Zonnige en derde editie van The Tall Ships Races Harlingen 2022

The Tall Ships Races Harlingen 2022Foto: © MJB Events PR

Zonnige en derde editie van The Tall Ships Races Harlingen 2022

In 2014 en 2018 hielp ik mee tijdens The Tall Ships Races Harlingen. Dit jaar, 2022, was ik voor het eerst als ‘gewone’ bezoeker aanwezig op dit evenement. Natuurlijk foto’s maken en genieten van de ruim veertig Tall Ships, die voor een paar dagen in de haven van Harlingen te bewonderen waren. In dit artikel vertel ik meer over The Tall Ships Races Harlingen 2022.

Geschiedenis van The Tall Ships Races

De eerste Tall Ships Races werden in 1956 georganiseerd door een Engelse jurist genaamd Bernard Morgan. Het ging destijds om twintig schepen die een race hadden van de Britse plaatst Torquay naar de Portugese hoofdstad Lissabon. Echter bleek hier veel animo voor te zijn waardoor de internationale organisatie Sail Training International Association werd opgericht. Het plan was om het evenement jaarlijks te gaan organiseren. De naam voor dit evenement werd al snel The Tall Ships Races genoemd.

Ondanks dat het een jaarlijkse terugkerend evenement is die langs verschillende steden gaan, werden er in 1992, 2007 en 2009 twee races georganiseerd in plaats van één Tall Ships Race. Zo was er bijvoorbeeld in 1992 één race over de Oostzee, terwijl dat de andere race de Atlantische Oceaan overstak.

Het is overigens niet de eerste keer dat The Tall Ships Races in Nederland en België plaatsvinden. Zo was België al verschillende keren gasthaven voor dit internationaal evenement. Oostende (1981), Zeebrugge (1985, 1990, 1995), Antwerpen (1993, 2001, 2004, 2006, 2010, 2016, 2019, 2022, 2026, 2030) waren gasthavens in België. In Nederland was Amsterdam (1980, 1985, 1995, 2000), Delfzijl (1986, 1991), Den Helder (2008, 2023) en Harlingen (2014, 2018, 2022) gasthavens in Nederland.

The Tall Ships Races Harlingen 2022

Bemanningslid van het schip ‘Shabab Oman II’ zwaait naar De Eendracht.
Foto: © MJB Events PR

Tall Ships schepen in Harlingen

Dit jaar kwamen er maar liefst veertig Tall Ships naar de haven van Harlingen. Een groot deel van deze vloot doet ook daadwerkelijk mee aan de Tall Ships Races, terwijl dat een ander deel alleen meevaart om het schip open te stellen voor de bezoekers van het evenement in de havensteden. Hieronder kan je een overzicht vinden van de Tall Ships die in Harlingen te zien waren.

A-class: Alexander von Humboldt II (Duitsland), Dar Mlodziezy (Polen), De Eendracht (Nederland), De Gulden Leeuw (Nederland), Europa (Nederland), Fryderyk Chopin (Nederland), Georg Stage (Denemarken), Grossherzogin Elisabeth (Duitsland), LOA (Denemarken), Morgenster (Nederland), Oosterschelde (Nederland), Roald Amundsen (Duitsland), Shabab Oman II (Oman), Thalassa (Nederland), Wylde Swan (Nederland).

B-class: Aglaia (Oostenrijk), Betty (Denemarken), Christiania (Noorwegen), Den Store Bjørn (Denemarken), Fulton (Denemarken), Jolie Brise (Verenigd Koninkrijk), Rupel (België), Swan (Verenigd Koninkrijk).

C-class: Belfer (Polen), Esprit (Duitsland), Farurej (Polen), Helena (Finland), Hosanna (Frankrijk), Saeftinghe (België), Spaniel (Letland), Wielkopolska (Polen), Zenobe Gramme (België).

D-class: Asta (Duitsland), Op Stok 3 (België), Patricia (België), Tara (Denemarken), Urania (Nederland), ZRYW (Polen).

The Tall Ships Races Harlingen 2022

Dit jaar vonden The Tall Ships Races Harlingen plaats vanaf 14 juli 2022 tot en met 17 juli 2022. Op deze dagen kon je als bezoeker genieten van de ruim veertig Tall Ships die in de haven van Harlingen waren aangemeerd. De grootste eyecatchers waren toch uit de A-class. Veel bezoekers gingen dan ook naar het Omaanse schip Shabab Oman II en het Poolse schip Dar Mlodziezy. Natuurlijk niet verbazingwekkend, omdat deze twee schepen de grootste waren voor de vloten van The Tall Ships Races Harlingen 2022!

Naast deze grote schepen waren ook kleinere schepen goed te bezichtigen voor het publiek. Zo kon je bijvoorbeeld ook een bezoek brengen aan de schepen De Eendracht, Wielkopolska, Alexander von Humboldt II en Thalassa. Als je deze schepen bezocht had, dan kon je ook nog de kleinere Tall Ships bewonderen in de binnen haven van Harlingen langs de Zuiderhaven. Daar kon je gelijk een bezoek brengen aan de Bonte Markt, Paint a Future, Shantykoren Festival en Leen een Fries.

Mocht dat echt niet genoeg zijn, dan kon je genieten van verschillende artiesten op de Harbour Stage en Beach Eiland, genieten van het Marine spektakel bij het Navy Eiland of het evenement van bovenaf kijken in het grote Reuzenrad Sky Vision. Tot slot kon je ook via het Beach Eiland de pier oplopen om even de Tall Ships van een afstand te bekijken en te genieten van het mooie weer en de rustige Noordzee.

Op zondag 17 juli 2022 gingen de Tall Ships weer weg in de zogeheten Sail Out. Met de Sail Out groeten de schepen nog een maal de haven van Harlingen en zullen zich opmaken voor een reis naar de Belgische stad Antwerpen. The Tall Ships Races Antwerp 2022 zal plaatsvinden vanaf 22 juli tot en met 25 juli 2022.

Nadat de schepen ook de Antwerpse stad hebben verlaten, zullen zij nog één race gaan varen richting de Deense plaats Aalborg, waar The Tall Ships Races Aalborg 2022 zullen plaatsvinden. Zij blijven daar van 4 augustus tot en met 7 augustus 2022. Na die datum zullen de Tall Ships cours gaan zetten naar hun thuishaven over verder reizen naar andere bestemmingen in de wereld.

The Tall Ships Races Harlingen 2022

Voorbereidingen treffen voor het vertrek uit de haven van Harlingen.
Foto: © MJB Events PR

Sail Out van The Tall Ships Races Harlingen 2022

Aan alles komt een einde. Ook aan deze derde editie van The Tall Ships Races Harlingen 2022. Dit keer staat er niet één maar twee Sail Outs op het programma. Nadat de Blessing of the Sails, een dienst om de bemanning een behouden vaart te wensen door dominee Robin Voorn, was afgelopen, zal om 10:30 uur de eerste Sail Out plaatsvinden.

Tijdens deze eerste Sail Out zien we de kleine Tall Ships de haven al vertrekken. Het gaat om de Tall Ships LOA, Urania en negen Tall Ships uit de Zuiderhaven van Harlingen. De grote Sail Out zal plaatsvinden vanaf 13:00 uur. Ook deze kan je goed zien vanaf de kades en pier van de haven van Harlingen. De grote Tall Ships zullen in de volgende volgorde vertrekken: Dar Mlodziezy, Morgenster, Thalassa, Oosterschelde, Wylde Swan, Shabab Oman II, Gulden Leeuw, Eendracht, Europa, Helena, Grossherzogin Elisabeth, Fryderyk Chopin, Roald Amundsen, Zenobe Gramme en Alexander von Humboldt II.

Conclusie

Met de derde editie van The Tall Ships Races Harlingen 2022 kunnen we terugkijken op een indrukwekkende editie. Het weer zat goed mee, er kwamen meer dan 300.000 bezoekers naar het evenement, en we hebben genoten van de ruim veertig Tall Ships met onder andere Shabab Oman II en Dar Mlodziezy.

Ondanks dat de nieuwe burgemeester eerst wil evalueren over het afgelopen evenement, wordt er toch al vooruit gekeken naar een mogelijke nieuwe editie van The Tall Ships Races Harlingen 2026. Ondanks dat dit plan nog op losse schroeven staat, heeft Antwerpen (België) al kenbaar gemaakt een gasthaven te willen zijn voor The Tall Ships Races Antwerp in 2026 en 2030! We zullen nog even moeten wachten of Harlingen zich weer zal aanbieden als havenstad voor The Tall Ships Races Harlingen. Mochten zij dat doen, dan laat ik je het natuurlijk weten in een artikel op mijn website. Tot die tijd kunnen we terugkijken op een mooie en zonnige derde editie van The Tall Ships Races Harlingen 2022! Binnenkort zullen er meer artikelen online verschijnen over de Tall Ships die in Harlingen te zien waren!

Foto’s: © MJB Events PR