Review: De DLC ‘Dawn of Ragnarök’ voor Assassin’s Creed Valhalla

Review of the DLC Dawn of Ragnarök of Assassin's Creed ValhallaFoto: © MJB Events PR

Review: De DLC ‘Dawn of Ragnarök’ voor Assassin’s Creed Valhalla

In november 2020 kwam de Ubisoft game Assassin’s Creed Valhalla uit voor verschillende gameconsoles. In de afgelopen periode werden er verschillende DLC’s toegevoegd aan de hoofdgame, zoals Wrath of the Druids en The Siege of Paris. De derde en meest recente DLC is Dawn of Ragnarök die op 10 maart 2022 is uitgekomen. In dit artikel vertel ik meer over deze uitbreiding voor Assassin’s Creed Valhalla.

Let op: Deze review is mijn eigen mening gebaseerd op de speeltijd en ervaring met de DLC-uitbreiding Dawn of Ragnarök voor Assassin’s Creed Valhalla. Het kan zijn dat ik in deze review enkele spoilers heb beschreven die mijn mening onderbouwen of om de context beter begrijpelijk te maken.

Wat is Assassin’s Creed Valhalla?

Om Dawn of Ragnarök te kunnen spelen heb je de game Assassin’s Creed Valhalla nodig. Dit verhaal speelt zich af in de tijd van de Vikingen in Europa. Je kruipt in de huid van Eivor, waarmee je jouw Viking-legende mee kunt opbouwen. Door de opvoeding als meedogenloze krijger kan jij je clan leiden van de ijzige woestenij in Noorwegen tot de weelderige akkergronden in Engeland in de negende eeuw. Door vijandige land te veroveren en je eigen settlement te stichten kan jij een plek in Walhalla veilig stellen voor jezelf en voor je clan.

Zoals we van Ubisoft weten steken zij veel tijd en werk in de Assassin’s Creed games. Toen deze nieuwste game uitkwam in november 2020, werd er veel lof gesproken over het werk. Niet alleen over de grafische effecten, details en omgevingen. Maar ook om de wereld waarin je speelt, de verhaallijn en de zijmissies in de game. Om de verhaallijn en alle bijkomende zijmissies te kunnen spelen kan je al dagen tot weken zoet zijn. En laat dit ook van toepassing zijn op de nieuwste DLC Dawn of Ragnarök.

Review of the DLC Dawn of Ragnarök of Assassin's Creed Valhalla

Foto: © MJB Events PR

Wat is de DLC Dawn of Ragnarök?

Met deze nieuwste DLC ga je als Eivor spelen die het lot gaat omarmen als de Noorse God van strijd en wijsheid Odin. Dit lot zal plaatsvinden in het dwergenrijk Svartalfheim. Daar is de geliefde zoon Baldr van Odin gevangen genomen door de onverslaanbare vuurreus Surtr.

Door de goddelijke krachten kan je veranderen in een raaf waardoor je spectaculaire sluipmoorden kunt uitvoeren. Of je veranderd in een huid van magma om jezelf te verdedigen tegen vijanden. Dit gebeurt allemaal in de Noordse mythologie met ongekende uitzichten in de legendarische Vikingsaga. Kan de mythologische wereld vol tegenstrijdigheden nog weten te winnen?

Mocht je nog iets meer willen weten over het verhaal achter de DLC Dawn of Ragnarök? Dan raad ik je aan om mijn eerdere artikel Dawn of Ragnarök voor Assassin’s Creed Valhalla in 2022 te lezen. Of bezoek de website van Ubisoft met meer informatie over deze DLC.

Mijn ervaring met de DLC Dawn of Ragnarök

Als Assassin’s Creed fan heb ik met belangstelling uitgekeken naar de DLC Dawn of Ragnarök voor Assassin’s Creed Valhalla. Een uitbreiding die een nieuw verhaal naar de wereld van de Vikingen zal brengen. Je krijgt eerst een inleidend verhaal waar je al snel moet denken aan de missies uit de hoofdgame. Natuurlijk ook wel begrijpelijk, omdat Assassin’s Creed Valhalla in de afgelopen twee jaar flink wat updates en uitbreidingen heeft gekregen.

Vooral in het begin is het opletten geblazen. Al vroeg krijg je bijvoorbeeld de Hugr-Rip armband. Daarmee kan je de kracht overnemen van de tegenstanders die je hebt uitgeschakeld. Uiteindelijk kan je vijf verschillende krachten verzamelen waarvan je er twee actief kunt inzetten tegelijkertijd. Van het immuun worden voor vuur en lava tot aan het bereiken van grote hoogtes als een raaf. Ervaringen die op een originele manier is toegepast in deze DLC, waarbij je een (in)directe link legt met de vaardigheden in Valhalla en uit de eerdere Assassin’s Creed games.

Review of the DLC Dawn of Ragnarök of Assassin's Creed Valhalla

Foto: © MJB Events PR

Naast het puzzelen met de krachten kan je ook even genieten van de DLC. Je kan veel tijd kwijt zijn door het uitvoeren van de missies in deze uitbreiding. Maar geniet ondertussen ook even van het uitzicht in Svartalfheim. Ubisoft heeft veel tijd en energie erin gestoken om de gamer te trakteren op een mooi knap staaltje werk wat Ubisoft in huis heeft. Zeker als je beseft dat deze wereld vergelijkbaar is met het speelgebied in Engeland of met de map van Ierland en Francia samen uit Valhalla. Kortom een heleboel speelplezier voor de Valhalla gamer!

Ben je verdwaald in deze wereld of heb je even geen zin om de verhaallijnen te doen van deze DLC of hoofdgame? Dan is er nog genoeg te doen. Zo kan je bijvoorbeeld op zoek gaan naar de Dwarven Shelters, kan je nieuwe wapens ontgrendelen of kan je vaardigheden verbeteren in strijd met de tegenstanders. Of je brengt je huidige wapens tot hun maximale prestaties. Genoeg om nog naar toe te gaan werken.

Met deze DLC-uitbreiding zal er ook helaas een eind komen aan de uitbreidingen voor Assassin’s Creed Valhalla. Een game die op zichzelf staand al een interessant, origineel en indrukwekkend Vikings verhaal heeft. Maar met de komst van Dawn of Ragnarök krijgt de Valhalla gamer nog één grote update naar zijn of haar favoriete console gebracht. Het verhaal van Odin en de goddelijke krachten zijn onderscheidend in de Assassin’s Creed franchise. Of Ubisoft besluit om deze ontwikkelingen voort te zetten in toekomstige Assassin’s Creed games is niet duidelijk. Maar ongetwijfeld zullen de toekomstige games net zo indrukwekkend zijn als deze Assassin’s Creed Valhalla met de DLC-uitbreiding van Dawn of Ragnarök.

Review of the DLC Dawn of Ragnarök of Assassin's Creed Valhalla

Foto: © MJB Events PR

Muziek in de game

Assassin’s Creed Valhalla kent, net zoals de voorgaande Assassin’s Creed games, indrukwekkende muziek. Voor Assassin’s Creed Valhalla (diverse albums) werd Sarah Schachner gevraagd om de muziek te verzorgen. Zij had onder andere ook voor Assassin’s Creed Origins (2017) en Assassin’s Creed Unity (2014) de muziek verzorgd.

Opvallend is wel dat er voor deze derde DLC gekozen is om de Noorse muzikant Einar Selvik, ook bekend onder zijn artiestennaam Kvitrafn, te vragen om de muziek te verzorgen. Hij had samen met Sarah Schachner (en enkele andere muzikanten) de muziek verzorgd in de hoofdgame Assassin’s Creed Valhalla. Ondanks deze samenwerking kennen we Einar Selvik ook van de DLC Wrath of the Druids (2021).

Wat mij ook opvalt is dat de muziek, zowel in de hoofdgame als in de DLC Dawn of Ragnarök, past binnen de game Valhalla. De muziek is in dezelfde sfeer van Scandinavië waar ook het spel in afspeelt. Dit vind ik erg mooi en slim bedacht, omdat de muziek dan positief bijdraagt aan de spelerservaring. Vooral wanneer je spannende muziek hoort op de spannende momenten in de game. Zowel binnen Assassin’s Creed Valhalla als binnen de DLC Dawn of Ragnarök.

 

Pluspunten van de DLC

Mijn eerste pluspunt van deze DLC is dat het een nieuwe wereld is dat in lijn ligt met Assassin’s Creed Valhalla. Hierdoor blijf je in de sfeer van de Vikingen, maar daardoor krijg je wel nieuwe missies en verhaallijnen voorgeschoteld. Een nadeel daarvan is wel dat je een hoog level moet behalen in Assassin’s Creed Valhalla. Of je zou de DLC moeten opstarten via het hoofdmenu, maar dan zal je voortgang niet worden meegenomen in het spelersaccount van de hoofdgame.

Het tweede pluspunt vind ik de weergave in de DLC-uitbreiding. Net zoals de andere Assassin’s Creed games en DLC’s ziet ook deze DLC er enorm goed uit. De grafische weergave is indrukwekkend, de sfeer komt goed over en de verhaallijn is in mijn optiek goed zichtbaar. Een mooi afgeleverd stuk werk van Ubisoft, ondanks dat je hier en daar wat overeenkomsten kunt vinden in de missies van de DLC en van de hoofdgame Valhalla.

Het derde pluspunt vind ik de verhaallijn van Odin. Met de speciale krachten kan je nog beter in de wereld stappen van Svartalfheim. Of je nu een ervaren gamer bent of dat Assassin’s Creed Valhalla (met deze DLC) je eerste game is. Je zal beide keren betoverd worden door de magische wereld van Svartalfheim, de grafische weergave van Odin en van de verhaallijn.

Zoals eerder aangegeven is deze DLC een verhaallijn op zichzelf. Hierdoor kan je nog meer uren speelplezier krijgen naast de verhaallijn van Assassin’s Creed Valhalla. Dit is dan ook gelijk het vierde pluspunt van deze DLC. Ondanks dat ik de DLC nog niet volledig uitgespeeld heb kan ik je wel vertellen dat je vele uren gameplezier tegemoet zal gaan. Daardoor kan je de vaardigheden die je in de hoofdgame hebt opgedaan gebruiken in het avontuur van deze DLC. Ubisoft heeft daardoor een goede keuze gemaakt om deze uit te brengen, ondanks dat sommige dingen wel iets als herhaling aanvoelen.

Tot slot, het vijfde pluspunt, is dat de omgeving van Svartalfheim erg mooi eruit ziet. De details zien, net zoals in de hoofdgame als in de andere Assassin’s Creed games, er mooi uit. Vele uren werk zijn erin gestoken die het gameplezier (sterk) bevorderen als je ronddwaalt in de wereld van de Assassijnen. Daarnaast brengt de muziek je ook in de juiste stemming waardoor je een volledige Vikingsgame voor je hebt liggen.

 

Minpunten van de DLC

Mijn eerste minpunt van deze DLC is dat je een hoog level moet hebben om deze Dawn of Ragnarök DLC te kunnen spelen. Dit kan een nadeel zijn, omdat je eerst de hoofdgame moet spelen. Tegelijkertijd kan dit ook weer voordelig werken, omdat je eerst basiskennis vanuit Valhalla krijgt en de omgeving leert kennen. Tegelijkertijd zal de voortgang worden opgeslagen in de voortgang van de hoofdgame. Hierdoor kan je ontgrendelde items ook spelen in de hoofdgame. Dit is niet het geval wanneer je de DLC Dawn of Ragnarök direct zal spelen vanuit het hoofdmenu.

Mijn tweede minpunt, die niet zozeer een minpunt is, maar wel van belang is om te vermelden. De DLC-uitbreiding van Dawn of Ragnarök is erg mooi, goed en leuk opgebouwd met een hele interessante verhaallijn. Helaas voelt het soms wel aan alsof je in een soort van herhaling valt. Natuurlijk is het begrijpelijk dat het in de tijd van de Vikingen afspeelt waar de hoofdgame ook over gaat. Maar hier en daar voelt het dus wel alsof je in de herhaling valt. Qua acties, qua missies en ook qua gevechten.

Een derde minpunt is dat deze DLC een prijskaartje heeft in vergelijking met de eerdere DLC’s voor Assassin’s Creed Valhalla. Zeker nu kost deze DLC enkele tientjes wat voor (sommige) gamers veel geld is. In ruil daarvoor krijg je wel een nieuwe verhaallijn met verschillende missies en andere dingen die je kunt uitvoeren in Svartalfheim. Het is dan ook zeker aan te raden om een afweging te maken of je deze DLC wil spelen omdat je een hardcore Assassin’s Creed gamer bent of dat je het speelt voor het plezier. Als het laatste van toepassing is, dan zou ik je eerst willen aanraden om het hoofdgame van Assassin’s Creed Valhalla te spelen. Daar ben je voorlopig nog zoet mee (mocht je die nog niet hebben uitgespeeld).

Mijn vierde minpunt is dat de missies moeilijker zijn dan de verhaallijn van Valhalla zelf. Misschien ben ik ook niet een hardcore gamer. Toch vind ik de games van de Assassin’s Creed franchise erg leuk om te spelen. Daardoor viel het mij erg op dat de moeilijkheidsgraad van Assassin’s Creed Valhalla (hoofdgame) anders is dan de moeilijkheidsgraad van Dawn of Ragnarök. In deze DLC was het voor mij moeilijker door de missies te komen dan in het hoofdgame van Valhalla.

De laatste en vijfde minpunt is dat ik eerst de instellingen goed heb moeten zetten. Voordat ik een game speel zet ik altijd de instellingen (zoals gameplay, grafische prestaties, besturing) af op mijn eigen ervaringen en prestatie van mijn computer. Op een één of andere manier waren deze instellingen niet meegenomen toen ik vanuit het hoofdmenu de DLC Dawn of Ragnarök opstartte. Of het nu ligt aan de DLC-uitbreiding, dat het komt door een bug of dat het komt doordat ikzelf iets verkeerd heb gedaan weet ik niet. Daarom wil ik je wel adviseren om voor het spelen van deze DLC de instellingen te controleren. Zo kan je ongestoord beginnen aan je avontuur in de wonderlijke werelden van  Svartalfheim.

Review of the DLC Dawn of Ragnarök of Assassin's Creed Valhalla

Foto: © MJB Events PR

Technische specificaties

De game is beschikbaar voor de Xbox series X en S, Xbox One, PlayStation 4 en 5, Stadia en op Windows (PC). Wanneer je de DLC Dawn of Ragnarök wil spelen moet je eerst in het bezit zijn van Assassin’s Creed Valhalla. De DLC heeft dezelfde technische specificaties nodig als de hoofdgame. In de hulpomgeving van Ubisoft kan je de technische specificaties terugvinden over de hoofdgame met de minimale requirements (30 FPS), aanbevolen requirements (30 FPS – kwalitatief) en aanbevolen requirements (60 FPS – kwalitatief).

Mijn conclusie

Met de komst van de DLC Dawn of Ragnarök kan je als Assassin’s Creed speler of fan nog meer ronddwalen in de tijd van de Vikingen in Europa. Een uitbreiding waarbij je unieke vaardigheden leert te gebruiken die je kan inzetten om de vijand uit te schakelen.

Zo kan je op ontdekking gaan in de omgeving van Svartalfheim, die door Ubisoft erg mooi gemaakt is. Niet alleen de verhaallijn van Odin zit goed in elkaar, maar ook de landschappen en de details zijn met aandacht gemaakt. Op die manier kan je nog meer en langer van Valhalla en van de DLC Dawn of Ragnarök genieten met extra veel game uren.

Tegelijkertijd heeft de game ook een vereiste om een hoger speellevel te hebben in de hoofdgame, of je zou de game moeten starten los van de hoofdgame op het startscherm. Soms vallen de missies, acties en bepaalde verhaalstukken wel in de herhaling, maar dat zou het gameplezier niet in de weg moeten staan. Ondanks de relatief hogere aankoopprijs voor deze DLC krijg je wel (bijna) een volledige nieuwe game voorgeschoteld. Helaas is dat ook het einde van de DLC’s voor Assassin’s Creed Valhalla.

Uiteindelijk heeft Ubisoft een mooie Assassin’s Creed Valhalla DLC uitgebracht. Een DLC waarbij je in een nieuw avontuur stapt, maar die wel passend is binnen de Vikingssfeer uit de hoofdgame. Een DLC als aanvulling die op zichzelf ook weer een aparte game is. Daarom kan het aanvoelen als een kleine herhaling, maar dat mag de speelpret zeker niet bedrukken. Ik zal deze uitbreiding dan ook beoordelen met een 4,3 op een 5,0 sterrenschaal. Als je een echte Assassin’s Creed fan ben (met specifiek de Valhalla game), dan raad ik je zeker aan om deze DLC aan te schaffen.

Je kan deze DLC vanaf nu kopen voor de platformen waarvoor Assassin’s Creed Valhalla beschikbaar is gekomen. Zo kan je deze DLC en Valhalla game spelen op de Xbox Series X en S, Xbox One, PlayStation 4 en 5, Stadia, Amazon Luna en Windows (PC). Je kunt deze game aanschaffen via de Ubisoft Store en Epic Games. Ook is Assassin’s Creed Valhalla onderdeel van het Ubisoft+ abonnement.

Wil jij op de hoogte blijven van alle updates rondom Assassin’s Creed? Volg hen via hun website, Facebook, Instagram, Twitter, Twitch, YouTube en Discord.