Zo maakt u een shotlist voor fotografie

Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) Amsterdam uit 1748 (replica) bij het Scheepvaartmuseum AmsterdamFoto: © MJB Events PR

Zo maakt u een shotlist voor fotografie

Vanuit de filmwereld kennen we bijna allemaal wel het woord shotlist, een lijst met welke filmshots er genomen moeten worden. Ondanks dat er binnen de fotografie minder gebruik wordt gemaakt van shotlist, zou het toch handig zijn om daar wel gebruik van te maken. In dit artikel leg ik uit hoe u een shotlist maakt voor uw fotografie.

Wat is een shotlist?

Een shotlist is eigenlijk een lijst waarop staat welke shots u wil maken. In de filmwereld wordt een shotlist vooral voor een specifieke locatie gebruikt, waarbij de shots chronologisch worden afgespeeld net zoals het in de uiteindelijke film zal gaan gebeuren.

Binnen de shotlist van de fotografie worden ook de beelden weergegeven die uzelf zou willen fotograferen. Bijvoorbeeld een overzicht foto, een medium shot of een detailshot van een bepaald effect of een bepaald onderwerp binnen het evenement of gebeurtenis waar u op dat moment bent.

Aan de fotografie shotlist zijn geen eisen of verplichtingen. Het wordt vaak gebruikt, maar niet alle fotografen gebruiken ook een shotlist. Op deze shotlist komt bijvoorbeeld het gewenste beeld te staan, informatie over de fototoestelinstellingen en eventuele aanvullende informatie zoals omschrijving van het doel waarom u die foto zou willen maken. Een fotografie shotlist kan daarvoor erg beknopt zijn, maar kan ook uitgebreid worden. Net afhankelijk wat uw eigen voorkeur heeft.

 

 

Voordelen van een shotlist

Een shotlist kan best veel werk zijn, vooral wanneer u op een festival, een evenement of op een ander grote gebeurtenis bent. Maar het maken van een shotlist kent verschillende voordelen. Het eerste voordeel is dat u uw fototoestel goed moet kennen. Bijvoorbeeld hoe u de belichtingsdriehoek (ISO, Diafragma, Sluitertijd) goed instelt, hoe u wisselt tussen de verschillende camerastanden, hoe u de witbalans aanpast en hoe u de focus op een specifiek onderdeel legt. Doordat u het fototoestel goed leert kennen kunt u (de verwachte) instellingen ook gebruiken voor uw shotlist. Op deze manier kunt u het beste uit uw foto’s halen.

Als tweede voordeel kan een shotlist gebruikt worden om het gewenste standpunt (compositie) vorm te geven. Vanuit welke hoek wil u de foto’s maken, gebruikt u diepte effecten (zoals scherptediepte), wat voor sfeerbeelden wil u gebruiken en wat is het uiteindelijke doel dat u met de foto’s wil bereiken. Al deze onderdelen dragen bij aan het grote geheel voor uw fotografie.

Wanneer we naar een evenement, concert of andere gebeurtenis gaan dan komt het vaak voor dat we maar foto’s maken in de hoop dat er een paar goede bij zitten. Door gebruik te maken van een shotlist kunt u, net zoals in het eerder genoemde onderdeel, de juiste toon-of-voice behalen. Op deze manier kan u echt een fotoserie maken die de gewenste sfeer van u als van uw opdrachtgever weergeeft.

Als laatste voordeel wil ik u meegeven dat een shotlist u kunt helpen met het beargumenteren van bepaalde keuzes. Bijvoorbeeld door een omschrijving toe te voegen van close-up shots, van mediumshots en van overzichtsfoto’s. Hierdoor kunt u leren kijken naar foto’s met de keuze waarom u een bepaalde foto heeft gemaakt dat bijdraagt aan een bepaald sfeereffect. Zo komt u erachter waarom u misschien er altijd voor kiest om alleen maar details foto’s of alleen maar overzicht foto’s te maken.

Hoe maakt u een shotlist?

Een shotlist kunt u op verschillende manieren maken. Bijvoorbeeld door te tekenen, door afbeeldingen van het internet te halen die u nastreeft om te maken of door gewoon te omschrijven wat voor beelden u wil hebben. Er is in dat opzicht niet een goed of fout te vinden.

De shotlist kunt u vervolgens in verschillenden soorten en maten maken. Bijvoorbeeld in Microsoft Word, in Adobe Illustrator, Adobe Photoshop of in een online tool. Het handigst is om het te maken in een programma dat u kunt uitprinten, zodat u uw shotlist kunt meenemen naar de betreffende locatie.

Bij iedere soort foto (detail foto, medium shot foto, overzicht foto) zet u verschillende informatie neer. Bijvoorbeeld welke fototoestel instellingen u verwacht te gebruiken, welke compositie u het liefst kiest in de betreffende foto en welke objecten de hoofdrol zouden moeten hebben. Bij deze informatie zet u ook het doel van de foto. Een overzicht foto kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het kennis laten maken met (een specifieke) locatie, terwijl dat een detailfoto juist een bepaalde emotie kan laten zien.

Binnen deze shotlist kunt u ook nog andere informatie kwijt, zolang het maar relevant is voor de betreffende foto die u probeert te maken. Kies daarvoor niet voor overbodige informatie dat niet thuis zou horen op een shotlist. Want dat zou zonder zijn van alle investeringen die u doet met betrekking tot deze shotlist.

Conclusie

We kunnen concluderen dat een shotlist een positief effect heeft op het maken van een fotoreportage. Het is daarbij goed om na te denken hoe, welke en wat voor foto’s u wil gaan maken. Uiteindelijk adviseer ik u om niet alleen maar te letten op de foto’s die u benoemd heeft in uw shotlist. Dit kan uw creativiteit sterk beïnvloeden. Soms is het ook gewoon goed om onvoorbereid naar een locatie of evenement gaat. Uiteindelijk maakt u als fotograaf de foto voor uzelf of voor uw klant.