Review: Je ranch opbouwen met Ranch Simulator

Review of the game Ranch SimulatorFoto: © MJB Events PR

Review: Je ranch opbouwen met Ranch Simulator

Onlangs schreef ik een artikel over de game Flashing Lights van Excalibur Games. Naast deze hulpdiensten simulator hebben zij ook de game Ranch Simulator op de markt gebracht. Ik speelde deze Ranch Simulator en zal mijn review geven over deze game in dit artikel.

Wat is Ranch Simulator?

Ranch Simulator is door Excalibur Games op 4 maart 2021 uitgebracht als simulatie game waarin jij als gamer kennis kan maken met het leven op een ranch. Een ranch die al langere tijd in de familie zit, maar die in de loop der tijd is komen te vervallen. Daarom is het aan jou, als gamer, om een nieuwe ranch vanaf het begin af aan op te bouwen tot een nieuwe, bloeiende en interessante ranch om zo geld te verdienen.

In een bosrijk gebied zal je deze ranch weer moeten opbouwen, waar je familielid ooit mee was begonnen. Dit kan je zowel alleen doen in de singleplayer als met een andere gamer in de co-op multiplayer.

Met het herbouwen van je ranch kan je uiteenlopende taken verrichten. Zo kan je nieuwe tools kopen, dieren aanschaffen en op de ranch plaatsen, een garage bouwen, een boerderij neerzetten of je eigen gloednieuwe huis neerzetten. Het is maar net wat jij zou willen doen en hoe je alles op orde wilt brengen.

En mocht je even niet actief willen zijn op de ranch, dan kan je altijd nog terecht in de bossen. Daar kan je op dieren jagen zodat je het vlees en de vacht kan verkopen om zo inkomsten te genereren voor je ranch.

Review of the game Ranch Simulator

Foto: © MJB Events PR

Mijn ervaring met deze game

De gameplay trailers van deze game zagen er goed uit. Daarom besloot ik om het spel te gaan spelen op mijn computer. Als je de game eenmaal hebt geïnstalleerd en hebt opgestart, dan zal je direct in het verhaal terechtkomen. Het verhaal dat je familielid ooit de ranch is begonnen, maar dat die in de loop der tijd niet onderhouden is. Niet een heel spannend verhaal met wilde avonturen, maar zeker wel een interessante manier om de game te gaan starten.

Direct daarna zal je beginnen aan de tutorial missie. Zo maak je kennis met de omgeving, moet je de ranch even onder handen nemen en weet je al het een en ander op te bouwen. Helaas moet je deze tutorial volgen en ook in een bepaalde speelvolgorde. Enerzijds begrijpelijk, maar anderzijds is het ook weer ontzettend lastig omdat je daar nog niet de volledige vrijheid mee krijg.

Nadat je de tutorial doorgelopen hebt, heb je de mogelijkheid om alles zelf weer op te bouwen. Dit is enerzijds erg leuk, omdat je aan de hand van de blueprints zelf kan bepalen wat je waar en wanneer gaat bouwen. Anderzijds is dit wel lastig, omdat je keuzes moet maken waarbij je niet kunt zien wat wel en wat minder belangrijk is voor de ranch.

Toen ik de tutorial doorlopen had, ging ik eerst het kippenhok slopen. Dit was een te kleine kippenhok die ik wilde vervangen met een overdekte dak erbij. Daaromheen wilde ik een hek plaatsen zodat ze wat meer op één locatie bleven staan. Al deze bouwelementen kosten veel resources waar je vaak op en neer naar de winkel voor moet rijden.

Tijdens het spelen van de game waren verschillende (kleine) stenen erg hard. Ook de dieren (zoals herten) zijn erg hard als je die aanrijd. De gameomgeving is mooi en interessant gemaakt, maar verwacht niet een hoog staaltje grafische design in de game. Want hier en daar ontbreekt het in mijn optiek wel aan iets meer dan vormgeving. Zeker doordat de game uit 2021 komt en die nog steeds in ontwikkeling is.

Overal een interessante game met uitdagende keuzes die je kunt maken. Tegelijkertijd is het wel een lastige game, omdat je niet altijd goed weet wat je wanneer wel of wanneer je iets niet kunt of moet doen.

Review of the game Ranch Simulator

Foto: © MJB Events PR

Mijn pluspunten van deze game

Tijdens het gamen kwam ik verschillende pluspunten tegen. Mijn eerste pluspunt is dan ook dat de game een open world game is. Dit betekend dat je, net zoals in GTA 5 bijvoorbeeld, rond kan rijden in de wereld van deze game. Het is helaas wel een beperkte wereld waar je maar een paar locaties hebt. Maar de vrijheid is er uiteindelijk wel.

Nadat je de verplichte tutorial hebt gespeeld heb je de vrije keuze in de dingen die je doet. Zo kan jezelf bepalen waar de stal komt te staan, waar je de dieren wilt plaatsen en waar je gaat wonen in je huis. Dit is dan ook mijn tweede pluspunt.

Een derde pluspunt is dat je gebouwde elementen kunt (her)bouwen of kunt slopen. Je krijgt daaruit wel resources terug, maar niet alles. Dus als je een element hebt gebouwd waarvoor je 15 planken hout nodig had, dan krijg je bijvoorbeeld maar 7 planken terug. Enerzijds leuk, anderzijds moet je daardoor wel meer hout kopen of vinden.

Mijn minpunten van deze game

Helaas kwamen er ook minpunten naar voren tijdens het spelen van deze game. Mijn eerste minpunt is dan ook gelijk dat de game een beperkte wereld is. Dit betekend dus dat je wel de vrijheid hebt van de open world map, maar je hebt maar beperkte locaties en je kan niet alles doen zoals je wel kunt doen in bijvoorbeeld GTA 5, Red Dead Redemption 2 of in de onlangs beoordeelde game Flashing Lights.

Als tweede minpunt vind ik de verplichte tutorial. Dit is natuurlijk wel bij uitstek de kans om het spel te leren kennen. Echter kan je deze tutorial niet overslaan en moet je de volgorde aanhouden die je in het scherm ziet staan. Een gemiste kans, want dat kan de creativiteit van de gamer in de weg staan.

Mijn derde minpunt is dat de game niet helemaal 100 % aanvoelt. Dit komt misschien doordat de open world beperkt is, dat de grafische weergave niet volledig optimaal is of dat de gebouwen misschien iets meer zorg zouden moeten krijgen in de beginfase. Kortom een game met plussen en minnen onderaan de streep.

Review of the game Ranch Simulator

Foto: © MJB Events PR

Technische specificaties

Om deze game te kunnen spelen moet je voldoen aan bepaalde specifieke systeemvereisten. De hieronder genoemde vereisten zijn de minimale eisen waaraan je computer moet voldoen. Maar als je betere vereisten hebt, dan zal dit (hopelijk) de game ervaring voor jou verbeteren.

  • Besturingssysteem: Windows 10 (64-bits), Windows 11 (64-bits)
  • Processor: Intel Core i5-3570k of hoger, AMD FX-8310 of hoger
  • Geheugen: 8 GB RAM of hoger
  • Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 760 of hoger, AMD Radeon RX 470 of hoger
  • DirectX: Versie 12 of hoger
  • Schijfruimte: 15 GB

 

Mijn conclusie

Onderaan de streep is Ranch Simulator een interessante game. Een game waarbij je een ranch geërfd hebt van je familielid waar jij de zorg nu voor gaat opnemen. Of je nu gelijk een grote boerderij plaatst of liever begint met kleine elementen. Dat is volledig aan jou.

Ondanks dat het idee van de game goed is word er in mijn optiek wel afbreuk gedaan aan de game. Zo is de grafische weergave niet volledig optimaal, zijn de karakters niet heel interessant en ziet de locatie er wat summier uit. Daarom beoordeel ik deze game met een 3,0 op een 5,0 sterrenschaal. Als er in de (nabije) toekomst een nieuwe update komt die deze minpunten verbeteren, dan zal de game zeker hoger gaan scoren.

Mocht jij nu ook Ranch Simulator willen spelen? Dan kan je de game vinden via Steam. Mocht je op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan kan je deze vinden via de officiële website, Facebook, Instagram, YouTube, Discord en Twitter.

Review of the game Ranch Simulator

Foto: © MJB Events PRTags:
,