Review: Bouw je eigen stad in de game Cities Skylines

Review of the game Cities SkylinesFoto: © MJB Events PR

Review: Bouw je eigen stad in de game Cities Skylines

Cities Skylines is één van de bekendste simulator games als het gaat om het bouwen en beheren van je eigen stad. In deze game ben jij de burgemeester met als doel een metropool te realiseren waarin alles zeer soepel verloopt. Van grondstoffen tot aan de forenzen die vanuit hun huizen naar het werk, de winkels en de uitgaansactiviteiten gaan door middel van de bus, de fiets of de metro. In dit artikel geef ik mijn review over de game Cities Skylines.

Waar gaat Cities Skylines eigenlijk over?

Cities Skylines is een strategische game waarin jij de burgemeester bent van een stad. Zo kan je eigen districten maken met een ander beleid. Denk bijvoorbeeld maar aan een woonwijk met huizen, commerciële winkelstraten, kantoorpanden of de industrie die ervoor zorgt dat alles soepel verloopt. Hoe meer inwoners je hebt, hoe meer inkomsten je zal krijgen en hoe meer vraag er zal zijn naar producten of grondstoffen.

Dit kan onder meer problemen veroorzaken zoals files, tekorten of mensen die de stad verlaten omdat het niet meer voorziet in hun wensen en behoeften. Door slim om te gaan met de snelwegen, hoofdwegen en verkeersrichtingen (waaronder het openbaar vervoer) zou jij deze problemen als burgemeester kunnen verhelpen.

Naast de basegame heb je ook nog andere uitbreidingen (DLC’s) die je in de game kunt gebruiken. Van een voetbalstadion tot aan het bouwen van een geavanceerd vliegveld of het maken van een grote boerderij. Mijn review over deze DLC’s zal ik in andere artikelen vertellen.

Buiten de functies van de basegame om kunnen er via de Steam Workshop ook mods geïnstalleerd worden. Eén van die mods is dat je alle 25 vlakken kunt vrijspelen die je kunt gebruiken om je stad te laten groeien. Daardoor zou je van een klein dorpje kunnen uitgroeien tot een miljoenen stad waarin technologie de overhand zou kunnen hebben.

Review of the game Cities Skylines

Foto: © MJB Events PR

Mijn ervaring met Cities Skylines?

Voor maar een paar Euro kocht ik Cities Skylines in 2019 voor Steam. Ik had verschillende YouTube video’s gekeken waarin de game gespeeld werd waarbij het veel belovend eruit zag. Het deed mij gelijk denken aan een eerdere game genaamd Simcity van EA Games, maar dan beter vormgegeven. Eenmaal gekocht en geïnstalleerd kon ik beginnen. Als burgemeester bouwen aan een toekomstige metropoolstad in Cities Skylines.

Mocht je nog geen ervaring hebben met deze of vergelijkbare games, dan is dat absoluut geen probleem. Je zal geen tutorial volgen wat gebruikelijk is bij heel veel simulatiegames. Daarentegen zal de game, op een natuurlijk wijze, je bekend maken met de bediening van de game Cities Skylines. Zo zou je bijvoorbeeld leren om (snel)wegen, waterleidingen en stroomvoorzieningen te plaatsen. Dit gaat geleidelijk aan terwijl jij werkt aan je toekomstige metropool als burgemeester van de stad.

In het begin van de game kan het soms lastig zijn omdat je nog niet de financiële middelen hebt om alles in één keer te bouwen. Maar dat is ook niet persé noodzakelijk. Want dan kan je alvast goed nadenken over hoe je stad in elkaar gezet kan worden. Hoe meer inwoners je namelijk krijgt op ten duur, hoe meer (gespecialiseerde) gebouwen je zal vrijspelen die geplaatst kunnen worden. Kortom motiverend genoeg om je stad te laten groeien waarbij de infrastructuur niet mag ontbreken. Zowel qua basisfaciliteiten (scholen, hulpdiensten, water- en stroomgebouwen) als speciale gebouwen (opsomming).

Muziek in Cities Skylines

Cities Skylines heeft, net zoals vele andere games, een muziekbibliotheek met muziek die tijdens het spelen zal worden gespeeld. Deze muziek zorgt ervoor dat je in een goede sfeer komt om je stad verder uit te bouwen. Maar er is meer. In de afgelopen jaren heeft Cities Skylines een groot scala aan DLC’s gekregen waarbij je verschillende radiostations kunt afspelen. Sommige van deze radiostations worden meegeleverd met bepaalde DLC’s (zoals de concerten DLC), terwijl dat je andere radiostations als DLC zou moeten aanschaffen.

Persoonlijk vind ik deze radiostations overbodig, omdat het niet direct een bijdrage levert aan de game ervaring op zichzelf. Je zou bijvoorbeeld ook een YouTube of Spotify playlist op kunnen zetten tijdens het spelen van deze game. Anders betaal je eigenlijk alleen voor extra muziek tijdens het spelen van deze game, zonder daar echt grote voordelen eruit te halen.

Review of the game Cities Skylines

Foto: © MJB Events PR

Pluspunten van Cities Skylines

Mijn eerste pluspunt van deze game is dat je de vrijheid hebt om de stad in te delen zoals je dat zelf zou willen. Uiteraard heb je aan het begin van je stad nog geen grote vrijheid. Maar door dit goed in te delen met een juiste strategie kan je al vrij snel groeien als stad richting een metropool.

Een twee pluspunt vind ik dat de game verschillende mogelijkheden aanbiedt om te reizen door je stad. Dit gebeurt zowel door de opties vanuit de basegame en vanuit de toevoegingen uit verschillende DLC uitbreidingen. Denk bijvoorbeeld maar aan bussen, treinen, metro’s monorails en de trams. Of stap op het vliegveld om ver weg te gaan. Door deze manieren van reizen kan je variatie toepassen in je grote stad en zo ervoor zorgen dat alle inwoners op tijd op hun eindbestemming komen.

Mijn derde pluspunt vind ik dat de stad (sterk) kan groeien wanneer je goed luistert naar de inwoners van je stad. Luister waar zij behoeften naar hebben en vervul die behoefte. Dit kan je bijvoorbeeld zien door het berichtenscherm te openen (bovenaan in het scherm). Maar je zou ook kunnen kijken naar de iconen die districten tonen of door informatie te halen door op een huis te klikken in een bepaald district. Op deze manier kan je controleren hoe het gesteld is met hun educatie, vrijetijdsbestedingen of dat er misschien andere problemen zijn in hun wijk.

Minpunten van Cities Skylines

Mijn eerste minpunt is dat de game (erg) traag kan worden als de stad groeit. Dit is enerzijds ook wel logisch, omdat alle bewegingen en animaties ingeladen moet worden. Anderzijds kan dit erg storend zijn als de game voor lag zorgt.  Dit is niet per definitie waar je iets aan kunt doen, zelfs niet op een computer met goede prestaties, maar door het te rapporteren naar de makers kunnen zij misschien een oplossing ervoor creëren of een patch uitbrengen die het probleem oplost.

Mijn tweede minpunt van deze game is dat het groeien van de stad in het begin erg lastig is. Dit komt doordat je afhankelijk bent van financiële middelen die niet altijd dekkend zijn door een lening af te sluiten van € 20.000. Daardoor kan je niet altijd al goede infrastructuur aanbrengen waardoor je achteraf weer nieuwe aanpassingen moet gaan doen. Ook kunnen dan je (hoofd)wegen al aardig vol raken waardoor er files en andere problemen kunnen ontstaan. Dit vind ik persoonlijk een gemiste kans.

Mijn derde en laatste minpunt is de voortgang van de game op zichzelf. Het is belangrijk dat je inwoners tevreden zijn, want anders loop je al vrij snel de kans dat zij gaan klagen wat voor grotere problemen kan zorgen. Doordat het wat lastiger is om een goede stad te maken, zou dit nog wel ingewikkeld zijn voor beginnende gamers. Zeker als je niet gewend bent aan bepaalde voortgangsstrategie zoals Cities Skylines.

Review of the game Cities Skylines

Foto: © MJB Events PR

Conclusie

Wat voor mij ooit begon bij het bekijken van YouTube video’s is uitgegroeid tot een strategische game die ik met enige regelmaat speel. Door een slimme actie heb ik (bijna) alle DLC’s goedkoop kunnen aanschaffen waardoor ik veel kan genieten van de mogelijkheden van Cities Skylines.

Ondanks de minpunten van deze game is het zeker geen slechte game. Het is in mijn optiek dan ook nog beter dan Simcity van EA Games die destijds werd uitgebracht. Daarom zou ik deze game dan ook willen beoordelen met een 8,4. Een game die nog verbeterpunten kent, maar die zeker niet mag ontbreken in je lijst van de strategische games in je Steam bibliotheek.

Mocht jij ook Cities Skylines willen spelen, dan zou je deze game kunnen kopen via Steam of Epic Games. Wil je up-to-date blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan kan je een bezoek brengen aan de officiële website, Facebook, Instagram, Twitter en YouTube. Veel plezier met het bouwen van jouw eigen metropool stad als burgemeester!

Tags:
,