Review: Assassin’s Creed film (2016)

Assassin's Creed the movie (2016) - Maria (Ariane Labed) looking ahead after the fight for the Apple of EdenFoto: © Ubisoft

Review: Assassin’s Creed film (2016)

Vanaf 1 november 1478 werd de Spaanse Inquisitie een feit, waarbij de Katholieke Orthodoxie werd gehandhaafd tijdens de heerschappij. Dit werd geleid door Reyes Católicos, ook wel bekend als de leiding van de Spaanse monarchie Isabel I de Castilla en Fernando II de Aragón. Dit is precies de tijdsperiode waarin de Assassin’s Creed (2016) film plaats zal vinden. Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat deze film haar Nederlandse première had. In dit artikel zal ik mijn review geven over deze Assassin’s Creed film uit 2016 met onder meer Michael Fassbender (Aguilar de Nerha / Callum Lynch) en Ariane Labed (Maria).

In april 2019 vond het tragische gebeurtenis plaats waarbij de Notre-Dame in Parijs (Frankrijk) voor een groot deel in vlammen opging. Als eerbetoon en als steun aan de Notre-Dame en haar gemeenschap schonk Ubisoft een groot bedrag aan deze organisatie voor de wederopbouw. Voor alle Assassin’s Creed fans kon je voor één week gratis Assassin’s Creed Unity (2014) claimen, die voor altijd in je Ubisoft account zal blijven.

Assassin's Creed the movie (2016) - Callum Lynch (Michael Fassbender) with Sophia Rikkin (Marion Cotillard) at the Abstergo Foundation Rehabilitation Center

Callum Lynch (Michael Fassbender) met Sophia Rikkin (Marion Cotillard) bij het Abstergo Foundation Rehabilitation Center
Foto: © Ubisoft

Sinds dat moment ben ik een groot fan geworden van de Assassin’s Creed franchise. In het begin begreep ik er weinig van, maar doordat ik Assassin’s Creed Unity speelde (en later ook de andere games uit dezelfde serie) ben ik dus een groot fan geworden van deze gamereeks. Ubisoft studio’s in Montreal en Québec wisselde elkaar af met het maken van een nieuwe Assassin’s Creed game voor uiteenlopende platformen, waaronder Windows, Playstation en de Xbox.

Pas later hoorde ik dat er in 2016 een film Assassin’s Creed werd uitgebracht en in première was gegaan. Een echte verfilming van de inmiddels internationale game franchise. Deze kon ik dan ook niet links laten liggen en wilde ik deze film perse kijken. Inmiddels heb ik deze film drie keer gezien.

 

Waarschuwing: Vanaf dit punt zal ik het hebben over de Assassin’s Creed film en over bepaalde inhoudelijke delen. Het kan daardoor voorkomen dat ik enkele spoilers moet vertellen om de context of mijn mening te kunnen onderbouwen. Mocht je deze film nog niet gezien hebben, maar wel graag willen zien, dan raad ik je van harte aan om de film eerst te zien voor het lezen van dit artikel.

Waar gaat de film over?

Assassin’s Creed (2016) is geregisseerd door Justin Kurzel en word betiteld als een avontuur, actie en sciencefiction film. Dankzij de Animus, een revolutionaire technologie waarbij er terug gegaan kan worden in het verleden, zal Callum Lynch (Michael Fassbender) terug gaan naar zijn voorvader Aguilar in de 15de eeuw in Spanje.

In deze tijdsperiode is Aguilar de Nerha (Michael Fassbender) in de Spaande Inquisitie (1478) terecht gekomen. Daar zal hij samen met de andere Assassins, waaronder de Assassin Maria (Ariana Labed), strijden tegen de machtige Orde van de Tempeliers.

Doordat Callum ontdekt dat hij afstammeling is van een mysterieus en geheime genootschap, vergaat hij in de Animus veel kennis over zijn voorouders. Zo komt hij te weten hoe Aguilar en Maria het opnamen tegen de Tempeliers in de tijd van de Spaanse Inquisitie.

Assassin's Creed the movie (2016) - Aguilar de Nerha (Michael Fassbender) and Maria (Ariane Labed) at the Spanish Inquisition

Aguilar de Nerha (Michael Fassbender) en Maria (Ariane Labed) bij de Spaanse Inquisitie
Foto: © Ubisoft

De kracht van de verhaallijn

Het verhaal van deze eerste Assassin’s Creed film spreekt mij persoonlijk erg aan. Misschien komt dit doordat ik inmiddels groot fan ben van de Assassin’s Creed serie, of doordat mijn voorouders ook uit de regio Andalucia (Spanje) komen.

In het begin van de film word je geïntroduceerd, waardoor je een beginnend beeld krijgt waarover de film zal gaan. Het is voor mij alleen wel iets onduidelijk waarom Callum, in het heden, in de gevangenis komt en waarom hij de doodstraf zal krijgen. Later word er verteld dat hij een moord had gepleegd.

Wanneer Callum in de Animus gaat, dan word de periode in Spanje weergegeven. Wat ik in eerste instantie erg goed vind is dat de kleding van de Assassins (Aguilar en Maria) goed past in de Spaanse cultuur. Deze kleding ziet er Spaans uit en doen mij gelijk denken aan de games uit dezelfde franchise serie. Een ander opvallend onderdeel vind ik de acties en de wapens die gebruikt worden in de film. Deze doen mij gelijk denken aan de games zoals Unity en Origins, waar de details ver doorgevoerd zijn. Maar daar zal ik later nog op terug gaan komen.

Qua verhaallijn vind ik het erg interessant dat de Assassins maar één doel hadden, Apples of Eden beschermen met hun leven. Of dit gaat lukken zal je zien in de film, maar dit is wel één van de kernactiviteiten in deze film. Hierdoor zie ik wel een directe link tussen deze film en de games uit dezelfde serie.

Assassin's Creed the movie (2016) - Aguilar de Nerha (Michael Fassbender) and Maria (Ariane Labed) running over the roofs

Aguilar de Nerha (Michael Fassbender) en Maria (Ariane Labed) rennend over de daken
Foto: © Ubisoft

Door de schakelingen tussen het verleden (Spaanse Inquisitie) en het heden (Animus) is het af en toe wel onduidelijk hoe de verhaallijn precies verloopt. Zo kom je al snel in aanraking met de andere Assassins die, op dat moment, nog niet zo bekend zijn. Een interessante en indrukwekkende werkwijze, waardoor je in de film komt en ook het verhaal beter gaat begrijpen.

Ondanks dat de verhaallijn goed is opgezet, blijft het voor mij toch wel iets oppervlakkig. Het zou leuk zijn geweest als er naast de Apples of Eden ook nog een zijverhaal was toegevoegd. Dit zou misschien de relatie tussen Aguilar en Maria, naast dat zij beide Assassins zijn, verduidelijken. Al met al mag Ubisoft, de acteurs en de actrices zeker tevreden zijn met de eerste Assassin’s Creed film. Deze film is voor mij wel een interessante film die ik zeker nog wel een keer wil gaan kijken.

Actie in de film

Voor dit onderdeel moet ik eerst even zeggen dat de film is opgenomen in 2015 en 2016. Dat betekend dus dat de technologie misschien niet het nieuwste van het nieuwste is zoals we dat in de films van tegenwoordig kennen. Daarom zal ik voor dit onderdeel mij verplaatsen in de tijdsperiode van toen.

Als Assassin’s Creed gamer heb ik bijna alle games uit deze franchise gespeeld. Mijn favoriete actie is bijvoorbeeld de Hidden Blade messen (zijn de verborgen messen om de pols) of de sprong van een hoge toren waar de Assassin naar beneden sprint. Doe dit nooit na, ook niet van een lagere hoogte.

Volgens diverse recensies op het internet worden er niet veel acties uitgevoerd in de film. Ik als Assassin’s Creed gamer zie echter wel verschillende overeenkomsten. Denk bijvoorbeeld maar aan het gevecht met Maria, de hidden blade van Aguilar als hij bij de Apples of Eden een aanval doet, en de dodensprong waar Aguilar van een hoge brug het water inspringt. Deze acties deden mij gelijk denken aan de Assassin’s Creed games die ik heb gespeeld.

Naast het gebruik van de wapens komt er voor de rest ook genoeg actie voor in de film. Bijvoorbeeld in het Spaanse dorpje aan het begin van de film, het gevecht bij de Abstergo Foundation Rehabilitation Center, of het gevecht wat Callum heeft in zijn verblijfplek.

Voor de echte fan word je eigenlijk op je wenken bediend. Een film dat goed in elkaar is gezet, een film waar de verhaallijn klopt en een film waarbij de actie uit de games niet ontbreken. Oké, misschien was hier en daar iets meer actie verwacht, maar voor een eerste Assassin’s Creed zit er naar mijn mening voldoende actie in deze eerste film.

Assassin's Creed the movie (2016) - Aguilar de Nerha (Michael Fassbender) running over the roofs

Aguilar de Nerha (Michael Fassbender) rennend over het dak | Foto: © Ubisoft

Realiteit en terug in de tijd

In de film worden er verschillende wisselingen gemaakt tussen het heden (Animus) en het verleden (Spaanse Inquisitie). Dit is later in de film erg mooi gemaakt waardoor het soepel in elkaar overloopt. Hiervoor kan ik dan ook niet anders dan mijn complimenten geven over de manier hoe dit is gemaakt, omdat dit niet storend is en in mijn optiek goed past bij de rest van de film.

Wat ik wel iets storend vind zijn de wisselingen tussen het heden en verleden aan het begin van de film. Ik snap heel goed dat zij hier de kijker kennis willen laten maken met zowel de Animus als de tijd bij de Spaanse Inquisitie. Alleen door deze wisselingen kan jij als kijker de verhaallijn kwijtraken wat ik persoonlijk een gemiste kans vind om het verhaal goed over te brengen.

Ondanks dit minpunt aan het begin van de film zijn de wisselingen tussen het heden en verleden wel erg goed. Niet alleen in de Animus waar je de wisselingen ziet op spannende momenten, maar ook de verhaallijn in het heden die verduidelijkingen geven op de verhaallijn in het verleden. Dit zou volgens mij veel werk gekost hebben om op deze manier de film vorm te geven, waarvoor ik ook niet anders dan mijn complimenten kan geven. Niet alleen hoe deze beide tijdsperiodes zijn gemaakt, maar ook de manier waarop deze met elkaar verweven zitten.

Tot slot vind ik het einde van de film, dat zich afspeelt in het heden, een mooi slot van deze Assassin’s Creed film. De kennis en vaardigheden die Callum in de Animus heeft geleerd zouden in dit deel van de film misschien wel goed van pas komen. Hierdoor word er een duidelijke brug gemaakt tussen het heden en het verleden, waardoor de film in mijn optiek erg mooi word afgerond. Mijn complimenten!

Assassin's Creed the movie (2016) - Aguilar de Nerha (Michael Fassbender) with his bow and arrow and the other Assassin's

Aguilar de Nerha (Michael Fassbender) met zijn pijl en boog, samen met de andere Assassins
Foto: © Ubisoft

De cast

In de film worden er verschillende acteurs en actrices gebruikt om bepaalde rollen op zich te nemen. Bijvoorbeeld Callum, Maria, Allan, Moussa en Sofia. Deze cast hebben allemaal een specifieke rol in de film, wat ik persoonlijk erg goed vind. De cast is goed gekozen en die sluiten allemaal aan bij het verhaal in de film. Het enige vind ik wel dat de overige Assassins minder aanwezig zijn in de tijd van de Spaanse Inquisitie. Maar dat word dikwijls goed gemaakt met de acties die wij te zien krijgen van Aguilar en Maria.

Hieronder kan je de volledige kast terugvinden uit de film:

Acteur of actrice Personage
Michael Fassbender Aguilar de Nerha / Callum Lynch
Ariane Labed Maria
Marion Cotillard Sophia Rikkin
Michael K. Williams Moussa
Jeremy Irons Alan Rikkin
Brendan Gleeson Joseph Lynch
Charlotte Rampling Ellen Kaye
Javier Gutiérrez Tomás de Torquemada
Brian Gleeson Jongere Joseph

 

Camerabeelden

De film heeft verschillende camerabeelden waardoor de film interactief word. Zo zie je bijvoorbeeld scènes met het kikkerperspectief (van onder naar boven filmen), vogelperspectief (van boven naar beneden), over the shoulder (over de schouder meekijken) en actiescenes op gewone ooghoogte.

Al deze soorten camerastandpunten zorgen ervoor dat de film, naast alle acties en spektakels, interactief word om naar te kijken. Vooral tijdens de vechtscènes is dit een waardevolle toevoeging voor de kijker. Tijdens het kijken van deze film kan ik eigenlijk geen minpunten ontdekken op het camerawerk.

Productie

De Assassin’s Creed film is geregisseerd door Justin Kurzel, die ook films als Nitram (2021), Deluge (2019), True History of the Kelly Gang (2019) en Macbeth (2015) heeft geregisseerd. Tijdens zijn werk bij de film Assassin’s Creed was hij aanwezig. Zo besprak hij belangrijke momenten met de crew over hoe er gefilmd moest worden. Ook de productie was in mijn optiek goed geregeld. Zo zie je in de onderstaande video hoe deze stunt door een stuntman zal worden uitgevoerd. (Deze mening heb ik gebaseerd aan de hand van YouTube video’s die het werk achter de schermen weergeeft).

 

Muziek

Eén van de beste onderdelen van de Assassin’s Creed games vind ik de muziek. Bijvoorbeeld in Assassin’s Creed Unity (Frankrijk) en in Assassin’s Creed Origins (Egypte) hebben indrukwekkende muziek. Deze muziek kan je ook weer goed terug luisteren in deze Assassin’s Creed film.

Deze muziek is gecomponeerd door Jed Kurzel. Kurzel is geboren in 1976 in Australië. Hij is naast singer- and songwriter ook filmcomponist. Nadat hij afstudeerde aan de National Institute of Dramatic Art in Kensington (Nieuw-Zuid-Wales) richtte hij in 2001 de blues-rock band The Mess Hall op. Tien jaar later, in 2011, werkte Kurzel vooral als filmcomponist voor onder meer de film Snowtown waar hij de APRA Music Award voor ontving. Voor de film Assassin’s Creed (2016) mocht hij ook de soundtracks componeren, wat zeker goed gelukt is.

Deze muziek past in mijn optiek goed bij deze film. De muziek is spannend op de spannende momenten, maar kan ook goed samen bij de momenten waar weinig of geen actie bij te zien is. Mijn favoriete gedeelte komt met regelmaat terug in de film. Deze kan je hieronder terug luisteren.

 

Pluspunten van de film

Mijn eerste pluspunt van deze film is dat er een duidelijke link aanwezig is tussen de film en de Assassin’s Creed games. Je ziet terugkomende elementen, zoals de hidden blade, voorbij komen die mij gelijk deden denken aan de game. Daarnaast zag je ook verschillende sprongen die je ook in Unity, Origins of in Syndicate kunt gaan uitvoeren.

Mijn tweede pluspunt is dat de sfeer en de kledingdrachten goed passen bij de verhaallijn. Zo vind ik de kleding die Aguilar en Maria aan hebben goed bij de Spaanse cultuur en de Spaanse tijdsperiode passen. Ook de koning, de priester en de vijand Ojeda zijn in stijl gekleed. Hierdoor krijg je een zeer goed gevoel over de periode van de Spaanse Inquisitie, ondanks dat het al eeuwen geleden is gebeurt.

Tot slot, mijn derde pluspunt, vind ik de entourage en de muziek goed passen bij de Assassin’s Creed film. In de voorgaande games hebben wij nog niet gespeeld in Spanje of in de Spaande periode. Daarom vind ik het goed bedacht om een andere tijdsperiode te kiezen dan die wij al kennen uit de gamereeks. Het zou mij ook wel leuk lijken om een Assassin’s Creed film te kijken in de tijd van de Fransen (Unity) of in de tijd van de Egyptenaren (Origins).

Assassin's Creed the movie (2016) - Aguilar de Nerha (Michael Fassbender) and Maria (Ariane Labed) at the roof

Aguilar de Nerha (Michael Fassbender) en Maria (Ariane Labed) staand op het dak | Foto: © Ubisoft

Minpunten van de film

Bij deze film zijn er ook een aantal minpunten aan de film. Mijn eerste minpunt is de wisseling tussen het heden en het verleden in de Animus aan het begin van de film. Hierdoor word je meerdere keren uit de film gehaald, wat ik persoonlijk erg jammer vind. Later in de film worden deze wisselingen, bijvoorbeeld bij het beklimmen van de toren, erg mooi gewisseld waardoor je niet uit het verhaal wordt gehaald.

Mijn tweede minpunt is dat de balans tussen het heden en verleden niet heel gelijk is. Ik krijg het idee dat de periode in het heden langer duurt dan in het verleden. Terwijl dat ik het verhaal in het verleden (tijd van de Spaanse Inquisitie) erg interessant en indrukwekkend vind. Daarom had ik het liever gezien dat die periode iets meer in de film aanwezig was.

Mijn derde en laatste minpunt is het einde van de film. Sofia Rikkin (Marion Cotillard) zegt dat zij klaar is om Callum Lynch aan te vallen. Dit doet ons denken dat er een vervolg zal komen op deze eerste Assassin’s Creed film. Maar helaas is er tot op heden (januari 2022) nog geen nieuwe film uitgebracht. Vorig jaar maakte Ubisoft wel bekend dat er een nieuwe Assassin’s Creed serie eraan komt. Dit is een samenwerking tussen Ubisoft en Netflix, die ongetwijfeld exclusief via Netflix te zien zal zijn.

Tot slot

Als Assassin’s Creed gamer ben ik erg enthousiast over deze game verfilming. Het verhaal is goed, de sfeer is goed en ik vind de cast ook goed passen in de rol die zij vertolken. Ondanks dat misschien niet alle mogelijkheden uit de Assassin’s Creed gamereeks is terugvertaald in de film, zou ik de film toch beoordelen met een 9,6. Zeker als ik kijk naar de technologie die toen de tijd (2016) beschikbaar was en welke technologie zij in de film hebben gebruikt om dit resultaat neer te zetten!

Ben jij net zoals ik erg enthousiast over deze Assassin’s Creed film uit 2016? En heb jij ook een Prime Video (Amazon Prime) of een Netflix account? Dan raad ik je zeker aan om deze film nog een keer te kijken op Prime Video of op Netflix. Mocht je geen abonnement hebben, dan kan je deze film ook nog altijd kopen via bijvoorbeeld Bol.com.

Wil jij op de hoogte blijven rondom de franchise Assassin’s Creed? Bezoek dan hun officiële kanalen. Je kunt hun vinden via hun officiële website, Facebook, Twitter, Twitch en YouTube. Ben je opzoek naar specifieke kanalen van een specifieke Assassin’s Creed game? Dan kan je terecht op de game paginaoverzicht van Ubisoft.

Wil je meer te weten komen over deze Assassin’s Creed film? Dan ken je terecht op de filmpagina van Ubisoft, filmpagina van 20th Century Studios, Facebook, Twitter en Instagram.

Assassin's Creed the movie (2016) - Alan Rikkin (Jeremy Irons) with the Apple of Eden

Alan Rikkin (Jeremy Irons) met de ‘Apple of Eden’ | Foto: © Ubisoft