28 oktober 2021 uit en is beschikbaar voor de Xbox Series X, Xbox One, PlayStation 4 en 5, Stadia en Windows. Ik speelde deze game op de computer (Windows) en zal in dit artikel mijn review geven over deze game.

Let op: Deze review is mijn eigen mening gebaseerd op de speeltijd en ervaring met de game Riders Republic. Het kan zijn dat ik in deze review enkele spoilers heb beschreven die mijn mening onderbouwen of om de context beter begrijpelijk te maken.

Waar gaat Riders Republic over?

Mammoth Mountain, Yosemite Valley, Grand Teton, Sequoia, Bryce Canyon, Zion en Canyonlands. Dat zijn de zeven gebieden waar jij de extreme sporten kunt beoefenen en je tegenstanders kunt uitdagen. Dit gebeurt in de gigantische multiplayer waar je samen met andere spelers (of je vrienden) kunt spelen. Van races, speciale evenementen tot aan het rondrijden en op ontdekking gaan.

Van besneeuwde gebieden tot aan diepe ravijnen, modder omgevingen of toch de Canyon gebied intrekken. Er valt altijd wat te beleven in deze gigantische en levendige open wereld waarin je uiteenlopende activiteiten kunt ondernemen, zoals de PvP, Co-op en Solo wedstrijden. Maar ook de massastart met ruim vijftig spelers, multiplayer met 6×6 team PvP-matchups of de online cup om bovenaan het klassement te eindigen mogen niet ontbreken aan je speeltijd in deze game.

Door de inleidende tutorial kan jij als gamer, zowel casual als hardcore gamer, genieten van het spel Riders Republic. Door de karakter, camerabesturing en het trucsysteem kan jij volop genieten en ronddwalen door de omgeving van Riders Republic dat door Ubisoft Annecy is ontwikkeld. Zij hebben samengewerkt met andere Ubisoft kantoren Montpellier, Belgrade, Pune, Berlin, Kyiv en Odesa.

Waarschuwing: Alle stunts die je in dit spel doet moeten in dit spel blijven. Als je een hoog niveau heb behaald in dit spel, dan betekend dat niet dat je ook goed bent in het doen van deze stunts in het echte leven. Stunts in het echte leven kunnen onder meer (blijvende) verwondingen veroorzaken. Wees hier bewust van!

 

Mijn game ervaring met Riders Republic

Ik heb Riders Republic gespeeld op de computer (Windows 11) in combinatie met de controller, die de game aanbeveelt in het opstartscherm. Ondanks deze aanbeveling zou je het spel ook kunnen spelen met het toetsenbord en muis.

Allereerst viel mij gelijk op dat je in het begin van de game alle sporten uitoefent. Hierdoor krijg je een goed beeld van welke sporten er allemaal zijn, zie je hoe de omgeving eruit ziet en ervaar je hoe de besturing werkt. Als je per ongeluk een foutje maakt, dan kan je (net zoals ik) makkelijk de terugspoelfunctie activeren waardoor je ietsjes terug gaat en daarna verder kunt spelen. Een erg handige functie die ingebouwd is!

Nadat de introductie is geweest heb je de mogelijkheid om je karakter te maken. Er is veel mogelijk om je uiterlijk aan te passen. Sterker nog, je zou ook het karakter later in het spel nog eens kunnen aanpassen. Niet alleen met kleding of andere accessoires, maar ook qua uiterlijke kenmerken.

Wanneer dit allemaal ingesteld is krijg je een duidelijke introductie met de sporten. Zo moet je bijvoorbeeld bepaalde doelen bereiken waarbij je de besturing per sport leert kennen. Erg handig, want op die manier kan je later goed deelnemen aan de races met andere online spelers. Als je de tutorial missies heb voldaan, dan is het tijd om je trainingskamp te ontdekken waar je een goede introductie krijgt. Zo zie je waar je allemaal terecht kan. Dit gebeurt allemaal in de Riders Ridge, de main hub die je kunt vinden in de regio Sequoia. Op deze plek kan je ook trainingen volgen om nieuwe trucs te leren om zo meer punten te scoren. Of je gaat bijvoorbeeld samen stunts uitvoeren in de halfpipe waar altijd medespelers te vinden zijn.

Wat ik erg waardeer van Ubisoft is dat de volledige game eigenlijk één grote multiplayer is. Het is niet zoals in GTA 5 dat je tegen elkaar aan kan botsen (met uitzondering van de races), maar dat je door elkaar heen kunt rijden wanneer je vrij aan het rondrijden bent. Zo kan je bijvoorbeeld samen een berg af skiën of een berg op fietsen met een groep of twintig personen.

Mountain biking in Riders Republic 2021 as a game from Ubisoft

Screenshot van het fietsen in Riders Republic | Foto: © MJB Events PR

Het leuke vind ik de interactie tussen verschillende medespelers. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om elkaar gedag te zeggen met gebaren (zoals zwaaien), kan je elkaars vaardigheden checken of kan je samen een social group starten. In deze social group (maximaal vijf spelers) kan je met elkaar spreken waardoor de onderlinge interactie nog beter zal zijn. Een handige functie die daarbij komt kijken is dat de spraaktekst ook weergegeven kan worden als gewone tekst (lees hier hoe je dit inschakelt). Dit werkt momenteel alleen nog maar in het Engels, maar wel erg handig wanneer je aan het racen bent! Deze functie kan je inschakelen via het game menu, Accessibility, Voice chat to text, en zet die vervolgens op on. Hierdoor kan je leuke en mooie momenten beleven met andere Riders Republic gamers.

Tot slot is het erg leuk om deel te nemen aan verschillende races, waar ik later nog meer over vertel. Doordat je deelneemt aan deze races kan je nieuwe racemiddelen ontgrendelen. Daardoor zal je sneller worden en krijg je ook toegang tot andere races. In je main hub (regio Sequoia) kan je het materiaal ook upgraden. Dat is ook de plek waar je kunt wisselen van outfits, schoenen, helm of andere accessoires kunt aanschaffen. Kortom jij bepaald wat jij wanneer gaat doen. Er is een hoofdverhaallijn aanwezig, maar je zou de volgorde zelf kunnen bepalen. Plezier maken met je (online) vrienden in Riders Republic is beter dan wanneer je alleen maar voor de winst moet gaan. En heb je nou een leuke race gereden, dan kan je die zo vaak herhalen als je zelf zou willen!

Races in Riders Republic

Van downhill races tot aan (tijdelijke) evenementen. Ik heb inmiddels verschillende soorten races gespeeld binnen de verschillende sporten. In het begin was het, verassend op het snowboarden na, even wennen hoe de besturing was en hoe ik over het parcours moest gaan. Maar hoe langer je het spel speelt en gewoon probeert, hoe sneller je aan de besturing kunt wennen.

Zo ging is bijvoorbeeld in het begin veel downhill races doen op de fiets, waarbij je al snel de snelheden bereikte van 80 KM/U. Als je daarbij een foutje maakt, dan moest je even wachten tot je respawn. Door gebruik te maken van de terugspeelfunctie kan je de race snel weer hervatten waardoor je verder downhill kunt gaan.

De multiplayer en de team versus team competities zijn erg leuk om aan deel te nemen. Zo kan je bijvoorbeeld samen met je vrienden spelen, maar ook als team tegen een ander team racen. Hierdoor kan je leuke en grappige momenten beleven waardoor je het (samen) gamen erg gaat waarderen.

Parachute jumping in Riders Republic 2021 as a game from Ubisoft

Screenshot van de rocket wingsuit met parachute | Foto: © MJB Events PR

Mijn twee favoriete races is de massastart waarbij je met 64 spelers over een baan racet, en de race waarbij je verwisseld van sport gedurende de race. Deze twee soorten racen duren wel iets langer dan de ‘normale’ races uit de verhaallijn, maar zijn erg leuk om die samen met andere Riders Republic gamers te spelen. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar je zou deze races ook kunnen doen met je vriendengroep. Dan ben je er vrijwel zeker van dat er plezier gemaakt zal worden.

Mocht je toch nog niet zijn uitgespeeld, dan kan je altijd nog deelnemen aan de online cups of de (tijdelijke) live events. Zo kan je op een andere en leuke manier jouw favoriete sport beoefenen in het spel Riders Republic. Als ik je daarbij nog een advies mag geven, doe dan vooral mee aan de Shackdaddy Bandit Challenges.

 

Game controller in combinatie met Riders Republic

Wat mij gelijk opvalt wanneer ik het spel opstart is dat ik de melding krijg om het spel op twee manieren te spelen. De eerste manier is de traditionele manier waarbij je gebruik maakt van je muis en het toetsenbord. De tweede manier is door gebruik te maken van een controller, die ik heb gebruikt. Ondanks dat ik misschien de ervaring al heb om met een controller te werken op de PlayStation, voelt het spelen van de game op een controller natuurlijk aan. Het was voor mij wel even wennen om bepaalde toetsen te gebruiken die in andere games een andere functie hebben, maar dat is ook (vrij) logisch.

Naast het spelen op de controller heb ik ook geprobeerd om het spel te spelen met het toetsenbord en de muis. Dit werkte goed, maar het was voor mij wel lastiger en moeilijker om over de baan heen te gaan. Misschien dat het komt omdat ik normaal ook met een controller of stuurwiel speel? Daarom raad ik je aan om, als je een controller heb, om te kijken wat voor jou het beste werkt. Je kan altijd de controller aansluiten als je dat zou willen.

Muziek in de game

Inmiddels weet ik dat Ubisoft veel aandacht besteed om de muziek aan te sluiten op de game. Dit merkte ik al tijdens de andere Ubisoft games van bijvoorbeeld Assassin’s Creed of Watch Dogs. Ook in Riders Republic heeft Ubisoft er aandacht aan besteed om passende muziek toe te voegen, en dat is zeker gelukt! Tijdens het spelen voelt de muziek, bijvoorbeeld in het hoofdmenu en in de wachtschermen, natuurlijk aan waardoor de muziek niet als vervelend kan worden ervaren door de speler. Sterker nog, ik vind de muziek goed gekozen omdat deze in de lijn ligt van het spel en met de sporten die in het spel gespeeld kunnen worden. Zoals gebruikelijk heeft Ubisoft Music deze gamemuziek ook online gepubliceerd. Zo kan je hieronder al het eerste nummer luisteren. Ben jij benieuwd geworden naar de andere nummers? Dan kan je deze muziek bijvoorbeeld luisteren op Spotify, YouTube, Apple Music, Deezer en Tidal (klik hier voor alle links).

 

Pluspunten van de game

Als je het bovenstaande deel heb gelezen dan ben ik al erg enthousiast over deze game. Om alles nog even kort samen te vatten zal ik hier mijn hoogste pluspunten van het spel kort toelichten.

Mijn eerste pluspunt is dat de game er erg gaaf eruitziet. Als je bijvoorbeeld door de sneeuw heen gaat skiën, dan zie je die strepen ook door de sneeuw heen komen. Dit maakt alles erg realistisch. Ook als je door de modder of door het water heen gaat zie je deze realistische elementen. Daarnaast is het uitzicht en de omgeving in Riders Republic erg mooi gemaakt, waardoor ik mijn complimenten wil geven aan Ubisoft!

Mijn tweede pluspunt is de interactie met andere Riders Republic gamers. Ik had het al eerder over het spelen in deze grote en levendige multiplayer. Wanneer je aan het spelen bent, dan kom je ergens wel andere spelers tegen. Ik heb al samen met andere spelers een tijdje samen gereden van een berg af. Ook kan je verschillende begroetingen doen door te zwaaien naar andere gebruikers. Dit zie je niet heel vaak terug in andere games, waardoor Riders Republic weer speciaal gaat worden. Zo hoef je niet elkaars taal te spreken, maar kan je wel iedereen op een leuke manier begroeten.

Als derde pluspunt vind ik het puntensysteem. Door punten te scoren in races en tijdens het vrij rondrijden kan je nieuw materiaal ontgrendelen, waardoor je beter kan worden in het spel. Hierdoor zal de gamer gestimuleerd worden om stunts te blijven uitvoeren die je weer kunt leren in je main hub in de regio Sequoia. Op deze manier kan je dus je stunts afwisselen en kan je meer punten verdienen.

Wingsuit stunts in Riders Republic 2021 as a game from Ubisoft

Screenshot van de Wingsuit in Riders Republic | Foto: © MJB Events PR

Minpunten van de game

Naast dat het spel erg leuk en gaaf is om te spelen zijn er ook helaas enkele nadelen aan het spel die ik tegenkwam tijdens het spelen. In het begin was het voor mij iets onduidelijk hoe de besturing werkte. Natuurlijk krijg je wel goede uitleg welke knoppen je wanneer moet gebruiken (als je bijvoorbeeld op de controller speelt), maar dit komt in het begin maar enkele keren in het scherm te staan.

Een tweede minpunt vind ik de pop-up schermen in de beginfase van de game. Ubisoft heeft goed nagedacht over deze beginfase en wil door het tonen van fullscreen schermen informatie tonen aan de speler. Helaas gebeurde dit soms ook plotseling wanneer ik mij gereed ging maken om een bepaalde opdracht uit te voeren. Dit vond ik persoonlijk een beetje storend omdat je hierdoor iets meer uit het verhaal gehaald gaat worden. Maar aan de andere kant begrijp ik het ook wel weer, omdat je later volop kunt genieten van het spel!

Technische specificaties

De game is speelbaar op Xbox Series X, Xbox One, Playstation 4 en 5, Stadia en op Windows. Wanneer je Riders Republic op Windows gaat spelen, dan moet je voldoen aan de minimale vereisten. Zo zou je de volgende vereisten aan boort moeten hebben (bron):

  • Systeem: Windows 10 (64-bits)
  • Processor: Intel Core i5-4460 / AMD Ryzen 5 1400
  • RAM: 8 GB dual channel
  • Videokaart: GeForce GTX 970 (4 GB) / AMD RX 470 (4 GB)
  • Harde schijf: 20 GB opslag
  • DX versie: DX12
  • Toevoegingen: Toetsenbord, muis, controller (optioneel)

 

Om de beste ervaring uit Riders Republic te krijgen heeft Ubisoft een lijst gemaakt van aanbevolen instellingen. Zo zou je, wanneer je computer dat toelaat, het spel kunnen spelen in 4K wat natuurlijk erg gaaf is als je op een groter scherm speelt. Daarover kan je meer lezen in het artikel van Ubisoft Support (Engels). De aanbevolen vereisten voor Riders Republic zijn (bron):

  • Systeem: Windows 10 (64-bits)
  • Processor: Intel Core i7-4790 / AMD Ryzen 5 1600
  • RAM: 8 GB dual channel
  • Videokaart: GeForce GTX 1060 (6 GB) / AMD RX 570 (8 GB)
  • Harde schijf: 20 GB opslag
  • DX versie: DX12
  • Toevoegingen: Toetsenbord, muis, controller (optioneel)

 

Wanneer je computer (en monitor) het toelaten kan je het spel ook spelen op 60 FPS op de next gen consoles. Hierdoor kan je echt genieten van het spel en de sporten uitoefenen. Mocht het nodig zijn, dan kan je het spel ook gewoon op een lagere FPS spelen.

Rocket wingsuit stunts in Riders Republic 2021 as a game from Ubisoft

Screenshot van de rocket wingsuit in Riders Republic | Foto: © MJB Events PR

Mijn conclusie

Met de komst van Riders Republic kan je de gevaarlijke sportwereld in huis halen, zoals Skiën, Snowboarden, Fietsen of racen met de Rocket Wingsuit. Deze game is niet vormgegeven in een ‘traditionele’ gameformat, maar in een grote en levendige wereld met vele andere gamers van Riders Republic. Het maakt niet uit of je races doet of je gewoon vrij zit rond te rijden, want er is altijd wel wat te beleven in het spel!

Het uitzicht, de omgeving en de effecten in bijvoorbeeld de sneeuw is erg mooi gemaakt door Ubisoft. Hierdoor krijg je een realistisch beeld en kan je zo uren achter elkaar genieten van alles wat Riders Republic te bieden heeft. Of je nu het liefst in de sneeuw, in de bergen (rots gebied), in de woestijn of in het beboste gebied ronddwaalt, je kunt overal wel iets vinden of ontdekken. De enige tip die ik je wel wil meegeven is om de fast travel functie te gebruiken om van de ene kant naar de andere kant te gaan. De map zou volgens AOTF een oppervlakte hebben van 250 vierkante kilometer in de game.

Ubisoft heeft een mooie game gerealiseerd dat door sommige organisaties als de opvolger van Steep (2016) gezien zal worden. Ondanks dat ik Steep nog nooit gespeeld heb, zou dat voor een nieuwe speler van Riders Republic geen probleem zijn. Het verhaal begint bij het begin en je mist geen informatie mocht je Steep niet gespeeld hebben. Met al deze ervaringen en pluspunten zou ik het spel beoordelen met een 9,4. Zeker een spel dat ik aanraad om te spelen wanneer je een liefhebber bent van gevaarlijke buitensporten!

Ben jij ook enthousiast over het spel Riders Republic? Dan kan je dit spel vanaf 28 oktober spelen op de Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4 en 5, Stadia en op Windows (PC). De game is onder meer beschikbaar als fysieke of digitale game in de Ubisoft webshop en in Epic Games. De game is daarnaast ook onderdeel van het Ubisoft+ abonnement.

Wil jij op de hoogte blijven van alle updates rondom Riders Republic? Volg hen via hun officiële website, Facebook, Instagram, YouTube, Twitter en Twitch. Of je kunt terecht op hun officiële Riders Republic forum en Discord!

Mass start race in Riders Republic 2021 as a game from Ubisoft

Screenshot van het massa start evenement in Riders Republic | Foto: © MJB Events PRTags:
, ,